>> domzz, 2013-04-13 23:34:25
>Magus, Almagra,
>pisałem o filmie, a nie o polityce.
>Mnie też wkurwia, że nam się przykleja obozy zamiast Niemcom, ale co zrobić, oni znają się na PR milion, MILION razy lepiej niż my
>kiedykolwiek będziemy. Wystarczy pierdolnąć w tym temacie raz, a dobrze, ale nasz pseudo rząd woli lizać merkelowe stopy.
>Film "Pokłosie" oceniałem w kategorii THRILLER, w której sprawdza się świetnie.
Pasiński sobie zrobił po prostu "thriller", a inni odbierają go jako rozliczenie całego narodu
moje, twoje, Państwa rozliczenie....
"- Na festiwalu w Jerozolimie film "Pokłosie" w reżyserii Władysława Pasikowskiego został nagrodzony nagrodą Prezesa Yad Vashem, Avnera Shaleva – poinformował dziś producent filmu Apple Film Production.
- "Pokłosie" to sugestywna podróż w głąb ciemnych mroków Holocaustu. Film, który rozliczając się z bolesnymi wydarzeniami historycznymi, jednocześnie wskazuje na ich żywą obecność w naszej teraźniejszości - napisało o filmie jury. Festiwal w Jerozolimie (jego pełna nazwa to Jerusalem Film Festival) odbył się w dniach od 4 do 13 lipca."
http://niezalezna.pl/43631-nagroda-za-antypolski-filmA gdyby Pasikowskiemu chciało się wniknąć trochę bardziej w genezę wydarzeń w Jedwabnem, zamiast skończyć swoją edukację na paszkwilu Grossa, to być może na jakimś festiwalu film dostałby nagrodę za: "Próbę rozliczenia trudnych relacji polsko-żydowskich, których apogeum nastąpiło w strasznych czasach sowieckiej i niemieckiej agresji na Polskę, która doprowadziła do ujawnienia się najgorszych instynktów wśród niechlubnych reprezentantów obu narodów* ".
* to jest wersja bardzo ... dyplomatyczna
no ale cóż, jak słusznie zauważyłeś, domzz, ONI znają się na propagandzie, a "MY" ... robimy fajne thrillery
p.s. A teraz, po takiej nagrodzie, jak wytłumaczyć komukolwiek (szczególnie obcokrajowcowi), że ten film nie jest filmem historycznym, że to jest tylko thriller luźno wykorzystujący pewne wydarzenia bez wnikania w ich prawdziwe przyczyny i że absolutnie nie świadczy o całym polskim narodzie? Taki obcokrajowiec przecież najprawdopodobniej widział też już, zakupiony do kilkudziesięciu krajów świata, film "Nasze matki, nasi ojcowie", przy którym pracowali niemieccy historycy i polscy konsultanci i który pokazywał, że AK to zbiorowisko skrajnych antysemitów. Są "dowody", a ci Polacy próbują wyprzeć się swojej własnej historii - tfu, za grosz przyzwoitości nie mają!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Po 2 godzinach sam niemal dałem się przekonać tym naukowcom, byli bardzo wiarygodni. Na szczęście mam inne poglądy". - prof. K. Kik
"To przekracza moją wyobraźnię". - S. Chandrasekhar, laureat Nobla, zwolennik teorii, wg. której cała materia Wszechświata miała swój początek w nieskończenie małym punkcie