Audiohobby.pl

Ostatnio obejrzane.

magus

• 20990 / 6106
  • Ekspert
21-09-2013, 11:11
No widziałem tylko zajawkę, ale gorąco polecam :)

"Wałęsa. Człowiek z nadziei."

najpiękniejsza scena - Wałęsa w podkoszulku otwiera drzwi od mieszkania i mówi na luziku "Spodziewałem się tego." Przed drzwiami stoi dwóch zakłopotanych cywili, a za nimi zomowiec w kasku. Wałęsa kończy: "Wbijacie sobie ostatni gwóźdź do trumny". :))

(przypomnijmy, że to ten sam gość, który oświadczył, że poszedł na współpracę z SB i zdecydował się identyfikować na filmie strajkujących z grudnia \'70, ponieważ zobaczył z okna komendy stojący na dziedzińcu sprzęt ZOMO i uznał, że z taką potęgą nie da się walczyć)

jest jeszcze scena, jak Wałęsa stoi w oknie i krzyczy do stojących na dole robotników: "Ludzie! Kierownictwo nic nie może. Co robimy?"
czyżby to był ten słynny moment, który on sam opisał w swojej książce, kiedy to po przyznaniu przez dyrekcję podwyżek, wbrew jasnym instrukcjom WZZW i komitetu strajkowego, rozwiązał strajk w 2-gim jego dniu i dopiero Pieńkowska z Płońską musiały spod bramy zawracać rozchodzących się do domów robotników? :)

nie wspominam już o scenie, w której widać jak Lechu jest już na górze ceglanego muru (który w rzeczywistości ma 3 m) i przeskakuje na drugą stronę, a z wołgi wypadają tajniacy, którzy próbują go gonić (a którzy, jak to mieli w zwyczaju, mogli go wcześniej wielokrotnie zwyczajnie zaprosić do auta i zamknąć na 48 godzin, z uwagi na rozpoczynające się strajki, ale z jakiegoś powodu woleli sprawdzić, czy aby na pewno przyszły wielki rewolucjonista jedzie tramwajem do stoczni...)

Panie Andrzeju, kłaniam się nisko... :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Po 2 godzinach sam niemal dałem się przekonać tym naukowcom, byli bardzo wiarygodni. Na szczęście mam inne poglądy". - prof. K. Kik

"To przekracza moją wyobraźnię". - S. Chandrasekhar, laureat Nobla, zwolennik teorii, wg. której cała materia Wszechświata miała swój początek w nieskończenie małym punkcie
Odszedł 13.10.2016r.

Archie

• 1544 / 6007
  • Ekspert
21-09-2013, 11:45
Będzie Oskar jak nic..

lancaster

• Gość
21-09-2013, 12:01
stocznia jak wiadomo byla kolebką streetjumpu :

Od tematego czasu bardzo popularnego na świecie :

świetny sport uwazam swoją drogą.

magus

• 20990 / 6106
  • Ekspert
21-09-2013, 13:06
No, no :)

a swoją drogą, tam nawet widać, jak tajniak wychyla się z wołgi jadącej równolegle z tramwajem i wypatruje, czy Lechu jest w środku :)
na szczęście Lech Bond był jeszcze sprytniejszy i cofnął się, żeby go nie zauważyli... a co było dalej, to już wie każde dziecko w Polsce...

zapewne widzowie wychodzą z kina wstrząśnięci, ale nie zmieszani

------------------------------------------------------------------------------------------
"Po 2 godzinach sam niemal dałem się przekonać tym naukowcom, byli bardzo wiarygodni. Na szczęście mam inne poglądy". - prof. K. Kik

"To przekracza moją wyobraźnię". - S. Chandrasekhar, laureat Nobla, zwolennik teorii, wg. której cała materia Wszechświata miała swój początek w nieskończenie małym punkcie
Odszedł 13.10.2016r.

Miyavi

• 149 / 4640
  • Aktywny użytkownik
03-11-2013, 19:03
Po raz kolejny obejrzałem z przyjemnością "The Boondock Saints" czyli "Święci z Bostonu" - obie części.
Jak ktoś nie zna - polecam.

• Gość
06-11-2013, 00:31
Perfect Mother - niebanalny, nic specjalnego, ale do obejrzenia.
Ja posuwam twoją mother, a ty moja. Są konsekwencje.
No i dobrze zagrany - Naomi Watts i starawa Robin Wright (ukochana Forresta Gumpa).

