Audiohobby.pl

Projekt Orion

HarpiaAcoustics

• 295 / 6017
  • Zaawansowany użytkownik
27-07-2009, 16:00
>>>Paweł,

Zaczynasz domagać się aby ludzie pokazywali sprzęt który mają w domu, następnie wypytujesz o wykształcenie Czy o stan konta i rozmiar fiuta zapytasz również ?
Czy jesteś już tak zdesperowany i podstawiony pod ścianą, że musisz posuwać się do tego typu pytań ?

To jest żenujące i nie piszę tego z złośliwo-zawadiackim tonie tylko zupełnie poważnie.<<<

Gustaw

Ja myślę że, on ma ten problem (wiadomo który)
Na Harleya ani tym bardziej na Porsche go nie stać to męczy ludzi swoimi "mądrościami".

www.harpiaacoustics.com

kursk

• 20 / 5730
  • Użytkownik
27-07-2009, 16:06
>> mordensiur, 2009-07-27 14:51:49
Oczywiście jak będą skończone to je zamieszczę na forum.
Nie będę montował 2 wysokotonowca.
XO i EQ oczywiście będzie oparte na behringerze DCX 2496. Postaram się go tak zaprogramować żeby funkcjonalnie odpowiadał temu co jest na diagramie blokowym na stronie Linkwitza
http://www.linkwitzlab.com/orion_asp.htm
Na bas dam 2 woły peerlessa (sls 10\'\')
Linkwitz dał xls, pewnie dlatego że mają duże wychylenie i ich charakterystyka równo opada, co jest korygowane w części U11B na schemacie (Driver EQ)
Myślę że ich wychylenie (8mm) powinno wystarczyć do mojego pokoju.

Pozdrawiam.

Dudeck

• 5101 / 6073
  • Ekspert
27-07-2009, 16:07
">> XYZPawel, 2009-07-27 15:57:11
zepsuje się na maksa ;) i tylko kable Furutech mogą to naprawić..."

To nie jest odpowiedź , a nie ładnie :(

lancaster

• Gość
27-07-2009, 16:09
Gustaw, na miejscu Pawła nie przyznawałbym sie do swojego technicznego wykształcenia....tyle że on tego nie widzi/nie wie - podobnie rzecz ma sie z abx i bezsensem stosowania go w tym sporcie :)

To są rzeczy które są poza jego percepcją.

Paweł, jeszcze raz:

- test abx ma pełne prawo ze względu na swoją specyfikę(test) wyopasć zgodnie z twoimi "oczekiwaniami" i ni swiadczy to zupełnie o niczym.

qwa facet czy tobie wszytsko trzeba jak krowie na rowie ?
Jakby tobie jakiś góró proponował abx z 2 kobietami i cały czas byś wiedział ze to jakis test a testujący życzliwie sie do ciebie usmiechajac informował zebys sie odprężył i że masz dowolną ilość czasu to czy wskazania są 100% miarodajne ???

A wiesz Paweł, że niektórym facetom fujara przed kamerą sie nie spisuje ponoć ?
I o czym to świadczy ? O tym że mają problem ? Czy o tym że warunki sprawiają ze wynik jest taki a nie inny ?
HAHAHA jak możesz to zrób to przed kamerą i zapodaj link na youtube.
Inaczej nie uwierzę ze mozesz.

Walkower ?

...nie przejmuj się ja też twooje pierdzielenie mam w d.  -  z tego samego względu.

ILE RAZY mam ci to jeszcze tłumaczyc ?
Obawiam sie ze do "technicznego" umysłu to nie dotrze.

No tyo niniejszym daję sobie spokój i skupiam się na tym, że :

- w Orionach jest zastosowany smakabrycznie syfiący dźwięk poniżej 3,5KHz Seas Millenium
- Oriony to naciąganie naiwniaków - audiofili  gazetkowych którzy nawrócili sie na audiofilizm netowy :)
- kaszanka fazowa miedzy tylnim tweeterem a przednim i do tego midbasem - brrrr
- na basie 2 woły Peerlessa :)

Pomyśl czasami sam a nie tym co chlapnie jeden z drugim w necie.

lancaster

• Gość
27-07-2009, 16:18
Kursk, nie przejmu sie tymi peerlessami.
Bas akurat w Orionach jest znośny :) - wiesz to tak dla Pawła czule sie rozpływam nad tymi wołami ;)

Całą resztę - zakres średniowysokotonowy będziesz miał lepszą/nie tak zniekształconą i bez porównania tańszą niż w Orionach(naciąganie netowych audiofili :))

Chętnie bym porównał wyrób góró linkwitza z samodziałem mrówki Kurska Paweł.

