Audiohobby.pl

Odtwarzacze CD dla wymagających

Molibden

• 1906 / 6106
  • Ekspert
14-11-2009, 22:15
Transmisja danych protokołem SPDIF jest bezbłędna. Korekcja jst tu całkowicie zbędna bo kanał komunikacyjny jest czysty i prosty. Na odcinku 1m nie ma możliwości przekłamań nawet po połączeniu kablem od lampki nocnej. To jest cecha i zaleta przesylania sygnałów cyforwych. Jedyny problem to jitter. Na to nie ma korekcji.
Nowoczesne odbiorniki wystarczajaco tłumią jitter. In własny jitter jest nie do usłyszenia, poniżej progu percepcji. Zresztą byle czego jako transport nie należy podłączać. Musi mieć on przynajmniej jakiś sensowny zegar.
Lampy to nie wszystko, one z czasem padają i zmieniają parametry. Technologia w XXI w. mocno archaiczna i prądożerna. Można zrobić stopień na opampie lub tranzystorowy.
Zwiększanie rozdzielczości konerrsji A/C nie ma sensu ponad miarę. Wszystko powyzej 88-96kHz jest przesadą, a więcej niż 16b też nie ma większego sensu, przyjęło się 24b ze względu na całkowitą długość słowa równą 3 bajtom w tym przypadku.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

magus

• 20990 / 6106
  • Ekspert
14-11-2009, 22:28
>> Molibden, 2009-11-14 22:15:10

>Lampy to nie wszystko, one z czasem padają i zmieniają parametry. Technologia w XXI w. mocno archaiczna i prądożerna.

chodzi ci o to, że lampy to "obciach" i że rachunki mocno podskoczą?
Odszedł 13.10.2016r.

fallow

• 6457 / 6073
  • Ekspert
15-11-2009, 10:45
Molibden, a masz jakis dowod - test zgodnosci na poparcie stwierdzenia, ze przy przesylaniu danych via SPDIF na odleglosc jednego metra nie wystepuja bledy ? To pytanie to nie jest zlosliwosc, po prostu chetnie bym taki zobaczyl. Jakis test w petli np.

Uzywajac dobrego zegara i gdy nadajnik i odbiornik jest z nim synchronizowany mozna przeciez w zasadzie wyeliminowac problem jittera. Tak robi sie przeciez w segmencie studyjnym. Oczywiscie audiofilskie sprzety - nie trudno zgadnac - raczej nie bazuja na rozwiazaniach, ktore wnioslyby oczywista poprawe.

magus

• 20990 / 6106
  • Ekspert
15-11-2009, 11:29
>> Piotr Ryka, 2009-11-14 23:59:12
>Jeżeli lampizacja to każdy CD z lampami na wyjściu, to Audio Note słuchałem już wiele lat temu.
>Miałem na myśli dobry dźwięk za 1,5 tys. zł, a nie za piętnaście. Za piętnaście to żaden interes.

różnica jest taka, że terminu lampizacja używa się zazwyczaj w przypadku DIY
a jeśli ktoś wsadzi stopień wyjściowy na lampach fabrycznie, to już nie :)

wiadomo - jak zrobisz sam, będzie taniej :)

a co do kosztów - elementy stopnia lampowego to kilkaset złotych
reszta taka sama jak w każdym innym CD
tzn. lepsza albo gorsza, tańsza albo droższa
co sobie konstruktor dobierze

ci którzy w tym siedzą, w tym Ł. Fikus, który poświęcił lampizacji dużą część swojej strony, twierdzą, że jest mnóstwo świetnych odtwarzaczy,
tylko mają schrzanione stopnie wyjściowe (pytanie - dlaczego?)
jednym z nich jest np. dvd pioneera za 300 zł,
(który zresztą przepakował bez żadnych zmian do swojego pudełka Goldmund i sprzedaje za grubą kasę)

więc  odtwarzacz ze stopniem lampowym, które będzie tani i dobry, to niekoniecznie mit
sam mam i nie narzekam :)
Odszedł 13.10.2016r.

gutekbull

• 498 / 6053
  • Zaawansowany użytkownik
15-11-2009, 11:51
a co do kosztów - elementy stopnia lampowego to kilkaset złotych"

Ok.200zł   ;-)

magus

• 20990 / 6106
  • Ekspert
15-11-2009, 12:00
nie pamiętam, ile trzeba dać za przyzwoity transformator

tak czy siak - warto :)
Odszedł 13.10.2016r.

gutekbull

• 498 / 6053
15-11-2009, 12:11
Dopiero co "robiłem " DACa.  Transformator na zamówienie ok.80zł plus przesyłka .
Lampy - 16-20zł , kondensatory i ta cała reszta ok.100zł.
Zakładam ,że mówimy o lampizacji posiadanego CD , anie budowie DACa od podstaw.
Jeśli to drugie to dojdzie to jakieś 800-900zł części plus robocizna .

krisio06

• 347 / 5932
15-11-2009, 12:17
"Lampy - 16-20zł"

W przypadku 6N2P, 6N6P lub 6N1P to tak.
Jak ktoś chce np. 6SN7GT lub dobrą E88CC to koszt wzrasta.

fallow

• 6457 / 6073
  • Ekspert
15-11-2009, 12:42
To prawda, koszt "uznanej" pary *E88CC moze siagac ponad ~1.000 PLN.

