Audiohobby.pl

Projekt Orion

HarpiaAcoustics

• 295 / 6017
  • Zaawansowany użytkownik
27-07-2009, 00:55
Misiu Puchaty!!!
>>>A teraz pokaż mi taką stronę o Harpii, albo Piotrze Ryce albo... Lancasterze (ostatnio wybitnym znawcy TBCD (czy jakoś tak ;))<<<

Jeśli ilość to jakość to masz rację!!!

p.s. komuniści też tak mówili!!

www.harpiaacoustics.com

kursk

• 20 / 5730
  • Użytkownik
27-07-2009, 03:10
Witam wszystkich,

Planuję skonstruować sobie kolumny wzorowane na Orionach Linkwitza.
Mam do was takie pytanie, czy użycie takich przetworników będzie dobre?
Dayton RS 28 A
http://www.parts-express.com/pdf/275-130s.pdf
Dayton RS 225S-8 8"
http://www.parts-express.com/pdf/295-366s.pdf
Podział i korekcje charakterystyki będzie przy tych samych częstotliwościach co w oryginalnych Orionach.

Pozdrawiam.

lancaster

• Gość
27-07-2009, 08:28
o tak Paweł, dobrze że to z siebie wyrzuciłeś !

to jest faktycznie DLA CIEBIE pełne usprawiedliwienie w moich oczach kultu Linkwitza jaki uprawiasz....cholera....wszędzie piszą że dobry to chyba dobry ?:))))

Spójrzmy prawdzie w oczy Paweł....przecież to jest stary dobry Benny Hill robiący sobie jak zwykle jaja i opchajacy zniekształcajace tweetery naiwniakom i snobom(bo róznica miedzy jego pomysłem a tanszymi rozwiazaniami jest najwyzej in minus) :))))

Napisz mu od siebie jeszcze jedną laurkę w necie hahahaha

lancaster

• Gość
27-07-2009, 08:31
Kursk, to co chcesz zrobic wygląda dużo lepiej niż Oriony Lnkwitza.
Proponuję nie kalać sie nazywaniem tego projektu w ten sam sposób.
Aktywna odgroda na tych 2 przetwornikach będzie w zakresie sredniowysokotonowym o wiele lepsza konstrukcją od
Oriona.
Serio.

W najbliższym czasie mozesz spodziewać się szału na swój temat w Wikipedii :))))

lancaster

• Gość
27-07-2009, 08:39
"zapewniam Cię, że słuchaliśmy, spokojnie."

Paweł o tym wlasnie mówię.

Słuchalismy spokojnie i już było czasami sluychać ze coś jest nie tak....nawet były podejrzenie ze coś z fazę ggłosnikow jest nie teges - zreszta pamiętasz zapewne, bo pamięć masz świetną :)))

Przy takich poziomach glośności Millenium nie muzisł się wychylac niemal wogóle....chyba że ta pocharkująca 3 charmoniczna go do tego zmuszała dając jednocześnie uczucie rozjechania fazy ?

Możliwe Paweł ?

A "dzisiaj"(wczoraj) nie zacząles pisac o abx tylko dowalieś się w watku o słuchawkach do thd i opisałes 3 pary(z ktrych 2 nie słyszałeś).
Pisałes tam że znieksztalcenia thd na poziomie sporo niższym niż te z Millenium to nieporozumienie i kaszanka.
Potem się sprostowałeś ze chodzilo Tobie o relacje thd/cena.
Doskonale Cie rozumiem Paweł !
Oriony znieksztalcają jeszcze bardziej i są sporo droższe przy tym :D

lancaster

• Gość
27-07-2009, 09:07
Paweł, nie badź surowy dla Kurska.
Tweeter, ktory zaproponował wygląda sporo lepiej od Millenium do niskiego podzialu :)
Widać że to rozsądny facet i nie robi sobie jaj jak Benny.

Kiedyś sie zastanawialem jak to możliwe, zeby Pluto zrobione z rury pcv i tanich głoników grały na podobnym poziomie co Oriony(wg słów samego Siegrfrieda z tego co kojarzę).
Teraz myślę że na luzie, bo tanie glośniki tam uzyte zapewne mają thd na poziomie droższych odpowiedników w snobwersji - Orionach :)))

lancaster

• Gość
27-07-2009, 09:10
Paweł, a jakie są osiagniecia SL ????
Sluchalem z tego co mi wiadomo ukoronowania mozliwości.

Tobie sie po prostu Pawel podobają kolumny z charakterystyką opadająca od 60Hz - 10KHz o jakieś 5-10dB.
Liniowo co prawda :D

Mi tam bardzo sie podobają zrownoważone zestawy glośnikowe !
Kup kiedyś sobie takie :))))

lancaster

• Gość
27-07-2009, 09:14
Paweł, no nstop pisałeś ze audiofile sa głusi....coś sie tego TBFC przyczepił ?
Też Ci sie spodobał ?:)
Witam w klubie.

lancaster

• Gość
27-07-2009, 09:23
Paweł, jak wpadłeś na to żeby kupic Oriony ?
Wikipedia ?
Dla mnie "na czuja" coś z tymi kolnami jest nie tak.
Linkwitz zapewne był swietnym inzynierem w HP i świetnie teoretycznie modeluje pewne sprawy, ale o ile o jego w odznaczeniach w necie można poczytac sporo o tyle na portalach netowych szału nie ma.
Nie jestem tym zdziwiony dla jasności.

