Audiohobby.pl

Odtwarzacze CD dla wymagających

marcow

• 1045 / 5559
  • Ekspert
15-11-2009, 16:14
Lan popatrzna naszego Grzesia!
marcow

lancaster

• Gość
15-11-2009, 16:28
gutek, na polu dynamiki, mocy i werwy poląconej z barwa nie dają Accu szans....:))))
Znajomy slucha np. Westbam, Elvisa, chilloutu, Zorna :)))) A ja ....no coz chcąc nie chcac czasami też(w pracy) ....w domu po staremu trochę pojechanej muzy, trochę polskiego rocka, alternatywy, ostatnio mialem faze na Glenna Goulda, wczesniej na Sinatrę....zalezy co tam w lapki/ucho wpadnie....generalnie zauwazyem ze im młodszy słuchacz tym gosniej daje czadu :)))
W 1543 srednica nie jest "kosztem" jest bdb - mniej "accuphasowa" niż w 1541, bardziej dosadna/obecna za to i naturalna przez to. Barwy - nie mam uwag, jedno co to wszelkie DAC grające "skądś" a nie "tu" dają wrażenie więkzej "subtelnosci". Prosty chłopak jestem i lubie instrumenty podane mocno i czytelnie "tu".

marcow, ruleza interesuje extrema i skala 1:1....albo nawet 4:1 :))))

gutekbull

• 498 / 6053
  • Zaawansowany użytkownik
15-11-2009, 16:36
Jedno drobne "ale" przecież nie słuchałeś A50V i zresztą vice versa ;-)
Akademickie rozmowy. Poniżej zdjątko Merit-1

fallow

• 6457 / 6073
  • Ekspert
15-11-2009, 17:22
>> josef, 2009-11-15 14:06:16
>> fallow, 2009-11-15 10:45:38
Molibden, a masz jakis dowod - test zgodnosci na poparcie stwierdzenia, ze przy przesylaniu danych via SPDIF na odleglosc jednego metra nie wystepuja bledy ? To pytanie to nie jest zlosliwosc, po prostu chetnie bym taki zobaczyl. Jakis test w petli np.

to akurat prosto zrobić - karta muzyczna z spdif in i out i zrobić loopback

---
Robilem takie testy via RMAA, jednak on analizuje wyslane i otrzymane dane po konwersji. Jest wiele innych paramertow jak chociazby nawet ustawienie glonosci w mixerze a dodatkowo nie przejmuje bezposredniej kontroli nad karta tylko uzywa API Windowsa. Wypadaloby zeby chociaz mial dostep via ASIO. Wersja PRO ponoc ma, ale nie mam jej skad "pozyczyc".

Chodzi mi o program ktory nie robi analiz lecz puszcza cyfrowy sygnal na wyjscie i przeprowadza prosty test zgodnosci z tym co dostaje na wejsciu.

Moze link do takiego prostego testu ? Sam nie zrobie po pozbylem sie kart muzycznych.

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
15-11-2009, 18:31
 >> lancaster, 2009-11-15 15:55:01
Rafael, w nastu m2 i glosnikach o efetywnosci 97dB glośno to znaczy godz 9 do 11 nie dojdziesz bo to jest juz łomot - okazja do wykazania sie policji municypalnej.

No widzisz ale u mnie dalej jest jeszcze czytelnie na godzinie 11 mimo że od godziny 9 zaczyna być po prostu męcząco i raczej tą 11 odbieram jakby mi pokój wypełniono po brzegi pierzem ;) dżwięk jest wtedy wszędzie bo jak to mówią "odrywa się od kolumn"  ;)  a raczej do głosu dochodzą już słyszane dosyć silne odbicia od ścian .  Już kiedyś gdzie indziej pisałem jak 80 osobowa orkiestra walczyła z dużym kościołem św Katarzyny w Krakowie nie wiedzieli ze co drugi ma wyjść na zewnątrz ;)  

