Audiohobby.pl

Nakamichi MR-1B

cath02

• 13 / 18
  • Nowy użytkownik
03-11-2024, 20:58
witam wszystkich. Przymierzam się do zreanimowania decka MR-1B .
Sprzęt zakupiony jakieś 7 lat teamu ze swiss jako nie sprawny. Pierwsze objawy to świecące na przemian diody na przyciskach Play/ stop już na szybko nie pamiętam które konkretnie. Przeglądałem wątki dotyczące BX300 i innych modeli, widzę, że na początek zabrać się należy za "pozytywkę". Ale mam już stracha o pomarańczki. I o to mam pytanie. Gdzie to kupić, na ebay kiedyś były sety, teraz akurat pod ten model nie ma i tak od dawna nie widziałem. Jest gdzieś dostępna check lista tych rezystorów pod konkretny model? No i pytanie, kalibracja takiego sprzętu, sam tego zapewne nie ogarnę-zero doświadczenia kogoś polecicie?

AUDIOTONE

• 9888 / 6042
  • Moderator Globalny
03-11-2024, 21:06
Jakiś czas temu skończyłem przywracanie MR-1 jest opisane w temacie.
http://audiohobby.pl/index.php?topic=15105.0
Oczywiście MR-1 to BX300 z wejściem i wyjściem symetrycznym. Wersja B ma tylko inną korekcję.
Pomarańczków w nowszych Nakach nie musisz wymieniać. Tylko starsze Naki mają ten problem.
Jeśli nie masz kaset serwisowych to niestety nic nie zrobisz i będzie problem z wykorzystaniem kalibracji.
« Ostatnia zmiana: 03-11-2024, 22:01 wysłana przez AUDIOTONE »
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

cath02

• 13 / 18
  • Nowy użytkownik
03-11-2024, 22:41
Jakiś czas temu skończyłem przywracanie MR-1 jest opisane w temacie.
http://audiohobby.pl/index.php?topic=15105.0
Oczywiście MR-1 to BX300 z wejściem i wyjściem symetrycznym. Wersja B ma tylko inną korekcję.
Pomarańczków w nowszych Nakach nie musisz wymieniać. Tylko starsze Naki mają ten problem.
Jeśli nie masz kaset serwisowych to niestety nic nie zrobisz i będzie problem z wykorzystaniem kalibracji.

Czytałem właśnie też o Twoich przejściach z tymi deckiem. Co do pomarańczek, kurcze tyle lat leżał u mnie, bo nie miałem weny twórczej na niego, a teraz czytam, że nie potrzeba :) Z grubsza, jakiś roczników to dotyczyło, serii? W sumie wymiana kondków to rozumiem, ale rezystory ze starości tak nie padają hurtem chyba.

AUDIOTONE

• 9888 / 6042
  • Moderator Globalny
03-11-2024, 23:02
Wszystkie Naki które wyszły przed 1984, czyli przed serią BX, CR etc. Modele LX, ZX, 48x, 58x, 68x, 303, 505, 700, 1000 wymagają wymiany pomarańczków.
Wojtek.

cath02

• 13 / 18
  • Nowy użytkownik
04-11-2024, 18:52
ok, teraz kumam, nie zgłębiałem tematu, brak było czasu na takie zajawki.  Ale dziś go wykopałem  z "czczeluści" .
I tak, po włączeniu, mrugają play, pauza, stop. Kaseta w środku uwięziona, mechanizm próbował lekko naciągnąć kasetę (lewa strona jak coś), ale ruch minimalny. Kieszeń nie otwiera się, zero reakcji. Jest tam jakiś system mechaniczny, czy elektryczny tej kieszeni? ps kilka fotek poniżej, cieszy mnie stan wizualny, front praktycznie bez skazy. Lekkie rysy na obudowie górnej

AUDIOTONE

• 9888 / 6042
  • Moderator Globalny
04-11-2024, 19:03
E no , Twój wygląda bardzo ładnie. A to że ma "głupawkę" to jest do ogarnięcia. Kasety nie wyciągniesz bo podejrzewam że mostek poszedł do góry i jest zablokowany. Trzeba uzdrowić pozytywkę, oczyścić styki na niej i sprawdzić czy silnik od niej żyje. Możesz ręcznie pokręcić silnikiem od pozytywki by wrócić do pozycji STOP. Wpierw silnik i styki pozytywki resztę się zobaczy ;-)
Pokaż zdjęcie tyłu i "białą kropkę" od spodu wersji "B" ;-)
Wojtek.

cath02

• 13 / 18
  • Nowy użytkownik
04-11-2024, 19:10
o  ok, rozumiem,  dziś zrobię rekonesans  jak do tego podejść. Kolejne fotki

cath02

• 13 / 18
  • Nowy użytkownik
04-11-2024, 19:26
i środek. Silnik poprzez zębatkę nie daję się ruszyć. No nic, zadziałam z tym mechanizmem w wolnym dniu

AUDIOTONE

• 9888 / 6042
  • Moderator Globalny
04-11-2024, 19:27
Dziękuję za zdjęcia ;-)
Stan ładny naprawdę. Co do wersji B to jeszcze zapomniałem dodać, że napęd talerzyków jest zębatkowy. A w normalnym MR-1 jest idler na gumiaku. Ja swojego MR-1 przerobiłem na zębatki ;-) I ta korekcja IEC2 mnie nurtuje jak bardzo poszli w inną stronę z brzmieniem, ponoć ten "B" jest bardziej wymienny brzmieniowo z innymi magnetofonami. Ale to już będziesz musiał ocenić sam jak go uzdrowisz do końca.
Wojtek.

