Audiohobby.pl

Technics RS-TR474

Wojciech7

• 2286 / 1719
  • Ekspert
10-01-2026, 19:50
Różne zapisy dla tej samej taśmy wynikają moim zdaniem z powodu tego, że mogłeś sprawdzać w innym miejscu, inaczej się ułożyła taśma etc.
Dla ATC 6 komórek więc pewnie 3 parametry (bias, level, eq) x 2 kanały

Wykorzystuje  od  6 do 8 adresów ( Decka 2), aby zapisać wyniki kalibracji ATC dla różnych typów taśm (Normal, CrO2, Metal).

Macio4ever

• 570 / 373
  • Ekspert
10-01-2026, 19:53
Ale dla słabszych :) wyjaśnijcie mi... :)

PB gain to jest normalnie ustawiany parametr z serwisówki, nie trzeba grzebać w tablicy aby go zmienić
ATC koryguje taśmę automatycznie (sam zapisuje w Eeprom), jeśli nie wydala to chyba prościej wziąć taśmę, co trzyma parametry.

Poza fajną rozkminką, to co jeszcze? Któryś z Waszych decków krzywo się kalibruje? W sensie nie chce się ustawić równo mimo użycia prawidłowego sygnału na wejściu oraz prawidłowej taśmy do kalibracji?

Hammer

• 5463 / 2918
  • Ekspert
10-01-2026, 19:54
Różne zapisy dla tej samej taśmy wynikają moim zdaniem z powodu tego, że mogłeś sprawdzać w innym miejscu, inaczej się ułożyła taśma etc.
Dla ATC 6 komórek więc pewnie 3 parametry (bias, level, eq) x 2 kanały

Wykorzystuje  od  6 do 8 adresów ( Decka 2), aby zapisać wyniki kalibracji ATC dla różnych typów taśm (Normal, CrO2, Metal).
Jak kalibrował cr mo też tylko te 6 rekordów było zmieniane.

Mój 373 ma róznice przy podawaniu na wejściu sygnału, jest opisane w temacie o 373 wersji.
Eprom zczytany jest tak jak ma być równiutko, a jest krzywo.......musze chyba w lewym wszelkie kondy sprawdzić
« Ostatnia zmiana: 10-01-2026, 19:57 wysłana przez Hammer »

Wojciech7

• 2286 / 1719
  • Ekspert
10-01-2026, 20:09
 Taka sytuacja :na magnetofonie (deck2) po skalibrowaniu poprawnie
taśmy nagram sygnał testowy lub muzykę gdzie diody od poziomu mrugają w zakresie -3dB do 0dB. Odtwarzam tą
kasetę magnetofonową w (deck1) i okazuje się że jest ciszej bo diody już nie mrugają OdB tylko -3dB powiedzy do -1dB. To co mam zrobić?-wymienić głowicę w deck1, polerować, czy oddać magnetofon na elektrozłom?
Zakładam że w obu magnetofonach głowice są tak samo ustawione.
Może naprawdę się nie znam na naprawianiu magnetofonów i dać sobie z tym spokój -hehehe....

Macio4ever

• 570 / 373
  • Ekspert
10-01-2026, 20:22
Wojtek, dociekam bo chcę pomóc. :)
Dlatego zadałem na początku pytanie czy była zrobiona inicjalna kalibracja. Bo może powinna być, jeśli coś się zużyło, to pojawiłaby się korekta. Wiem, że nie miałeś jak zrobić no ale może jednak trzeba? :)

Wrzuciłem to w wątku 373 również - Step 8->9->10 z serwisówki.

Druga strona medalu, to powód dla którego coś się rozjeżdża. Wydaje mi się, że dłubanie z ręki w eeprom to ostatnia ostateczność. Trzymam kciuki i wracam do Sony, gdzie są analogowe potencjometry :)

Wojciech7

• 2286 / 1719
  • Ekspert
10-01-2026, 20:44
Chyba łatwiej jest wymienić jak się wie który element zdechnięte( kondensator/tranzystor) niż gmeranie w EPROM.
Tylko tak się składa (o mnie) że jestem do elektroniki noga-:((( Owszem coś  tam liznąłem wzg mechaniki magnetofonowej (wymiana pasków/zębatek/rolek). Może gdyby była jakaś Pani (nie za bardzo wydekoltowana)-hehe...do ewentualnej pomocy w elektronice jakoś bym to ogarnął-:)))

AUDIOTONE

• 11165 / 6457
  • Moderator Globalny
10-01-2026, 21:30
Druga strona medalu, to powód dla którego coś się rozjeżdża. Wydaje mi się, że dłubanie z ręki w eeprom to ostatnia ostateczność.
To jest oczywiste, tym bardziej bez żadnej wiedzy i odpowiednich narzędzi.
Ktoś to potem przeczyta i pomyśli, że tak trzeba robić kalibracje. Otóż nie, tym bardziej jak nie ma się pojęcia co się robi.
A w serwisówce jest napisane co trzeba robić, a nie grzebać w epromie bez powodu.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Wojciech7

