Audiohobby.pl

Odtwarzacze CD dla wymagających

Molibden

• 1906 / 6106
  • Ekspert
30-10-2009, 16:44
Sync O/P to jest jakieś wyście synchronizacji. Czego do czego - nie wiem.

Zgadzam się ale pakowanie PCM1716 do Hi-Endów i sprzedawanie tego za ciężką kasę byłoby lekkim nieporozumieniem, prawda? Albo przykrycie go plastikową osłoną na PCB i napis 24bit / 192 kHz i coś tam o Proprietary DAC super-własna-konstrukcja-małych-żółtych-cwanych-rączek-za-miskę-ryżu. Był już taki przypadek na AS opisywany. PCM1716 nadaje się do telefonów komórkowych czy konsol.

Układy D-S mogą pracować niestabilnie, zależnie od wsp. sprzężenia oraz wymagają co najmniej kilku (>5 chyba) poziomów modulatora. Jest to opisane w:
Audio Engineering Society Convention Paper 5395
Presented at the 110th Convention 2001 May 12–15 Amsterdam, The Netherlands:
Why 1-Bit Sigma-Delta Conversion is Unsuitable for High-Quality Applications
by Stanley P. Lipshitz and John Vanderkooy
Audio Research Group, University of Waterloo

Komparator w D-S to jest układ logiczny, taki arytmometr.

DACe wielobitowe są i muszą być drogie - w porównaniu z D-S. Nie ma powodu by na to narzekać. W końcu mało kto jest w stanie je wyprodukować. Jednak $30 to nie jest wygórowana cena - wystarczą 2 takie ukady a więc tragedii nie ma. To nie są DACe do masowych zastosowań gdzie liczy się każdy cent. To są najlepsze układy na rynku. Koniec drogi. To jest wybór na lata a nie na pół roku.

DVD mnie nie interesują, to padlina z zasialczami impulsowymi. Dramat.

Napęd ma być dedykowany do CD a nie jakieś kombinacje  z komputerow-DVD-BR crappem.
Stopień analogowy na tranzystorach lub opampach.
Okabloewnie jest zbędne - od tego jest PCB. Kable nie grają.
Zegar - wystarczy puszka  (Seiko, Citizen, Kyocera, Valley-Fisher) za kilkadziesiąt zł z oscylatorem i stabilizator napięcia niskoszumowy. To nie są wysokie koszty.  Inna stabilizacja nie jest potrzebna.
Upsampler to dodatek, O-S x8 wystarcza.
Sterowanie - od producenta transportu. To bez znaczenia o ile działa tak jak w CD Sony lub lepiej.
Wyście regulowane - nie. Szkoda kasy. Na obudowę też. Wystarczy solidny metalowy front i całość z blachy.
Dla trepów - obudowa z 3 lub 5mm bloków metalu malowana w barwy ochronne :)
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

EMiL

• 531 / 6090
  • Ekspert
30-10-2009, 23:33
>> Piotr Ryka, 2009-10-30 13:25:47
Bez przesady. Dajcie mi te high-endowe bebechy, a już sam sobie dorobię obudowę. Wzmacniacz słuchawkowy Stożka miał super obudowę, chociaż był polski i DIY.

Obudowa do DAC\'a to nie aż taki wielki problem:
http://us.hifidiy.net/Article.asp?ArticleId=169
ta z linku kosztuje około 55$ i jest świetnie wykonana. Dla mnie materiały i spasowanie pierwsza klasa.

gutekbull

• 498 / 6053
  • Zaawansowany użytkownik
13-11-2009, 22:46
Panowie poczytajcie trochę watki Ł.Fikusa w necie o tzw. lampizaciji  zarówno CD jak i DACa ,
żeby nie było tak jak u mnie , ze wszystkie CD jakie w życiu słyszałem załatwił DAC za ok.1000 zł ;-)
Jedzie do mnie transport - DV-300 Pioneera (200zł) z drobna korektą w środku ,- zastąpi najnowszy  transport Accu ;-)
opiszę jak to wypadnie.

