Własnie słuchałem dziś AKG K240 w porownaniu z jeszcze raz Sennkami HD555 oraz - z braku 595 - HD650. Faktycznie Sennki ogolnie rzecz biorac mają lepsze wypełnienie - AKG są przy nich nieco suche, ale za to ostrzejsze i - można rzec - bardziej z pazurem. Ciekawe, że teraz z innym źródłem wydało mi się, że K240 mają bardzo dużo góry i też sporo basu, ale nie tak mocny jak w przypadku wcześniejszych odsłuchó z innym źródłem.
Mój wzmak Onkyo Integra A8670 - ktory bedzie napędzać słuchawki - sam z siebie ma takie Sennkowate brzmienie - kolorki, zaoalowania itp. więc myslę, że z jakimikolwiek Sennkami z serii HD5xx/6xx tworzyłby niemal równie niestrawny duet, jak obecnie z HD500 (oczywiście mam świadomośc, że HD500 to jednak very low fi). Rzeczywiście w pierwszej chwili porownując K240 i HD555 można odnieść wrażenie, że te pierwsze grają jak tranzystorowe radyjko - ale to tylko ze względu na dużo wyższą skutecznośc Sennków - ale przecież nie dla skuteczności wybieramy słuchawki (w przypadlu porownania HD650 i K240 już nie czułem tej różnicy). Reasumując wybieram K240S, nawet je przed chwilą zamowiłem :) Faktycznie na Allegro są bardzo tanie, ale używki - znalazłem nówki w sklepie muzyczny.pl w bardzo dobrej cenie (wyprzedaż) i z przesyłką gratis - dopłacam tylko 40 zł i mam 2 lata gwarancji :)
Beyerów niestety nie ma nigdzie w Łodzi - jak pisałem, nie chcę kupować w ciemno. DT150 nie brałem pod uwagę ze względu na budowe zamkniętą, zastanawiałem się za to nad DT990 pro, ale czytałem o wycofanej średnicy i to mnie właśnie hamowało przed kupnem bez odsłuchu (K240 na pewno średnicy nie brakuje), ponadto mój budżet jednak nie może przekroczyć 500 zł - HD595 były najdroższymi słuchawkami jakie mogłem kupić. DT990pro to coś ok. 600 zł.
Jak się osłucham z K240 i nieco się wygrzeją - opiszę swoje wrażenia na forum.
Dziękuję wszystkim za porady :)