• 2286 / 1719
  • Ekspert
10-01-2026, 22:01
To jest oczywiste, tym bardziej bez żadnej wiedzy i odpowiednich narzędzi.
Dla mnie jest oczywiste że w dzień jest jasno w nocy ciemno. Już posiadam może niewielką wiedzę która pozwala mi
w trybie serwisowym doregulowuje parametry. Owszem nie posiadam odpowiednich narzędzi-:(((
No teraz pytanie do Szanownego Administratora tego forum-czy posiada odpowiednie wykształcenie szkolne lub wyższe w elektronice lub informatyce-?

AUDIOTONE

• 11165 / 6457
  • Moderator Globalny
10-01-2026, 22:12
No teraz pytanie do Szanownego Administratora tego forum-czy posiada odpowiednie wykształcenie szkolne lub wyższe w elektronice lub informatyce-?
To czy administrator tego forum ma "takie czy owakie" wykształcenie to nie ma nic wspólnego z tematem.
To dotyczy tematu magnetonu? A jak chcesz się dowiedzieć to napisz do niego PW, ja administratorem nie jestem.
Wojtek.

Wojciech7

• 2286 / 1719
  • Ekspert
10-01-2026, 22:32
Czy posiadaną wiedzę wzg. napraw różnych magnetofonów jest związana z wykształceniem zawodowym?
To o jest napisane w serwisówce zrobiłem jak potrafiłem (nie było tak łatwe dla mnie).
Nikogo nie przekonuje/namawiam aby też tak  zrobił. Nie mam żadnego wpływy na osoby trzecie używając języka prawniczego które ewentualnie to zrobią.
 Żeby było jasne tylko po serwisowaniu dokonałem doregulowania bo efekty nie były dobre. Robię to na własną odpowiedzialność i tylko dla siebie.
Mogę już nie dzielić się (chodź nie wielką wiedzą w tej tematyce EPROM ) na tym forum- zapiszę sobie w  zeszycie w linię dla siebie-taki będę  egoistycznym emerytem i już.

AUDIOTONE

• 11165 / 6457
  • Moderator Globalny
10-01-2026, 22:36
Żeby było jasne tylko po serwisowaniu dokonałem doregulowania bo efekty nie były dobre. Robię to na własną odpowiedzialność i tylko dla siebie..
To powinno być napisane Wojtku na początku Twojego dłubania w tym magnetofonie, by przestrzec innych nie posiadających odpowiedniej wiedzy użytkowników. To tyle.
Wojtek.

Wojciech7

• 2286 / 1719
  • Ekspert
10-01-2026, 22:38
Może tak trzeba było napisać-trudno jest jak jest.

Hammer

• 5463 / 2918
  • Ekspert
10-01-2026, 22:41
Napij sie kompotu........masz kaseciaka do zabawy to baw się dalej, wystarczy pod postem każdym napisz że to działanie na swoją odp i nieautoryzowane grzebanie i będzie ok.
Każdy z nas mógłby taką klauzulę napisać bo każda zabawa z deckiem czy innym sprzętem może dla kogoś innego okazać się porażką.......
Naśladowanie kogoś innego zawsze jest obarczone ryzykiem własnym.
Forum służy do wymiany doświadczeń przede wszystkim i dyskusji.

AUDIOTONE

• 11165 / 6457
  • Moderator Globalny
Dzisiaj o 04:23
Forum służy do wymiany doświadczeń przede wszystkim i dyskusji.
Jakieś minimum merytorycznych wypowiedzi na forum czysto technicznym jest wskazane. A to co jest obecnie to w niczym nie przypomina dedukcji w celu rozwikłania problemu. Dalej będziemy brnąc po omacku i bez konkretnej wiedzy w ten temat i tak diagnozować usterki ? Wpisy typu... "nie znam się ale coś napisze, w niczym nie pomagają". Pogłębiają tylko opinie o niskim poziomie tego forum. Pisałem o tym niedawno w temacie "sprawy forum". Powiem krótko, czarno widzę temat rozwoju tego działu jak tak daj będzie. Zamiast iść do przodu to uwsteczniamy się, czy tylko ja muszę zawsze wszystkim tu piszącym to przypominać? Pomału przestaje mnie się to podobać to ciągłe zwracanie uwagi na to i owo... To tyle z mojej strony, nie chcę już wracać ponownie do tej rozmowy. Proszę sobie to przemyśleć.
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 04:36 wysłana przez AUDIOTONE »
Wojtek.