Audiohobby.pl

Odtwarzacze CD dla wymagających

lancaster

• Gość
20-10-2008, 12:58
Dudeck. To proste. Muzyka jak to ladnie wyjaśnia nawet wikipedia to sztuka organizacji struktur. A te z kolei skladaja sie z rytmu, melodii, harmoni i czegoś co trudno zdefiować "ona ma to coś".

http://pl.wikipedia.org/wiki/Muzyka

Stąd np. czeste recenzje porownawcze wzgledem "referencji" zdaja sie  uzyteczne dla autora i osób  preferujacych taki typ prezentacji.
....szkoda gadać.

Pawel, mieszkasz w Poznaniu. Umówmy się przy okazji odsuchu Twoich Orionów na test CD playerów :)

Berberys

• 112 / 6100
  • Aktywny użytkownik
20-10-2008, 13:16
Lancaster!
Jak uda Ci się przekonać kolegę Pawła do "resłyszenia" (bowiem podobnież onegdaj słyszał) to funduję Ci 300 metrowy spacer na moich plecach w pozycji "na barana" ;-) I piwo lub inny wybrany przez Ciebie trunek na zakończenie spaceru!
Pozdrawiam i życze powodzenia!
PS. Piotrze!
Przyłączam się do chóru wielbicieli Pana talentu! Piękna recka!

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
20-10-2008, 13:17
Przepraszam że nie biorę udziału w niebudującej dyskusji z XYZPaweł ale wolę sobie posłuchać muzyki co i innym polecam!

Już nawet mi się nie chce czytać co on pisze czy to jakieś znużenie ? Ten forumowicz jest po prostu toksyczny, najlepiej omijać go z daleka i będziemy zdrowi, gdyż zostanie pozbawiony aktywatora, czyli naiwnych myślących ze z trucizny zrobią lekarstwo. Przypominam to dalej będzie trucizna

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

lancaster

• Gość
20-10-2008, 13:25
berberys, wystarczy jak sie browara napijemy siedząc sobie wygodnie na jakiejś sofie i słuchaac muzy :))))

Przekonywać nie bedę musial, Pawel to łebski facet i sam uslyszy :))))

x500

• 461 / 6082
  • Zaawansowany użytkownik
20-10-2008, 13:25
Czy ten przedwzmacniacz bedzie na lewo i prawo bujal bitami ?

lancaster

• Gość
20-10-2008, 13:27
Pawel, balans na niewiele sie zda bo kazda kolumna gra chcesz czy nie chcesz inaczej(akustyka pomieszczenia)
Słuchamy stereo, ew. mogę polutowac przełacznik 2 x in z CD i out do wzmaka.
Tez będzie sie trzeba trochę nabiegać, bo lampucera np. ma wyższy poziom wyjsciowy niż 2Vp/p i nie myśle go standaryzować :)))

magus

• 20990 / 6106
  • Ekspert
20-10-2008, 13:30
Paweł,

to niewiele miałeś...
a dużo więcej słyszałeś?
Odszedł 13.10.2016r.

x500

• 461 / 6082
20-10-2008, 13:37
Nie byles ? jak to ?

Sabor

• 278 / 5907
20-10-2008, 13:40
No nie był, spieszył się tak ze swoją misją, że nie miał czasu po drodze na zwiedzanie marsa...

:)

x500

• 461 / 6082
20-10-2008, 13:44
No racja , rozciagal linijke by mierzyc bity stad do granicy kosmosu .

I po watku ...

majkel

• 7477 / 6103
  • Ekspert
20-10-2008, 13:50
Odpowiadasz na wpis
>> XYZPawel, 2008-10-20 12:21:10
Odpowiadasz na wpis
>> majkel, 2008-10-20 12:06:01
>Ja znowu nie widzę problemu z ustawianiem głośności. Niech mi ją ktoś, lub ja sam, każdorazowo ustawia od >nowa. Nie zamierzam niczego rozpoznawać po głośności, bo to jest bzdura kompletna.