Road To Nowhere

• 1034 / 6106
  • Ekspert
13-11-2009, 22:48
A kto Ci go lampizował ?

majkel

• 7477 / 6103
  • Ekspert
13-11-2009, 22:51
gutek, temat nam jest znany, my "stamtąd" przecież. :) Ja mam DACa po głębokich przeróbkach, za którego w wersji kit dałem kiedyś 134zł. Nie widzę żadnej potrzeby kupowania CD Accu. No może takiego DP700 bym łyknął po wygraniu w totolotka, ale wszystko co niżej to tylko jako transport, np. do tegoż DACa. :) Kiedyś wpiąłem sobie DP800 do niego będąc u kolegi. Wgięło mnie, a kabelek cyfrowy to był Prolink do CATV wart 5zł za m na Neutrikach NYS-373.

szwagiero

• 2240 / 6105
  • Ekspert
13-11-2009, 22:52
>> gutekbull, 2009-11-13 22:46:18

No i co to za DAC za 1000 PLN? Przerobiona lampucera czy behringer?

gutekbull

• 498 / 6053
13-11-2009, 23:25
Ani przez moment nie myślałem , że nie wiecie o co chodzi ;-)
Inaczej .......... efekt może być szokujący i wiele tzw. Hi Endowych legend padnie ;-)
nie chce za dużo mówić bo znowu zaczną się uszczypliwe - ironiczne zapytania niedowiarków,
albo takich co wiedzą , ale nie pozwolą innym uwierzyć bo interesy góra i trzeba ludków w ciemnocie trzymać ,
niech chodzą na A.S i się ślinią ;-)
A jak nie to zawsze jest kolega E... i podkręci atmosferę ;-)

Jaki DAC - obojętnie na 1543 czy 1541 , lampizacja według kolegi Ł.Fikusa i dobre ruskie zielone kondensatory zbocznikowane takimi siwymi  ;-) ;-) Lampy na wyjściu 6n2p i bajeczny dźwięk , bas, dynamika ,powietrze ,szczegół, wysokie -niespotykane i barwa,wokal - zielone ruskie kondensatory koniecznie.
Accu  - nawet do pięt nie dorasta !!!
Trochę nie polityczne to ostatnie zdanie  ;-)

majkel

• 7477 / 6103
  • Ekspert
13-11-2009, 23:33
gutek, znając dźwięk swojego DACa, pierwszy kontakt z DP-500 wywołał u mnie niesmak. I był to pewnie mój ostatni kontakt z tym odtwarzaczem. DP-600 też mnie nie ujął, ale nie mogę zgonić całej winy na niego, bo to mogło być ustawienie kolumn, wzmacniacz, albo jeszcze coś innego. W każdym razie tak płaskiego i przykutego do kolumn dźwięku dawno nie słyszałem. Barwa była, plumkało, ale ten sprasowany dźwięk... bleee.

gutekbull

• 498 / 6053
13-11-2009, 23:39
Ja nie mówię tu o DP-500, wspomniałem o wszystkich CD jakie było mi dane słuchać, a było tego trochę, przez te ponade 30 lat !!!
A CD DP-500 robi u mnie za transport !!!
Accu tez miałem kilka innych w domu ;-)

gutekbull

• 498 / 6053
13-11-2009, 23:43
Bez najmniejszego problemu można zrobić DACA za ok. 1500 - 2000zł plus transport DV-300 Pioneera i załatwi sporo drogich CD.
O transporcie skrobnę coś jak przyjedzie w tygodniu ?

cir

• 360 / 6106
14-11-2009, 01:54
oczywiscie wiadomo Fikus co tydzien ma objawienie i tworzy hienda z pietruszki
a transport co dopiero jedzie rozkłada wszystko a priori

lancaster

• Gość
14-11-2009, 06:55
"nie chce za dużo mówić bo znowu zaczną się uszczypliwe - ironiczne zapytania niedowiarków, "

chyba po mnie sie tego nie spodziewasz ?:)
Na tegorocznym AS mialem okazję posucha 47LAbs Pitracer. Cena 25K$(w Stanach, wiec u nas pewnie jeszcze + VAT)
Wewnatrz siedzi pewnie nasz ulubony Sanyo z bumboxa(poczytaj wątkio Shigaraki clone tu i tam:)).....wyceniony wyżej od niejednego hienda to i ma prawo lepiej grać :)
...no bo w końcu to jest hi-end :)))
Pioneera w roli transportu nie sluchalem za dlugo. Znajomy ma takiego goldmundopodobnego i kiedys przepięliśmy na podmiankę za CEC 51-ke(w roli transportu)
Nie byo lepiej, ale po przeróbkach kto wie...sam używam DAC na 1543 + ecc88 i ogolnie podoba mi sie bardziej niz  1541. Więcej dynamiki i lepsza faktura. Nieco blizszy pierwszy plan rzez co instrumenty są plastyczniejsze/bardziej obecne, ale jednoczesnie w głab i na boki nic mu nie brakuje. Lepszy bas. Niewiele slabsza rozdzielczość przy bezpośrednim porownaniu z nowymi DAC, ale nawet nie myślę o podmiance :)
....przynajmniej na razie.
zamiast "zielonych" ruskich kondow(bardzo dobre) mozesz sprobowac "srebrne" ruskie kondy :)
Zielone daję tam gdzie nie da rady srebrnych(moze to te "siwe" ?) ....w kazdym razie mniejszy ruski PIO zboznikowany teflonowym(może to ten "siwy" ?:)) da z calego setu najlesze poczucie naturalności(a i sama góra jest nie do pobicia - nie tetowałem Vcap).....pytanie tylko czy sie za jaskrawo w danym systemie nie zrobi.

