Audiohobby.pl

Pioneer CT-S710

Wojciech7

• 2365 / 1767
  • Ekspert
12-09-2025, 12:58
Tak pochwalę się takim magnetofonem-))) Teraz ten model będzie najlepszym kaseciak wśród innych pionierków co posiadam-:)))
Będzie nagrywał/odtwarzał tylko w niedzielę, bo szkoda  go zamęczać w tygodniu-od tego są inne pionerkowe
magnetofony- hehe.... Co ma fajnego tak na szybko:  PEAK HOLT
dwie rolki prowadzenia taśmy, 3- głowicowy,   na kasetę magnetofonową, podświetlenie, kalibracja taśmy (SUPER AUTO BLE), ręczna regulacja BIAS.
 Jest funkcja CD-DECK SYNCHRO- to bardzo ułatwia zgrywanie na kasety magnetofonowe płyt CD-Audio.
 Kaseta magnetofonowa w kieszeni jest pod małym kątem-czemu tak jest nie wiem-:(((.
Do tego wszystkiego od sprzedającego niespodziewanie dostałem trochę kaset magnetofonowych z dawnych czasów-(AGFA-STEREOCHROME-C60/BASF CHROME SUPER C60/ MAXELL MX 100 POSITION METAL
TDK-SA90 -TYPE II   oraz SONY UX 100 type II - Super:))))

AUDIOTONE

• 11376 / 6505
  • Moderator Globalny
12-09-2025, 13:41
Co ma fajnego tak na szybko:  PEAK HOLT
Peak HOLD.....

I gratuluję kolejnego pionka w kolekcji Wojtku.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Wojciech7

• 2365 / 1767
  • Ekspert
12-09-2025, 14:21
Co ma fajnego tak na szybko:  PEAK HOLT
Peak HOLD.....

I gratuluję kolejnego pionka w kolekcji Wojtku.

Nareszcie zauważony magnetofon:))).  Jutro zobaczę jak tam jest u niego w środku. Na pewno trzeba będzie sprawdzić rolki(duża/mała) może wystarczy NOWA GUMA-? Kupić na zapas paski napędowe, zdemagnetyzować głowicę.
Naprawdę tak na szybko super nagrywa-i oto właśnie chodzi. Dzięki temu magnetofonowi mam teraz 1szt.kasety magnetofonowej typu IV (Metal).-ale  radocha-hehe....

artekk

• 1766 / 6552
  • Ekspert
13-09-2025, 20:50
Gratuluję nabytku Wojtku :)

To naprawdę bardzo fajnie brzmiący Pioneer, bardziej neutralny od tych z "kanciastej" serii.
Świetnie wykonany, mechanizm "Reference Master" w wersji dwuwałkowej i dobrej jakości elektronika, w której Pioneer nie pożałował markowych elementów.
Skalibrowany już do normy 250nWb, więc uwaga na level przy nagrywaniu ;)
Analogowa Grupa Wywrotowa. Arturo

Wojciech7

• 2365 / 1767
  • Ekspert
13-09-2025, 21:25
Dzięki,mój w środku ma przykurzoną trochę płytę z elektroniką. Trochę mnie załamało jakby trzeba było coś tam
robić wymiana pasków- może nie jest tak strasznie  jak mi się wydaje? To taki teraz mój " wisienka na torcie".
Inn co  mam nie są takie złe/słabe-dają radę. Faktycznie nagrywa super nawet na zwykłych taśmach kasetowych (Typ I). Działa funkcja CD-DECK SYNCHRO  z odpowiednim odtwarzaczem tej samej firmy. Duże to ciężkie jednak-:)))
2). Działa funkcja SR czyli sterowanie pilotem od wzmacniacz-jeśli są oba połaczone-można z kanapy słuchać teraz,
tylko nie ma komu zmieniać kaset magnetofonowych (może swoją pieskównę tego nauczę)-hehehe....
Czy w magnetofonie są tylko paski napędowe- idler to koło zębate-?
Wstawiłeś zdjęcie jak wygląda w środku- dzięki-:)))

artekk

• 1766 / 6552
  • Ekspert
14-09-2025, 00:33
Są trzy paski : główny, intercapstan i do koła funkcyjnego. Idler gumowy.
Analogowa Grupa Wywrotowa. Arturo

Wojciech7

• 2365 / 1767
  • Ekspert
14-09-2025, 02:39
Są trzy paski : główny, intercapstan i do koła funkcyjnego. Idler gumowy.

Dzięki za informacje-:)))
To zamawiam-będą na  zapas-hehe...

gotyk1

• 1314 / 6553
  • Ekspert
26-02-2026, 18:34
Mam taki magnetofon. Moim zdaniem jeden z najładniejszych magnetofonów Pioneer. Do swojego dorobiłem jeszcze boczki, teraz bardziej przypomina ct-95. Dźwiękowo trochę sztuczne brzmienie, zbyt techniczne ale jest to magnetofon średniej klasy, więc nie ma co wymagać. Bardzo ładny, czytelny wyświetlacz. Dzięki reference master obsługa tego magnetofonu daje większą radość niż topowych teac-ów, sony i innych wynalazków. Na minus automatyczna kalibracja - bias można sobie skorygować ale poziomu zapisu niestety nie, a automat ustawia ten poziom zawsze nieco za cicho wobec źródła.