>Bo ty tak uważasz ? Mylisz się. Ustawianie za każdym razem poziomu to jest pewien problem, jest to >czasochłonne i upierdliwe, tylko ostrzegam.

Nie, bo ja tak chcę. Sam sobie utrudnię, specjalnie dla Ciebie. Będę tylko mówił, czy masz podgłośnić, czy ściszyć, zerując potencjometr po przełączeniu, żebyś mi potem nie gadał, że rozpoznałem sprzęt po głośności. Ja nawet nie chcę widzieć na jakiej pozycji jest potencjometr.

>Niczego sensownego naukowcy nie odkryli, dalsze wydatki na ten cel zarzucono.

skąd masz te dane ? Z Audiostereo :) ... ale od szanowanego przeze mnie forumowicza. Inaczej szybko bym zapomniał tą informację.

>Mnie interesuje też liniowość fazy, a z tym to wiem, że bywa różnie.

>zniekształcenia fazy w CD i wzmakach to pikuś w porówaniu z tym co się dzieje w kolumnach :)
>Np. w moich Orionach (in spe ;) korekcja fazy odbywa się elektronicznie, w zwrotnicy.

Tylko że zauważ, że kolumny też podlegają prawom fizyki, przusunięcia fazowe się zsumują - te z elektroniki z tymi od kolumn, i powinno być to słychać. No chyba ża Ty uważasz inaczej.

cadam

• 4401 / 6105
  • Ekspert
20-10-2008, 14:05
Ja się z Pawłem zgadzam.
Próbowałem kiedyś porównywać ze sobą tanie odtwarzacze Technics SL PG 490 i Radmor D-5552
W ogóle nie byłem w stanie wychwycić różnicy między nimi. Według recenzji Audio SL PG 490 był najlepszy w swojej klasie cenowej

Mam tanią elektronikę, która mi wystarcza i jeśli mam coś zmieniać to tylko kolumny.

Dudeck

• 5101 / 6071
  • Ekspert
20-10-2008, 14:12
Na początku lat 90-tych posiadałem korektor Pioniera GR-777 ( jak on cudnie mrygał , hmm ... ) - po wpięciu w system i wyzerowaniu wszelkich korekcji ( zero basu czy wysokich itp. ) stwierdziłem w stu przypadkach na sto , że samo przejście sygnału przez te wszystkie gniazdka , kabelki , układy i inne duperelki pogorszyło dźwięk - stał się mniej wyrazisty niż kiedy też nie podlegał korekcji ale korektora nie było .
Wynik 100/100 .
Przecież nie mogło to mi się tylko wydawać zwłaszcza , że wykryłem to przez przypadek - nie miałem zamiaru w tym względzie przeprowadzać jakiegokolwiek testu , tak więc podchodziłem do tego bez żadnego nastawienia za czy przeciw .
Samo wyszło i tyle .
Tak sobie też myślę , że w takim CD-ku to też są różne kabelki , układziki i te właśnie duperelki przez które biegnie sygnał czyli .... :)

Berberys

• 112 / 6100
  • Aktywny użytkownik
20-10-2008, 14:17
W sumie to trochę Pawłowi zazdroszczę!
Niczym nie zmącone przekonanie, że nie ma różnic...
A my, maluczcy, w gorączce poświęcamy swe życie na wychwytywanie czegoś, czego nie ma...
Lancaster!
Bardzo chciałbym mieć możliwość wyciągnięcia Cię na małe co nieco... ;-)

Dudeck

• 5101 / 6071
  • Ekspert
20-10-2008, 14:40
">> XYZPawel, 2008-10-20 14:19:16
Ślepy test robiłeś ?"

To nie było tak , że raz grało A a raz B i wszystko jasne .
Wyglądało to mniej więcaj tak : AAABAABAABBAAAAAABABBABABBAABABA ( ciąg przypadkowych przełączeń )
Absolutnie za każdym razem wiedziałem co jest grane : 100/100 trafień .
A co do rzeczonego zera to nie wiem . Było jak było .
Dudeck