Sorki za offtopa, nie powinienem kalać tego wątku takim wpisem....tym bardziej ze całe info bylo już at temu kilka zamieszczane jeszcze na audiostereo :)

gutekbull

• 498 / 6053
14-11-2009, 09:42
cir=>
Jedno małe , ALE - miałem dwa DACi Łukasza i był jeden problem oba grały rewelacyjnie, sporo lepiej od CD jakie słyszałem !!!
Zmieniło to moje poglądy na audio o 180 stopni.
Ja tu od lat ładuje kasę w klocki w cenie samochodu, a tu mi ktoś przynosi zabawkę robioną na kolanie w której części to jakieś 700-800zl i w tym pewnie obudowa najdroższa ;-)
W środku tragedia - burdel , "naplute"jakimś klejem na jakąś czarną wygłuszającą matę  itd . ;-)
Niestety to gra , i  to gra o klasę lepiej !!!!!!!!!

Także trzeba rozgraniczyć , czy mówimy o Hi Endowych CD czy o dźwięku Hi Endowym z CD
Przy czym   zamykamy oczy na wygląd i cenę , a otwieramy szeroko uszy na dźwięk   ;-)
Pozbywamy się wszelkich uprzedzeń i pozostaje tylko dźwięk - muzyka.

lancaster
Słuchałem dwóch 1543 i 1541 . Mam 1541 ,a "robię" 1543 tak dla równowagi ;-)
Oba doskonałe. I koledze artpawowi udało się z 1541 uzyskać bas i dynamikę kto wie czy nie lepszą niż 1543 !
A średnica jest na pewno lepsza jak 1543 , teraz się zastanawiam co będzie jak wsadzimy tam kondensatory zielono - siwe(czytaj srebrne) ???
http://www.lampizator.eu/LAMPIZATOR/REFERENCES/AH%20DAC/AHDAC.html
http://www.lampizator.eu/LAMPIZATOR/REFERENCES/SATCH/SATCH-DAC.html

lancaster

• Gość
14-11-2009, 10:09
gutek, jesli mowimy o tych 2 DAC to:
- jednen mi sie nie podoba bo reciver i DAC(1541) siedza na przejściówkach cyfrowy kilometr od siebie
- drugi mi sie nie podoba bo 8x1543 gra słabiej od 1(max2x)1543. Przy 4 szt bylo już slychac wyraxne rozmazanie i braki(ujednolicenie) w barwie.
Średnicę sama z siebie 1541 ma lagodniejszą i dzieki temu że mniej bezpośrednią moze się wydawac przestrzenniejsza od 1543. 1541 onadto sprawia większe wrażenie finezj jako cąłość....przy bezpośrednim porownaniu.
Niemniej jednak 1543 sprawia wrazenie wiekszej obecnosci i 3D instrumentow :)
.....a na "odleglosć" bez porownan- bo jakoś poza fazą testów nie slucham tak muzy :) wybieram/wracam do 1543.
1541 jkaiś rok temu 2 ostatnie sztuki rozdalem.

gutekbull

• 498 / 6053
14-11-2009, 10:28
Jest to prosty sposób na naprawdę Hi Endowy CD za "grosze",
mnie wprawdzie DAC Satch zakupiony tylko i wyłącznie do przeróbki - lampizacji kosztował ok.4000zł plus koszta modernizacji,
ale wiem ,że np.taki Behringer za ok.500 plus lampizacja daje efekt na tym samym poziomie jak i nie lepszy,
także trochę przepłaciłem ;-)
http://www.lampizator.eu/LAMPIZATOR/TRANSPORT/behringer/Behringer.html
Doszło do tego ,że chciałem wysyłać praktycznie nowego Accuphase DP-500 do lampizacji !!?  ;-)