Miyavi

• 149 / 4640
  • Aktywny użytkownik
08-11-2013, 19:15
>> , 2013-11-06 00:31:03
Ja posuwam twoją mother, a ty moja.

A to znasz? :)

domzz

• 1113 / 6020
  • Ekspert
10-11-2013, 23:48
"Gra Endera" Sci-Fi
W brew pozorom film tylko dla fanów książki, a Ci którzy jej nie czytali zobaczą w filmie kolejną odsłonę Harry\'ego Pottera.
W podstawówce książka mnie rozpierdzieliła, a i film mnie miło zaskoczył. Może trochę zbyt kolorowy, jak na tak mroczną w sumie opowieść. Miło było cofnąć się w czasie.

lancaster

• Gość
05-01-2014, 21:48
Hobbit Pustkowie Smauga.

Zasnąlem.

Czytalem chyba wszystkie pozycje JRR Tolkiena wydane w Polsce w czasach podstawówki (ponad 20 lat temu).
O ile z Wladcy Pierscieni trudno zrobic cokolwiek innego jak trylogie - i ta moim zdaniem wyszla świetnie pod wzgledem klimatu jak czysto filmowo, tak z Hobbita wszystko co wychodzi powyzej 1 filmu wyglada jak zlepek spotow reklamowych z telenowela. Rozczarowanie.

Byl jeszcze Silmarillion, czyli mitologia Środziemia i Rudy Dzil i jego pies, czyli opowiesc o Panu Premierze i jego ministrze spraw wewnetrznych. Z tego Peter Jackson zrobi pewnie serial kilkusezonowy.

asmagus

• 4439 / 5652
  • Ekspert
07-01-2014, 14:41
Oblivion (Niepamięć).

http://www.filmweb.pl/film/Niepami%C4%99%C4%87-2013-535756

Generalnie rzecz ujmując, lubię SF, dobre SF a nie śmigające po ekranie "Alieny" i krew tryskającą na kamerę.
Bardzo dawno nie trafiłem na film, który tak by mi się spodobał jak Oblivion. Jest to też przykład używania efektów specjalnych z głową również dla kreacji klimatu, a nie tylko akcji. CO dziwne film podobał mi się mimo udziału w nim T.C. ;)

Cashlack

• 1566 / 6007
  • Ekspert
07-01-2014, 15:41
>> asmagus, 2014-01-07 14:41:15
Oblivion (Niepamięć).

również polecam ten film, wizja szklanego basenu nad chmurami... pycha :-).  Te domy techników, wizja jak z płyt zespołu Air.Może nie był to film równie mocny jak Blade Runner, They Live czy Matrix, ale postawiłbym go z nimi na półce: "dobre Sci-fi".

Szkoda tylko, że jak zwykle "zło" w filmie było punktowe, i jak w They Live wystarczyło się dostać do jakiegoś centrum i tam coś zdetonować. W realnym świecie, "nietykalni żyją pośród nas, nietykalni ciągle jeszcze są, nietykalni, skamieniałe zło". Ale i w tym filmie powtarza się motyw zapytania o REALNOŚĆ otaczającej nas rzeczywistości , czy prawdziwości uczonej nas Historii, czy rzeczywiście prawdą jest to, co nam programują mass-media.
Lity drut, first watt, full range.

lancaster

• Gość
07-01-2014, 15:55
No to ja dla odmiany pocisne agitka jankeska, ale film mowcie co chcecie bdb :

Lone Survivor

"Film opowiada prawdziwe wydarzenia z 28 czerwca 2005 roku, kiedy to niepowodzeniem zakończyła się misja "Operation Red Wings". Czterech członków elitarnej jednostki dostało rozkaz wytropienia i zabicia czołowego przywódcy talibów - Admada Shada. Marcus Lutterell był jedynym komandosem, który przeżył."

Ged

• 1723 / 6105
  • Ekspert
07-01-2014, 15:56
Niepamieć - super. I oczywiście Olga Kurylenko :)

Archie

• 1544 / 6007
  • Ekspert
07-01-2014, 16:00
Rewolwer Python 357 (1976)

Nie oczekiwałem zbyt wiele, a tu miła niespodzianka, fabuła wciąga, a Yves Montand bardzo przekonujący w swojej roli.
Polecam

http://www.filmweb.pl/film/Rewolwer+Python+357-1976-93143

almagra

• 11519 / 5758
  • Ekspert
07-01-2014, 18:19
Niepamięć-masakra...zwłaszcza ta Kurwylenko...pies ją jebał,drewno nie aktorka.Najlepjej grały drony,jak ktoś słusznie zauważył.