AUDIOTONE

• 9888 / 6042
  • Moderator Globalny
04-11-2024, 19:28
i środek. Silnik poprzez zębatkę nie daję się ruszyć. No nic, zadziałam z tym mechanizmem w wolnym dniu
Musisz pokręcić ślimakiem który jest pod tą zębatką.
Wojtek.

cath02

• 13 / 18
  • Nowy użytkownik
04-11-2024, 20:42
poszło. Co się okazało, kaseta wkręcona. Po włożeniu  ponownie  deck odżył :) Robię próby, przewijanie, play, stop nawet funkcjonował, ale kilka minut. Wkręcił ponownie kasetę. Ale to mam już opanowane. 

Z rzeczy które zauważyłem. Tam gdzie są suwaki, jest oświetlenie? U mnie brak
Po podłączeniu słuchawek bezpośrednio do decka, póki kaseta się kręciła się, w słuchawkach cisza-kręcąc regulatorem bez zmian.
 Natomiast, przesuwając suwakami, na najwyższej głośności słychać lekkie szumy/trzaski w słuchawkach.

ps. Nie mam wejść w XLR w preampie, natomiast, mam wejścia XLR w końcówkach  (końcówki mają osobną reg poziomu głośności). Na sprawdzenie, takie podłączenie będzie ok?

AUDIOTONE

• 9888 / 6042
  • Moderator Globalny
04-11-2024, 20:58
poszło. Co się okazało, kaseta wkręcona. Po włożeniu  ponownie  deck odżył :) Robię próby, przewijanie, play, stop nawet funkcjonował, ale kilka minut. Wkręcił ponownie kasetę. Ale to mam już opanowane. 

Po podłączeniu słuchawek bezpośrednio do decka, póki kaseta się kręciła się, w słuchawkach cisza-kręcąc regulatorem bez zmian.
 Natomiast, przesuwając suwakami, na najwyższej głośności słychać lekkie szumy/trzaski w słuchawkach.

ps. Nie mam wejść w XLR w preampie, natomiast, mam wejścia XLR w końcówkach  (końcówki mają osobną reg poziomu głośności). Na sprawdzenie, takie podłączenie będzie ok?

Wystarczy że weźmiesz gorący pin z wyjść XLR z tyłu na chinch i będzie ok. Prosto do końcówki bym go nie poodłączał... różnie to bywa... hehe ;-)  W tym magnetofonie nic nie jest podświetlane w oryginale, niestety.
Wojtek.

cath02

• 13 / 18
  • Nowy użytkownik
04-11-2024, 21:03

Wystarczy że weźmiesz gorący pin z wyjść XLR z tyłu na chinch i będzie ok. Prosto do końcówki bym go nie poodłączał... różnie to bywa... hehe ;-)  W tym magnetofonie nic nie jest podświetlane w oryginale, niestety.
a teraz mnie oświeciło, mam gdzieś przejściówki z XLR na chinch. Podłączyłem, i teraz widzę, źle napisałem, suwaki to jedno, ale czegoś mi brakowąło. Nic się nie dzieje na wskaźnikach poziomu. Jest czarno, dźwięku też nie ma. To słabo wygląda.
« Ostatnia zmiana: 04-11-2024, 21:29 wysłana przez cath02 »

cath02

• 13 / 18
  • Nowy użytkownik
04-11-2024, 21:39

a teraz mnie oświeciło, mam gdzieś przejściówki z XLR na chinch. Podłączyłem, i teraz widzę, źle napisałem, suwaki to jedno, ale czegoś mi brakowąło. Nic się nie dzieje na wskaźnikach poziomu. Jest czarno, dźwięku też nie ma. To słabo wygląda.
Dobra już obczaiłem guzik od tego. W słuchawkach jest dźwięk, kurna chyba jakaś audycja radiowa po germańsku :)
« Ostatnia zmiana: 04-11-2024, 22:09 wysłana przez AUDIOTONE »

AUDIOTONE

• 9888 / 6042
  • Moderator Globalny
04-11-2024, 22:06
Nic się nie dzieje na wskaźnikach poziomu.

Przycisk MONITOR masz w pozycji TAPE? (powinna świecić się czerwona dioda obok).
Wojtek.