Jednak wszystko jest wzgledne. Sa ludzie, ktorzy wola przyslowiowe "ruskie" odpowiedniki E88CC i bardziej cenia je od eruopejskich czy amerykanskich. Moj znajomy przerobil w swoim glosnikowym co prawda systemie wiele "dobrych" E88CC konczac na szlagierach CCa takich jak Telefunken czy Siemens po czym przestal na Philipsie JAN 6922 - ta lampa kosztuje jakies 70PLN/sztuka.

Ja tez teoretycznie zrobilem downgrade z bardziej uznanych na "jedynie" ECC88 Amperexa.

Ceny sa kreowane przez kumulowanie i przekazywanie zachwytu. Wszystko zalezy od konkretnego systemu.

gutekbull

• 498 / 6053
15-11-2009, 13:03
Mam 4szt. starych Telefunkenów E88CC ( ok.300zł za szt. zależnie od źródła pozyskania) w preampie Klimo-Merlin i tam są one niezastąpione !!! Obok Telefunkenów tylko stary Siemens mi przypadł do gustu.
To preamp, zaś w DACu - Satch siedzą dwa ruskie 6n2p ew i próbowałem je zastąpić (na chwilę) Telefunkenami E88CC i nie zachwyciło mnie ! Także lampy do DACA wyszły mnie nowe-stare 2x4zł !!! ;-)
A dźwięk ?
Już drugi tydzień jak mam DACa nie mogę się oderwać z fotela , słucham wyłącznie z serwera ,za transport robi dysk twardy - 200zł plus Squeezebox Classic. Żaden znany mi CD tak nie grał. Pewnie - zawsze można lepiej - tylko według mojego szacunku nie z CD za 20 000-30 000zł trzeba drożej !!
Słuchanie obecnie sprawia mi olbrzymią frajdę w końcu nie narzekam nie marudzę tylko przewalam płyty  ;-)
CD Accu stoi przykurzony ;-)

lancaster

• Gość
15-11-2009, 13:21
gutek ecc88 to zamiennik 6n1p, 6n23p....a 6n2p to ecc83 - zuelnei inna lampa(tez mi sie b.podoba, ale wymaga nieco innego punktu pracy)
....może nie kalajmy tego watku o bylo nie bylo uznanych refererencjach wpisami o dlubanych referencjach, ktore nawet jeśli ciekawsze to cholera cale forum chyba nie zamieni sie na DIY ?:))))

lancaster

• Gość
15-11-2009, 13:34
...gutek, myślałem, ze sprzedales swojego Accu do Afryki(Nigeria ?) w koncu :)))

...jeszcze trochę i reszte sprzętu tez zmienisz....kiedyś wspominalem o SunAudio SV2A3 ?:)) Ja go juz porownywalem z modelem wzmaka podobnym do tego ktory stoi u Ciebie....niestety :)))) Do tego jakies dedykowane(choc Focala akurat cenie i lubię) paczki, np. Klipsch z serii Heritage, lub Tannoy SRM(o takim wokalu całe tegoroczne AudioShow moglo tylko pomarzyc....chyba ze live :)))) i masz mega fun :D
Jak nie wierzysz mi na slowo to pogadaj z Łukaszem :)

....jesli interesuje Cię emocjonalna strona muzyki praktycznie temat jest znany od lat na calym świecie :)
a dla mnie muzyka to własnie emocje :)

gutekbull

• 498 / 6053
15-11-2009, 13:55
Podobnym, ale nie Accu A50V , moim skromnym zdaniem genialny wzmacniacz !
Nie jestem przekonany co do lamp we wzmaku , wszystko inne tak !
A co do lamp ,to napisałem przecie ,że przekładka była na chwile za radą artPawa,
wiem ,ze to nie jest zamiennik !

lancaster

• Gość
15-11-2009, 13:59
gutek, pogadaj z forumowiczem Szczepan (na audiostereo) o genialnym wzmaku :)
Facet ma z tego co kojarzę Wilsony Maxx.

gutekbull

• 498 / 6053
15-11-2009, 14:06
Ja nie jestem pierwszy dzień na forum ;-)
Już rozmawiałem ;-)
Nie porównuj moich 17m do jego potężnego lokum !
Z tego co pamiętam ma monobloki hybrydowe Merit czy jakoś tak, coś ok. 400W sztuka,
nic dziwnego, że zamienił w końcu słabe 50W ?
Proszę o propozycję końcówki - tranzystora do 17m grającego niemalże od zera ,
który zdecydowanie w pył rozniesie mojego A50V  ?