Napisze to calkiem serio, że odgrody na Vintag Sabach Greencone dają ogromnie większe poczucie realizmu i naturalnosci dźwieku.
Detal, 3D, barwa, rozciągniecia pasma w gorę.....i gdzie te teorie Paweł.....nie mowiąc o cenie dla naiwniaków.
Cenie ktora się placi za zakup bez odsluchu :/

....tez tak mialem....kiedyś kupiłem revelatory 9900 Scana....

lancaster

• Gość
27-07-2009, 09:28
Pawel, nie pisałes wprost, ale pisałeś że nie syszą i ze nie ma rożnicy miedzy playerami i wzmakami.
Pisaleś to do zrzygania.
A te rożnice po prostu czy ci sie to podoba czy nie i niezależnie od tego co o tym myśli Siegfried - są.
Może i nie warte dla Ciebie kasy jaka trzeba za nie zaplacic. to rozumiem.
Dla mnie np. póki co brylant za milion tez nie jest wart swojej ceny bo to kawalek szkiełka jest.

Daj wreszcie ludziom święty spokój z tym swoim nieustannym nawiedzonym pierniczeniem....chyba ze lubisz pogadac technicznie !
Ale ten millenium kaszani na średnicy. straszne nie Paweł....co za naciągactwo naiwniaków.
tu nie jest kwestia tego typu, że placi się więcaj a gra tak samo. Tutaj każe sie płacić wiecej a gra gorzej :/

I w takiej konwencji tez możemy pogadać.
Jak wolisz, dla mnie bez rożnicy, bo myśle że i z Bennym i z Siegfriedem bym się dogadał lepiej niż z ich wyznawcami :D

lancaster

• Gość
27-07-2009, 09:34

"Przypominają Ci czasy młodości kiedy słuchałeś z takiego kiepskiego głośnika w telewizorze. Serio."

Dokładnie takie wrazenie miałem słuchajac Orionów !:)
One by chciały miec taką gorę pasma jak greencone :)))))

To są serio swietnie brzmiace tweetery....co ty myślisz ze wiele pokolen ludzi tych od telewizorów rubi  zaczynając a koncząc na pokoleniu mp3 fascynuje sie vintage przez przypadek ?
Myślisz ze ludzie majacy mega systemy na np. B&W801 stawiajac obok np. Lowthera xle slyszą że bowers gra sztucznie przy nich ?
Owszem słychać (niedostatki w tym przypadku) i nie kazdej muzy posuchasz bo np. subsonicznych tąpniec nie będzie a kazdy bez wyjątku sub dla dobrej szerokopasmówki jest ZNACZĄCO za WOLNY.....nie mowiąc o takim na Peerleesie, ktry za demona szybkości brany raczej nie bedzie(a w Orionach ładnie sie zgrywa)...czujesz bluesa ?:)

lancaster

• Gość
27-07-2009, 09:39
Paweł, a kto tobie powiedział ze 9900 aplikowałem na ucho ?

Czy autorytet p. A. Kisiela jest dla Ciebie wystarczający ?

Czy recka sprzed 10lat w Audio tego samego zestawu glośników ktory wówczas kupiłem sugerująca ze dla takiego dźwieku konkurencją jest 2-3 krotnie droższy(czyt wówczas 15-20Kzł) zestaw glosnikowy(byly oceniane Esa Continuum2) jest wystarczajaca ?
Wyniki pomiarów eleganckie i co z tego ?
Potem udalo mi sie zrobić jeszcze 3 inne zwrotki do tego kompletu z ktrych kazda bnier dość ze brzmiała lepiej(żywiej z lepszą przestrzenią) to jeszcze jedna z nich bya bardziej liniowa.
Net to ciekawe miejsce.....co jakiś czas można sobie pogadać z czyimiś wyobrażeniami ludzi (mneij lub bardziej chorymi) na swój temat.
Nie wiesz - pytaj :)

lancaster

• Gość
27-07-2009, 09:44
Paweł, ile razy mam ci powtarzac, że test abx w audio jest bezużyteczny.
Pisałem o tym x razy - poszukaj sobie.
W przeciwieństwie do Ciebie nie bawi mnie wklejanie 500 razy tego samego:
"zrób se test abx" czy innego w ten deseń.

Zniekształcenia Millenium thd są większe niż nnych sporo tanszych tweeterów, dobrze mówię Paweł :)))

Wiec naciągactwo i łowienie naiwniaków jak najbardziej jest.

Gdyby ten tweeter byl aplikowany mądrze....powiedzmy od 4KHz to nei byłoby tematu przecież.....ale jest poniże 2KHz gdzie w zakresie najbardziej czułym dla ludkiego słuchu syfi(na wodospadzie zreszta tez :))

lancaster

• Gość
27-07-2009, 09:44
Paweł, a ile osób wierzy w bajdurzenie i kupuje gorsze tweetery zamiast lepszych i to za większą kasę ?:D

Gustaw

• Gość
27-07-2009, 11:23
Podejmujesz rękawicę ?!? Wszyscy jesteśmy z Poznania... Możemy go nawet zrobić u Ciebie. Gdzie chcesz !!!

Ojojoj !!!! ....... Jakie oznaki zdenerwowania :-)))))