Audiohobby.pl

Nakamichi 680ZX

Tmarecki

• 230 / 1847
  • Aktywny użytkownik
16-03-2026, 12:05
W ostatnim czasie w moim Naku udało się wykonać: Serwis mechanizmu, wymiana idlera oraz pasków (od revox_de), usprawnienie prawej zapieczonej rolki oraz wymiana kondensatorów pp. Na chwilę obecną wszystko chodzi jak trzeba, ale nie do końca jestem zadowolony z W&F które jest w okolicach 0,07. W LX-5 i 682zx udało się osiągnąć 0,035- 0,045 więc mogłoby być lepiej. Myślę, że muszę zamienić pasek główny, bo w tamtych mam te które polecał Wojtek z DeckTech. Do tego zamówione wszystkie w komplecie od jednego sprzedawcy i może tu jest problem.
Marek

Macio4ever

• 849 / 472
  • Ekspert
16-03-2026, 19:43
Ze swojej strony też mam same dobre doświadczenia z paskami DeckTecha, trzymają parametry podobnie do ori (przynajmniej w TCM-200D).

Michal_LDZ

• 258 / 264
  • Zaawansowany użytkownik
16-03-2026, 21:31
Ze swojej strony też mam same dobre doświadczenia z paskami DeckTecha, trzymają parametry podobnie do ori (przynajmniej w TCM-200D).
Tak, pod warunkiem, że przyśle dobre…

Tmarecki

• 230 / 1847
  • Aktywny użytkownik
17-03-2026, 09:07
Ja poszedłem na łatwiznę i zamówiłem cały zestaw pasków z idlerem od jednego sprzedawcy revox_de (BlackReel Shop) i pasek chyba średni. Poczekam jak przyjdą z DeckTecha wtedy będę wiedział czy to wina paska, czy coś innego podnosi W&F. Z informacji na naszym Forum do tych mechanizmów trzeba dobrze dobrać pasek główny.
Marek

Tmarecki

• 230 / 1847
  • Aktywny użytkownik
30-03-2026, 09:49
Miało być lepiej, ale niestety okazało się, że pasek z DeckTech trafił się felerny. Zamówiłem 3 szt, ale gdzieś w zamówieniu pojawił się błąd i poszło zamówienie z 1 szt. Niestety na tym pasku W&F wychodzi 0,12-0,2 więc jest jeszcze gorzej. Jak już go miałem rozebranego to sprawdziłem stary oryginalny pasek z LX-5 i tam pokazywało ok 0,06-0,09 więc lepiej. Znalazłem jeszcze pasek, który wymieniłem w 680 podczas serwisu mechanizmu. On nie był oryginalny, ale ma najlepsze osiągi 0,06-0,07. Może nie jest tak jak w LX-5 i 682 ale już jest znośnie. Ten więc zostawiłem. Napisałem do sprzedawcy i obiecał mi wysłać kilka pasków do sprawdzenia więc liczę, że jeszcze tu coś się poprawi.
Marek

Tmarecki

• 230 / 1847
  • Aktywny użytkownik
30-03-2026, 10:02
Zapomniałem napisać, że miałem dziwne objawy w tym magnetofonie. Nie zwróciłem na to uwagi po zakupie, bo rolka była zapieczona i nie włączałem go więcej. Po serwisie mechanizmu okazało się, że wyświetlacz chodzi w mono tzn. dwa kanały chodzą jako jeden. Widoczne to było podczas kalibracji poziomu. Ustawiając śrubokrętem trymer dwa kanały przesuwały się równo podczas kręcenia jednego trymera. Nie wiem co było przyczyną, ale po wymianie pomarańczków wszystko działa jak należy.
Marek

Tmarecki

• 230 / 1847
  • Aktywny użytkownik
30-03-2026, 10:30
Na chwilę obecną w moim 680zx wszystko jest ustawione jak trzeba. Odtwarzanie i nagrywanie według sm. To zasługa Wojtka (AUDIOTONE), który cierpliwie przeprowadził mnie przez cały proces. Brzmienie niesamowite. Wydaje mi się, że brzmieniem przebija 682zx, LX-5 i chyba Revoxa b215 też. Na pewno bas jest lepszy. Nagrywa bardzo dobrze, ale raczej będzie służył do odtwarzania. Postaram się dodać kilka zdjęć w wolnej chwili.
Marek

Macio4ever

• 849 / 472
  • Ekspert
30-03-2026, 18:16
Fajnie, że udało Ci się doprowadzić złomka do stanu oczekiwanego i masz radochę.

Co było nie halo z paskiem DeckTecha? Za ciasny?

