Audiohobby.pl

Nakamichi 581

AUDIOTONE

• 11301 / 6483
  • Moderator Globalny
04-02-2026, 21:24
Tak sobie pomyślałem, że nie ma jeszcze u nas pokazanego 581.. akurat takowy był w zasięgu ręki ;-) Ale jest raczej kompletny, brak mu tylko jednej śrubki mocującej górna pokrywę. Oczywiście jak to Nak, zamęczony, stan jest wręcz powiedział bym okrutny. Ale jak się chce taniego Naka to takie będą. Nie wiadomo w jakim stanie są głowice, ponieważ nie można sprawdzić toru audio. Powodem jest przepalona żarówka od klawisza PLAY. Brak lub przepalenie żarówki układ sterowania odazu odcina tor audio i go wycisza. Czyli wpierw musimy uzupełnić przepalone diw żarówki (STOP i PLAY). Dopiero wtedy coś więcej się dowiem. Oczywiście ląduje w poczekalni bo serwis narazie zamknięty do odwołania.

Poniżej krótkie moje pierwsze video z głosem. Pomyślałem że może czas zerwać z kinem niemym... nie wiem tylko czy to się przyjmie.

Poddenerwowanie w pierwszym filmie z głosem daje o sobie znać. Człowiek zapomina co ma powiedzieć, a film leci bez żadnego zatrzymywania i montażu. Taki trafia na YT bez żadnego maskowania i wychwytywania błędów.
Zdjęcia będą za jakiś czas.
« Ostatnia zmiana: 04-02-2026, 21:55 wysłana przez AUDIOTONE »
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

chorazy3

• 2306 / 2247
  • Ekspert
04-02-2026, 22:02
Trochę pracy będzie, jak to z Nakamichi, ale jak widać dużo miejsca w środku więc serwis będzie raczej przyjemnością.
No i mniej pomarańczek do wymiany.
Monitorowania po taśmie nie ma ale za to są dwa wbudowane mini-miliwoltomierze więc da się wszystko ładnie ustawić.
Czekam z niecierpliwością na relację z serwisu.
A wideo bardzo spoko, dużo przydatnych informacji.
Paweł

AUDIOTONE

• 11301 / 6483
  • Moderator Globalny
04-02-2026, 22:14
A wideo bardzo spoko, dużo przydatnych informacji.
Musze chyba zacząć robić listę co mam powiedzieć, lub o czym wspomnieć w filmie... chciałbym by było więcej informacji dotyczących danego modelu. A video mogę robić za jednym razem do 10 minut. Nagrywane telefonem oczywiście. I bałem się ze mi utnie. hahaha

A sam Nak 581 to pierwszy mój z "jedynką na końcu" ;-)
« Ostatnia zmiana: 05-02-2026, 00:10 wysłana przez AUDIOTONE »
Wojtek.

artekk

• 1762 / 6530
  • Ekspert
04-02-2026, 23:13
Odnośnie 581 nie będę komentował, bo już na żywo miałem przyjemność oględzin nowego złomka Wojtka ;)

Co do video, wyszło bardzo fajnie, naturalnie przede wszystkim i bez nadęcia, które udziela się niektórym youtuberom ;)

Info z pierwszej ręki, od topowego youtubera zajmującego się audio - scenariusz na kartce to oczywista oczywistość, szczególnie przy dłuższych filmach, więc dobrze czujesz bluesa Wojtku ;)
Analogowa Grupa Wywrotowa. Arturo

AUDIOTONE

• 11301 / 6483
  • Moderator Globalny
05-02-2026, 00:10
Dziękuję Wam koledzy.
581 będzie grzebany, ale już na nowym miejscu. Obecnie ląduje w poczekalni, aż będę miał serwis uruchomiony. Może jesień tego roku, może zima. Zobaczymy, narazie zbieram złomki do napraw.
Wojtek.

Hammer

• 5609 / 2944
  • Ekspert
05-02-2026, 08:26
Normalnie Szpakowski..... może zrób sobie próbke tak jakbyś to koledze co siedzi obok tłumaczył typu.... słuchaj, ty masz ładne swiatełko. ty działa tu nie działa, to sobie wymienisz, żaróweczki są na yebayu itd.....taka jakby prezentacja for me.....  no nie spotkałem się z taką....

Macio4ever

• 657 / 400
  • Ekspert
05-02-2026, 09:27
Bardzo fajnie zrobione! Już nie jesteśmy w świecie ciszy :)

AUDIOTONE

• 11301 / 6483
  • Moderator Globalny
05-02-2026, 14:22
Bardzo fajnie zrobione! Już nie jesteśmy w świecie ciszy :)
No tak. To już nie epoka filmów niemych :-)
Wojtek.