Normalnie słucham na 7-8 ale już na 6:30 jest wiele frajdy z tego co grają mimo że jest w kolumnie duży 15"  ale na szczęście lekki i po to jest ten dający przy 8 ohmach 130W w klasie D wzmak żeby niskotonowca trzymać krótko za pysk nawet przy niskiej głośności                      

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
15-11-2009, 18:35
 >> gutekbull, 2009-11-15 16:36:59

Fajny ten Merit jak to mówi stefanB jest zrobiony prosto ale nie prościej :)  

Przypomina mi się oglądany lata świetlne temu w środku wzmacniacz Haflera też parę drucików a dźwięk kapitalny

lancaster

• Gość
15-11-2009, 20:40
Rafaell, sam widzisz ze miejsce dla nadmiarowych wattów jest na zewnątrz pomieszczenia :)
Serio, nie potrzebuję nawet 50W w normalnym pomieszczeniu, lubię wysokoskuteczne i możliwie latwe do prowadzenia głośniki. Zdaje sobie sprawe z tego, ze nei da sie trgo upraszczac w nieskonzonosć, ale w nastu m2 i z dedykowanymi zestawami 3W sa w 100% wystartczajace....przynajmniej te 3W, ktorych mialem okazje posluchac.
Obok we wątku wspominasz jak podoba Ci sie tyransjent z aps. To są bardzo fajne paczki, ale postawione przy np. Klipsch Heresy+SunAudio okazały sie mniej żwawe niestety.....wiec jesli to jest kamień milowy to stara technlogia rzuciła swój jeszcze kawałek do przodu w tym temacie :)

Molibden

• 1906 / 6106
  • Ekspert
15-11-2009, 21:45
>fallow,

takie testy robiono i ja im wierzę. Zresztą, jaki sens byłby w takim skopanym interfejsie? Jego projektant byłby skończonym lamerem i idiotą. Poczytaj wpisy Edwarda na AS, on to testował i ma 100% zgodności.
Ja nie muszę tego robić, ja to wiem że tak jest i nie wnikam w coś takiego więcej niż potrzeba. Czy ktoś kwestionuje działanie interfejsu RS-232 albo LPT?
Taki loopback test można chyba dla SPDIF zrobić w RMAA ale nie mam pewności.
Poza tym, ilu błędów się spodziewasz w sekundzie? Ile usłyszysz?

Jeśli to możliwe należy unikać dzielonych konstrukcji, stosować połączenie I2S/EIAJ albo samemu zrobić sobie zegar master w DACu i przesyłać go do trasportu. To nie jest trudne.

>magus
Nie masz żadnej powtarzalności parametrów i jakości lamp, pewności ich stanu a wygrzebywanie jakiś NOSów za chore pieniądze uważam za paranoję. To ma być dostępne dla wszystkich, zawsze i wszędzie za cenę mniejszą niż jestem skłonny zapłacić.
Poza tym lampy wykluczają miniaturyzację. Chińczycy je pakują na ślepo gdzie popadnie. To jest wg mnie chore! A co z ustaleniem punktu pracy - lampa się zużywa przecież, każda ma nieco inną ch-kę. Nie ma tego kto wygregulować (ale jest autobias).

Oczywiście lampizacja jest pod względem układowym dość dobrym, bo prostym rozwiązaniem, wymagającym niewielu elementów, a lampy dzięki krótkiemu widmu THD mają też niskie IMD. A IMD to największy syf jaki może spotkać dźwięk i muzykę, oprócz zwrotnic pasywnych. Wadą lampizacji jest wydzielające się ciepło, pobór mocy i operowanie na niebezpiecznych dla życia napięciach, w dodatku DC (tym bardziej niebezpiecznych!!!!). Niestety niektórzy słyszą IMD wzm. operacyjnych i dlatego wolą lampy.