AUDIOTONE

• 11434 / 6556
  • Ekspert
30-03-2026, 22:34
Cieszę się że udało Ci się przywrócić złomka do pełni sprawności. Jak dostaniesz nowe paski to daj znać.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Tmarecki

• 230 / 1847
  • Aktywny użytkownik
31-03-2026, 08:28
Cieszę się że udało Ci się przywrócić złomka do pełni sprawności. Jak dostaniesz nowe paski to daj znać.
Bez Ciebie nie dałbym rady. Nawet nie zamierzałem się sam za to brać. Jednak Kenwood KX-9010 i BX-300 to nie to samo przy kalibracji. Tu jedna operacja zawiera tyle opisu i kolejnych podpunktów co w Kenwoodzie cała kalibracja. Na szczęście znalazł się AUDIOTONE ;) Co do pasków to wczoraj dostałem informację, że sprzedawca wysłał mi kilka pasków w ramach reklamacji i prosił o informację po sprawdzeniu. Paski miały takie same wymiary jak oryginał z LX-5 (oryginał był minimalnie dłuższy, ale on już miał swoje lata choć wynik na nim był lepszy niż na nowym), bo w 680 nie miałem oryginału, ktoś już wymienił przede mną.
Marek

Tmarecki

• 230 / 1847
  • Aktywny użytkownik
31-03-2026, 13:19
Wymiana samego paska głównego jest bardzo prosta jeśli nie potrzebujemy robić serwisu mechanizmu. Wystarczy odkręcić obudowę oraz odkręcić osłonę od spodu, a później odkręcić i podnieść jedną płytę aby mieć dostęp do śrub od tyłu mechanizmu. Po odkręceniu 4 śrub można wymienić paski bez wysuwania mechanizmu i odłączania przewodów. Większość o ty wie, ale może komuś się przyda.
Marek

Tmarecki

• 230 / 1847
  • Aktywny użytkownik
17-04-2026, 11:30
Znalazłem taki film odnośnie 680zx
Gościu przylutował kondensatory foliowe 10 nF WIMA MKP równolegle do istniejących elektrolitycznych na ścieżce audio. Opisuje zmianę i jej wynik jako niesamowity: "Ta subtelna, ale potężna zmiana przyniosła wyraźną poprawę jasności, otwartości i precyzyjnej wysokości, nie zmieniając sygnowanego ciepła pokładu. Dodanie nakładek foliowych o małej wartości pomaga ominąć ograniczenia elektrolityczne o wysokiej częstotliwości, poprawiając szczegółowość i przejrzystość całego łańcucha audio" Czy ktoś może robił takie "eksperymenty"?   
Marek

pień

• 3329 / 1754
  • Ekspert
17-04-2026, 16:49
Taki patent stosowało się w zwrotnicach głośnikowych.   Dosyć powszechnie jak mi się zdaje w dawnych czasach.   Taki równolegle połączony dobry kądziorek do jakiegoś elektrolita polepsza parametry.   Nie gdybam bo ćwiczebnie przerabiałem i działa nawet na kondy Frako hehehehe ( w sumie to na nich najlepiej było słychać a im mniejsze padło tym różnica mniejsza) No ale na zwrotnicach poprzestałem i w magnet z tym patentem nie lazłem, tak więc nic nie powiem co w takiej odmianie modyfikacji siedzi.
 Możliwe że jeżeli gościu miał Naka padake to pewnie i wyraźnie słyszał jaką poprawę.   Stawiam że większą niż zmiana operacyjniaków np.
   Raz się szarpnąłem i w Kenwoodzie zaszalałem- i to był pierwszy i ostatni raz bo zamiast zachwytów opisywanych przez innych to uja usłyszałem.   Prawie już doszedłem do wniosku żem głuch jak pień-  ale nawinął się jakiś opa gdzie nagle usłyszałem że jest zdecydowanie kijowo hehehehehe.   Tak więc wróciła fabryka i po zawodach

AUDIOTONE

• 11434 / 6556
  • Ekspert
17-04-2026, 19:46
Bocznikowanie foliakami elektrolitów to nic nowego np. w linii zasilania... ale do sygnału... hm. Warto spróbować. Ciekawy temat, trzeba było by się przyjrzeć jaki maja wpływ na sygnał.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

chorazy3

• 2368 / 2320
  • Ekspert
18-04-2026, 21:04
Ten koleś bardzo się ekscytuje wszystkimi swoimi naprawami a recapami w szczególności, później opisując jaka to fantastyczna poprawa nastąpiła. Raz na TH opisał swój zrecapowany 7ES jako "ultimate cassette tape deck" i "absolute reproduction quality" i lekko go tam obśmiali.
Paweł