Audiohobby.pl

Philips CD 460 padnięty i mechanizm CD2

Hammer

• 5529 / 2930
  • Ekspert
15-01-2026, 22:31
Stoi to bidactwo już pare lat na szafie.
kupiony jako niesprawny, nie świecił wyswietlacz i prawie nie reagował, jakieś poddrygi.
No i tak zaczynamy rozbieranie i poszukiwanie "grala", no fajnie by był jakby pograł troche.
Najpierw sprawdzam czy napięcia z zasilania idą.... są ok, stabilizatory są ciepłe, radiator się nagrzewa.
Na płycie głównej widać stare poziome kondy Pjilipsa, należy je bezzwłocznie usunąć bo mają coraz dziwniejsze paarmetry, wywala sie z automatu.
Czyszczenie czujnika tacki spowodowało że mechanizm widzi płyty, widzi.... co nie znaczy że będzie dobrze......wyświetlacz nie świeci to nie widzę czy gra na stole operacyjnym, ale idzie, coś tam cyka, robi stop, play.....

Teraz trzeba sprawdzić mechanizm i płytkę pod nim, elektrolity do kosza wszystkie pójdą ale to jutro bo dzisiaj już późno.
Mechanizm to CDM 2 białe chassi, myślałem że to ceramika a to plastyk.......no taka zmyłka.
Co do wyświetlacza to mam złe przeczucia, bo jak padły cyfry to rączki do góry, ale z góry nic nie dostarczą, a sam moduł cyfr to teraz majątek.

Nie wiem czy go naprawię , ten przypadek dla mnie może być za ciężki, posprawdzam co umiem.

https://photos.google.com/share/AF1QipMdSJee5kk4rYdvPAyVDUHsupYej1Idp9TpDgqUwDV1XULbrI4U7FylX3kZAE0Aog?key=OXJqRUp1dXd1QW1ZTEE1cEpzWHBCTVZYLUpMVXl3

edit

poskładany odpalony, dźwiękowo piknie ...zostało świecenie, w kieszeni światełko jest widać płytke.
« Ostatnia zmiana: 16-01-2026, 00:19 wysłana przez Hammer »

Hammer

• 5529 / 2930
  • Ekspert
16-01-2026, 22:41
Dzisiaj wymiana switchy bo pare z nic niedomagało, pare kondów , zabrakło mi 47uF paru sztuk.....
Przy okazji znalazłem błąd na płycie głównej, jeden elektrolit odwrotnie wlutowany, poprawiono zgodnie ze schematem i nota katalogową.

Teraz to mechanizm cichutko pracuje cisza na zewnątrz, na niektórych płytach jakieś świrki czasem słychać na uszy, ale dobra płyta to miodzio, TDA 1541 robi swoje
Fantastycznie brzmi tutaj muzyka ala Volenveider, Arkenstone lub podobne, choć Alan Parson też mi się spodobał że całą płyte w fotelu na słuchawkach spędziłem.....

Nie wiem co z wyświetlaczem, nawet diody funkcyjne też nie swiecą......one po obu stronach mają napięcie, więc jakby coś blokowało bo zasilanie dochodzi do scalaka......nie mam pomysłu.

Hammer

• 5529 / 2930
  • Ekspert
19-01-2026, 15:53
Poczytałem internet i okazuje się że Philipsa nawet starsze modele bazujące na tych chipach co tutaj padały w nich wyświetlacze i sterowniki, niestety mam wersje płytki dwurzędowej i nie ma zamiennika już na alli, jest tylko jednorzędowa.
Są w sieci opracowania jak i co można przerobić, ale to poza zasięgiem, no cóż pozostaje na razie w wersji bez wyświetlacza, może jakiś złom się uda kupić i podmienić.

Pancerek

• 74 / 1651
  • Użytkownik
19-01-2026, 16:58
Poczytałem internet i okazuje się że Philipsa nawet starsze modele bazujące na tych chipach co tutaj padały w nich wyświetlacze i sterowniki, niestety mam wersje płytki dwurzędowej i nie ma zamiennika już na alli, jest tylko jednorzędowa.
Są w sieci opracowania jak i co można przerobić, ale to poza zasięgiem, no cóż pozostaje na razie w wersji bez wyświetlacza, może jakiś złom się uda kupić i podmienić.
U mnie problem jest podobny tyle że wyświetlacz mruga i wyświetla dziwne rzeczy i diody też dziwnie się zachowują
Grundig CD 8200
https://youtube.com/shorts/PWvFJQNCO0g?si=rL838xp6QCajEFo_

Hammer

• 5529 / 2930
  • Ekspert
19-01-2026, 17:16
Padł sterownik

Pancerek

• 74 / 1651
  • Użytkownik
19-01-2026, 18:13
Padł sterownik
Zarówno w tym Philips i Grundig ?

Wojciech7

• 2329 / 1731
  • Ekspert
19-01-2026, 18:28
Padł sterownik
Czy to jest mikrokontroler:MAB8441P-?

Hammer

• 5529 / 2930
  • Ekspert
19-01-2026, 18:47
NSM4002A

Wojciech7

• 2329 / 1731
  • Ekspert
19-01-2026, 18:49
NSM4002A

Tylko się zapytałem, bo i tak nie  znam się na tym-hehe....

Hammer

• 5529 / 2930
  • Ekspert
19-01-2026, 23:01
Tak jest wg jednej serwisówki, ale są dwie wersje tego cd i są dwie wersje właśnie sterownika wyświetlacza, u mnie jest wersja z kością XC89505P.
A to oprócz płytki wyświetlacza jest już niedostępne nigdzie.
 w sumie słuchanie nie musi byś połączone z patrzeniem.

Wojciech7

• 2329 / 1731
  • Ekspert
19-01-2026, 23:15
Tak jest wg jednej serwisówki, ale są dwie wersje tego cd i są dwie wersje właśnie sterownika wyświetlacza, u mnie jest wersja z kością XC89505P.
A to oprócz płytki wyświetlacza jest już niedostępne nigdzie.
 w sumie słuchanie nie musi byś połączone z patrzeniem.

Szkoda że padnięty:(((
Czasami patrzenie na wyświetlacz dekoncentruje w  pobieraniu przez uszy muzyki do mózgu.
Dobra  strona nie działającego wyświetlacza- faktury za pobór energii elektrycznej z elektrowni mogą być mniejsze-hehe...