Tzeba używać aktywnych podziałów to nie będzie problemów z "prowadzeniem" głośnika, a na pewno znacznie mniejsze.
"Towarzyszu Szydlak przestańcie pitolić i nas oszukiwać! Chleba wczoraj po południu w Warszawie nie było. Chleb towarzysze to jest rzecz święta. Chleb musi być!"Imperialistyczny wróg kusi cię Coca-Colą!

gutekbull

• 498 / 6053
16-11-2009, 09:39
Molibden
"Wadą lampizacji jest wydzielające się ciepło, pobór mocy i operowanie na niebezpiecznych dla życia napięciach, w dodatku DC (tym bardziej niebezpiecznych!!!!). "

Możesz  rozwinąć tą myśl w bardziej przejrzysty i zrozumiały dla mnie sposób ;-)

Rafaell
Fajny ten Merit jak to mówi stefanB jest zrobiony prosto ale nie prościej :)

Uwielbiam rzeczy proste, przejrzyste, ale bez przesady.
Gdyby wszystko było tak proste , to żeby zaistnieć na księżycu do tej pory strzelalibyśmy z łuku ;-)
Czy ten Merit-1 jest taki prosty ?? Ciekawe ile kosztuje para ?
http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=3609&p=87#k

magus

• 20990 / 6106
  • Ekspert
16-11-2009, 09:54
>> Molibden, 2009-11-15 21:45:16
>magus
> To ma być dostępne dla wszystkich, zawsze i wszędzie za cenę mniejszą niż jestem skłonny zapłacić.

czy tak się dzieje w przypadku urządzeń tranzystorowych (jak krelle czy inne wynalazki), czy tylko lampowe muszą spełnić ten wymóg? bo tak...
ja nie mam dużego doświadczenia, ale na tym forum znajdziesz kilku takich, którzy będą pewnie gotowi urządzić zawody wzmacniaczy (lampowe vs tranzystorowe), gdzie jednym ze składników oceny będzie cena i koszty eksploatacji urządzenia

>Poza tym lampy wykluczają miniaturyzację. Chińczycy je pakują na ślepo gdzie popadnie. To jest wg mnie chore!

ja nie potrzebuję wsadzać wzmacniacza do kieszeni
a gdzie pakują lampy Chińczycy, to mnie kompletnie nie interesuje
(słyszałem o takich, co ogórki wpychają wiesz gdzie, a ja i tak zajadam je ze smakiem :) )

> Wadą lampizacji jest wydzielające się ciepło,

dla mnie akurat żaden problem

>pobór mocy

to jaki w końcu jest ten miesięczny koszt użytkowania 100-watowego urządzenia?

> i operowanie na niebezpiecznych dla życia napięciach, w dodatku DC (tym bardziej niebezpiecznych!!!!).

ja nie grzebię ani we wzmakach lampowych, ani w tranzystorowych
więc jest mi kompletnie ganze gal
Odszedł 13.10.2016r.

magus

• 20990 / 6106
  • Ekspert
16-11-2009, 09:55
no dobra, bo się zrobił mega off-top :)

może wydzielić część tej dyskusji jako osobny wątek?
Odszedł 13.10.2016r.

gutekbull

• 498 / 6053
16-11-2009, 10:16
http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=3609&p=87#k
strona 87 jest więcej o Merit-1, poprzedni link chyba się nie otwiera właściwie.

lancaster

• Gość
16-11-2009, 10:20
Jezeli to nie problem prosze o kontynuowanie dyskusji we wątku:
http://audiohobby.pl/topic/4/4687

ahaja

• 513 / 6106
  • Ekspert
22-11-2009, 13:03
http://www.amr-audio.co.uk/html/cd_individual.html

"... the CD-77 brings the performance of CD back in-line with the very best vinyl has to offer." :-)

ahaja

• 513 / 6106
  • Ekspert
22-11-2009, 13:41
Zdjęcia ...