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
27-07-2009, 16:24
>> Dudeck, 2009-07-27 16:07:43
">> XYZPawel, 2009-07-27 15:57:11
>zepsuje się na maksa ;) i tylko kable Furutech mogą to naprawić..."

>To nie jest odpowiedź , a nie ładnie :(

Nie załapałeś reguł gry

XYZPawel chodzi po wszystkich wątkach i nabija się z innych forumowiczów, którzy pod jego wpływem doznają objawienia i .... przestają słyszeć

Błogosławieństwa do misjonarskiej działalności udzielił Pawłowi guru Linkwitz, Prezes DEAF - Disabled Eardrum Audiofile Forum
Odszedł 13.10.2016r.

kursk

• 20 / 5730
  • Użytkownik
27-07-2009, 16:27
>> lancaster, 2009-07-27 16:18:30
>Kursk, nie przejmu sie tymi peerlessami.
>Bas akurat w Orionach jest znośny :) - wiesz to tak dla Pawła czule sie rozpływam nad tymi wołami ;)

O bas akurat się nie martwię, Leny z forum też ma Oriony z sls-ami i akurat z basu jest zachwycony :)

>Chętnie bym porównał wyrób góró linkwitza z samodziałem mrówki Kurska Paweł.

Jak je skończę i będziesz akurat w okolicy bełchatowskiej elektrowni to zapraszam na odsłuch :)

Gustaw

• Gość
27-07-2009, 16:33
>> XYZPawel, 2009-07-27 16:29:02
To jak Go też stawiam pod ścianą, proste :)

Dla jednych proste dla innych nie proste.
Rzucę tylko jedno hasło - "kindersztuba".

lancaster

• Gość
27-07-2009, 16:35
Paweł, swojego góró stawiasz pod ścianą ???

Sprzedajesz Oriony i kupujesz dobre kolumny ?

lancaster

• Gość
27-07-2009, 18:11
Ale co mam do wygrania w teście który sobie ubzdurałeś jako wyrocznię a jest hybiony ?:)
Z wielu rzeczy da sie zrobić lepsze kolumny. Mniej zniekształcajace i lepiej ułożone fazowo, o lepszym odwzorowaniu barwy i szybkości Paweł.
I nie jest to zbyt ambitne zadanie nawet bym powiedział :/

HarpiaAcoustics

• 295 / 6017
27-07-2009, 18:17
Ile to cudo ( Oriony) kosztuje?
Nie żebym nie mógł sam sprawdzić ale wszyscy przy okazji się dowiedzą.

www.harpiaacoustics.com

kursk

• 20 / 5730
  • Użytkownik
27-07-2009, 18:32
Mówiąc o cenie Orionów trzeba pamiętać że są to kolumny aktywne, więc nie mówimy tylko o samych skrzynkach z głośnikami ale o całym systemie: 6-8 kanałowa końcówka mocy, przedwzmacniacz, aktywna zwrotnica no i Oriony właściwe :)
Porównując cenę klasycznych kolumn trzeba do niej doliczyć jeszcze cenę wzmacniacza.
Mnie całość wyniesie jakieś 6-7 kzł

HarpiaAcoustics

• 295 / 6017
27-07-2009, 18:36
Myślę że, adekwatnym odniesieniem będzie cena Orionów ze zwrotnicą.
Pasywne kolumny także potrzebują wzmacniacza.

Ile kosztują na oryginalnych głośnikach włącznie z czterema kiepskimi Millenium?

www.harpiaacoustics.com

Lutek

• 545 / 6072
  • Ekspert
27-07-2009, 18:51
>XYZPawel

Zapewne pamietasz watek na temat kolumn vintage: http://audiohobby.pl/topic/4/144/1#poczatek

Wprawdzie usunieto Twoje wpisy, ale jest troche Twoich wypowiedzi cytowanych przez kolegow, badz przeze mnie. Jedna z Twoich wypowiedzi dotyczacych teoretycznej oceny jakosci Orionow w stosunku do starych konstrukcji opartych na glosnikach z papierowa membrana - w szczegolnosci chodzilo o Tannoy-e na glosnikach koaksjalnych - brzmiala nastepujaco :

" Jak pisałem: moje Oriony zjadłyby je na śniadanie. "

Piszac to, nie miales jeszcze Orionow wykonanych i nie wiedziales jeszcze nawet  jak zabrzmia ! Ponadto, nie sluchales zadnej uznanej
starej konstrukcji, a mimo to, w tamtym watku caly czas miala miejsce krytyka takowych..., zreszta w tym watku - jak widac - Twoje
nastawienie do vintage raczej nie uleglo zmianie, co mozna wnioskowac z Twojego wpisu:

" Nie ma to jak stare, 30 letnie papierzaki :))))) te dopiero grają :)))))))))))

Oczywistym jest, ze sie nie dowiesz jesli nie posluchasz.  W tamtym watku napisalem - miedzy innymi:

" Jesli sie nie myle, to jestes z Poznania. To bardzo blisko ode mnie - zaledwie jedna godzinka pospiechą. Zatem mozesz rozwiac albo potwierdzic rozne swoje watpliwosci, a takze miec kolejne doswiadczenie, przyjezdzajac do mnie na odsluch. Wszystko na zywo obejrzysz, a przede wszystkim posluchasz, wyrobisz sobie jakas tam opinie o kolumnach - glosnikach - vintage i po powrocie po prostu mozesz tu opisac, czy Ci sie podobalo czy nie.., co, dlaczego itp. Bedzie to przynajmniej wpis oparty juz o konkretny, fizyczny kontakt i nabyte doswiadczenie.
A wiec zapraszam. Co Ty na te propozycje ? "

Na to odpisales:

" Tak, dzięki za zaproszenie, ale jestem chyba zbyt leniwy na takie wyjazdy ;) "

Ja na to wowczas:

" Wiekszosc kolegow jest z Twojego miasta i jakos nie byli leniwi, zeby przyjechac. Niektorzy juz wiele razy. Ale oni nie teoretyzowali i nie wyciagali pochopnych wnioskow czy to gra tak czy siak, ale przyjechali, posluchali i na tej podstawie wyrabiali sobie opinie.
Acha... i zycze smacznego Orionom, jak beda jadly sniadanie.
A powaznie... Nie mam pojecia jak beda grac Oriony, ale ja z kolei chetnie bym ich posluchal..., szczegolnie stawiajac jedne obok drugich. A noz okaze sie, ze czekac mnie bedzie wyprzedaz Tannoy-i. No ale co jak Ty nie chcesz przyjechac. No nie badz taki..., daj sie namowic chociaz w pozniejszym okresie, jak beda te Oriony..., juz ten koszt przejazdu w obie strony Ci pokryje, aby tylko ich posluchac u siebie :-) "

W dalszym ciagu podtrzymuje zaproszenie z propozycja zwrotu kosztow przejazdu..., tym bardziej, ze Oriony od dluzszego juz czasu sa ukonczone. Mozesz oczywiscie przyjechac tylko na odsluch Tannoy-i. Bardzo chcialbym jednak posluchac Orionow u siebie. Jak wiesz, moze okazac sie, ze roznice w brzmieniu beda nieznaczne i tylko bezposrednie porownanie w pozwoli je wychwycic. A noz ten typ prezentacji przypadnie mi bardziej do gustu i tak jak pisalem w tamtym watku  " ...czekac mnie bedzie wyprzedaz Tannoy-i. ". Dla Ciebie rowniez taki odsluch bedzie bardzo pozyteczny. Byc moze kazdy z nas zostanie przy swoich kolumnach, ale bedziemy bogatsi o kolejne doswiadczenie, a Ty - byc moze - nie bedziesz wieszal juz takich " psow " na tych starych konstrukcjach :-)
Zapewne znajda sie w Poznaniu koledzy, ktorzy Ci pomoga przy zaladunku i wyladunku Orionow. Np.z lancasterem juz sie znasz blizej i sadze, ze bedzie chetny do pomocy i przyjazdu.

Przed chwila zauwazylem, ze jeszcze napisales do lancastera:

" A dobre kolumny już mam, zrób lepsze :))) Ze starego papierzaka... "

Ponawiam wiec zaproszenie. Czy nie lepiej najpierw posluchac starego papierzaka i na tej podstawie wyciagnac wnioski, czy da sie z tego zrobic kolumny ? Jak brzmia w stosunku do wspolczesnych slupkow ?  :-)

HarpiaAcoustics

• 295 / 6017
27-07-2009, 19:04
Czyli tak.
Firma pisze na swojej stronie że, gdyby Orion przeszedł normalną drogę dystrybucji komercyjnej to kosztowały by 25 000 USD
Daje to ok. 75 000,- pln ( nie chce mi się szukać ale może chodzi o Kanadyjskie to o 10% mniej).

Ośmielę się skonfrontować z nimi polskie ( "niedouczone") paczki za 6 400,- pln w detalu (z normalnego kanału dystrybucyjnego).
Potrzeba nam tylko niezależnych "recenzentów" i ślepego testu.

Może można zrobić to u Lutka?

p.s. Lutek przepraszam za element zaskoczenia.

www.harpiaacoustics.com