Audiohobby.pl

Projekt Orion

chrees

• 1657 / 6105
  • Ekspert
27-07-2009, 11:25
No ale przecież wystarczy pomierzyć, po co słuchać?

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
27-07-2009, 11:29
chrees, to jest właśnie sposób na tanią audio-nirwanę. Sennheiser HD600, HD595 i PX100 mają tyle samo THD, przynajmniej na 1kHz. Według XYZPawla poniżej percepcji człowieka, bo tylko 0.1%. Po ślepym teście zapewne okazałoby się iż wystarczy sobie kupić PX100, bo są znacząco tańsze, łatwiejsze do napędzenia od pozostałych dwóch, a do tego grają identycznie.

lancaster

• Gość
27-07-2009, 11:34
Paweł, daj spokój....któyś juz raz widze nawijasz o zdenerwowaniu coś musi być na rzeczy :))))
Nie denerwuj się ....góró się pomylił i zrobił projekt taki sobie - zdarza się :D

Bo z samym tweeterem to strasznie dał ciała przyznasz. Zniekształca na srednicy i to w najczulszym dla ucha zakresie paskudnie, no nie ?:)
Co zrobić że tańsze(sporo) zestawy mają niższe thd....

swoją drogą twardziel z xyz.....w moim typie :)

lancaster

• Gość
27-07-2009, 11:36
Paweł, co do ABX to ja sie wiem że on przekłąmuje w tym przypadku....podobnie jak tes z wachaniem perfum w perfumerii :)))

Po prostu ja to wiem, a Ty nie chcesz przyjac do wiadomości :D

Gustaw

• Gość
27-07-2009, 11:36
>> XYZPawel, 2009-07-27 11:27:22
Chyba Lan się STRASZNIE denerwuje, że NIC nie usłyszy w teście ABX :))

Chiba jednak to nie jest plawda. :)
Podczas Waszej konwersacji u Lana w postach widzę uśmieszki a u Ciebie wykrzykniki :-)

lancaster

• Gość
27-07-2009, 11:39
Paweł, myślę ze gdyby pewien kolega forumowy robił swoją konstrukcję nazywałaby sie ona - Syriusz.
W przypadku Oriona i jego twórcy - Benny Hilla sprawa jest równie tajemnicza....i równie dobrze "udowodniona" sensowność zakupu droższego i gorszego tweetera, nieco mułowatych wooferów i 20 cm średniawki z księżyca w tym towarzystwie :))))

kursk

• 20 / 5730
  • Użytkownik
27-07-2009, 11:55
lancaster, dzięki za pocieszenie w sprawie głośników :)
Na forum posiadaczy Orionów polecali właśnie te Daytony z serii RS, podobno nie sybilują jak te seas-y z oryginalnego projektu. Linkwitz projektował Oriony chyba w 2002 r. i na tamten czas to była pewnie topowa konstrukcja. Szkoda że już nie zajmuje się tak aktywnie swoja stroną w sieci, ale i tak to jest kopalnie wiedzy.
Ja swoje Oriony-Syriusze :) powinienem mieć skończone za miesiąc :)

Pozdrawiam.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
27-07-2009, 11:55
Oriony, to takie kolumny, na których jeszcze nikt niczego w ABX nie odróżnił. Dlatego XYZPawel je tak ceni.

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
27-07-2009, 12:12
>> kursk, 2009-07-27 11:55:37
>Linkwitz projektował Oriony chyba w 2002 r. i na tamten czas to była pewnie topowa konstrukcja.

istnieją konstrukcje, dla których przymiotnik "topowe" nie stracił mocy od dziesiątków lat
takie wiecznie młode staruszki :)
Odszedł 13.10.2016r.

Gustaw

• Gość
27-07-2009, 12:50
>> XYZPawel, 2009-07-27 12:42:19
Nie musisz zmieniać co chwile, możesz się DELEKTOWAĆ dżwiękiem przez kilkadziesiąt minut. Serio.
Czyli walkower ?

Jeżeli ktoś chce z kimś innym pograć np. w badmintona a drugi nie jest zainteresowany (bo kiedyś grał badmintona i stwierdził, że to nudna gra), to jak tutaj mówić o walkowerze ?

Paweł. Bez urazy ale to już trochę zaczyna wyglądać na przedszkole, tak samo jak "pochwal się swoimi kolumnami".

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
27-07-2009, 12:50
z tego linkwitza to dopiero stary dziad jest
o przebiegu trochę większym niż 30 lat
starcza demencja wiele wyjaśnia
Odszedł 13.10.2016r.

lancaster

• Gość
27-07-2009, 13:25
ojej Paweł, Linkwitzowi uwierzyłeś na pomiary a i tak kaszankę Ci opchnął...

lancaster

• Gość
27-07-2009, 13:36
....ostatnich newów o 30 letnich papierzakach Jean Hiraga zrobił ostatnio paczki na Altec 604...cena chyba coś koło 15K euro
Hiraga robił sprzet audio jeszcze w czasach w których Benny był serwisantem drukarek w HP :/

to tak apropos wiecznym podpieraniem sie przez ciebie stronami www i linkwitzem.
Własnych uszu nie masz  ? Zapewniam cie ze póki co są lepsze od linkwitzowych....chyab ze na koncertach stajesz w pierwszym rzędzie - wtedy faktycznie możesz mieć zjechane.

Jestes KATALOGOWYM wręcz przykładem gazetkowego audiofila - tylko INNE bajki na Ciebie działają.
Ale nadal BAJKI. THD to THD....co ty pomiarów nie widzisz ?
Przecież Millenium to kaszana w najczulszym dla ucha zakresie :)

mordensiur

• 934 / 6023
  • Ekspert
27-07-2009, 14:51
Kursk - mam nadzieję, że zamieścisz je potem na forum.

Pewnie zepniesz wszystko behringerem 2496, więc możesz pomyśleć o waveguide dla tweetera. Ciekawą opcją może być też 27tbf/g, a najlepiej jakbuś dostał rs28a wersji z ferrofluidem.

Pomyśl też nad rs270+rs52a+22taf/g lub jakimś neodymowcem.
Rs270 niżej zejdzie, co powoli sie odsunąć od rezonansów subwooferów w H-frame, rs52a ma świetne wyniki zniekształceń w całym pasmie ( lepsze niż wszystkie wymienione tweetery ) a na górę możesz dać cokolwiek:)
Kopółki połącz pasywnymi filtrami a resztę aktywnie.

POwodzenia:)

lancaster

• Gość
27-07-2009, 15:12
Paweł, to ty sie musisz wspomagać złotymi cytatami z góró nie ja :)

Przeciez to słychać ze w Orionach jest coś nie teges.

A jeśli chodzi tobie o to co zwykle z uporem maniaka powtarzasz, czyli o abx to przecież ci pisałem ze po to są testy abx zeby udowodnić wątłą tezę która lansujesz....musisz sie do jej lansowania podpierac cytatami z netu bo własnych przemyśleń widzę niewiele :D

Nie słucham na codzień abx tylko MUZYKI :)
testy abx są dla abx-owców i naiwnych snobów-podręcznikowych gazetkowych audiofili, którzy dali się naciągnąc na doktrynę jednoczesnie kupując sprzęcior w ciemno....i to sprzecior zniekształcajacy w czułym dla ucha zakresie bardziej niż sporo konstrukcji wielokrotnie tańszych :)))

Różnica między tym jak to kiedyś byłes audiofilem czytającym prasę z wypiekami na policzkach a tym co teraz robisz - cytaty linkwitza jest kosmetyczna zeby nie powiedzieć ŻADNA w temacie osobiste doświadczenia :))))