Audiohobby.pl

VCR Serwis

JaKub92

• 2251 / 6196
  • Ekspert
11-04-2026, 21:17
Część mechaniki wróciła na swoje miejsce - kolejna część wyszła :)

Stwierdziłem, że chcę ten egzemplarz zrobić "ze smakiem" i nie zostawić tam tego lepkiegu syfu zmieszanego z kurzem, bo fajny model.

A i jakoś pominąłem foto rolki dociskowej - ale widać na którymś z poprzednich zdjęć, że była w stanie agonii. Udało mi się dobrać nową z zapasów, które parę lat temu wykupiłem z jednego miejscowego sklepu (szkoda, że zapomniałem zrobić foto dla porównania...)
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

JaKub92

• 2251 / 6196
  • Ekspert
11-04-2026, 21:20
Tutaj w zasadzie całe chassis mechanizmu już umyte i świeci się jak psu na wiosnę... ;)

Na trzecim foto w testerze siedzi kondensator 10uF/25V z płytki capstana...

JaKub92

• 2251 / 6196
  • Ekspert
11-04-2026, 21:24
I dziś powoli zacząłem składanie. Z mechanicznej części do roboty został mechanizm sprzęgła, oraz winda kasety - też zostaną dokładnie umyte i nasmarowane, ale już po weekendzie.

Michal41

• 47 / 177
  • Nowy użytkownik
11-04-2026, 22:07
Mmm,fajny model. To ten Sharp co ładuje kasete z poziomu pilota. W zasadzie to to samo co nasz k-88 tyle że bez karaoke ale jest za to multisystemowy. Widać że ząb czasu i brak czyszczenia go dopadł. Ale dzieki Tobie JaKub92 wróci do życia. Dasz mu nowe paski i bedzie śmigał jak ta lala🙂. To są porządne mechanizmy,tu nie trzeba serwisówki żeby wszystko poskładać jak należy. Mechanizm prosty,łatwy i długowieczny. Ten model zdaje sie że jest z końcówki lat 80tych.

JaKub92

• 2251 / 6196
  • Ekspert
11-04-2026, 23:44
Zgadza się - jest ładowanie kasety z pilota, ale nawet nie wiem, czy pilot jest szczerze mówiąc. A ten konkretny egzemplarz to rocznik 91, sądząc po dacie produkcji silnika sterującego.

Michal41

• 47 / 177
  • Nowy użytkownik
12-04-2026, 10:42
JaKub92 wspomniałeś o tym zespole mocującym głowice ctl co jest na sprężynie i smar w środku. Teraz to pewnie sie to ustawia raz i spokój ale wtedy,w latach 90 tych gdy przez te magnetowidy przewijały sie dziesiątki kaset tygodniowo i np podtarła się któraś rolka opasająca bęben to trzeba było ją wykręcić,wyczyścić i nasmarować i wkręcić spowrotem i nie zawsze trafiało sie idealnie w punkt i pewnie dlatego taka regulacja głowicy ale jak na tamte czasy bardzo dobrze przemyślana,wystarczy kluczyk 6 tka chyba i krecisz w lewo lub w prawo i regulujesz jak Ci pasuje. Wszystko tam było tak zrobione żeby miało ułatwić serwis. Jeden ruch kluczyka i tyle. Nie spotkałem sie w innym magnetowidzie z taką regulacją nawet w panasonicach. Wiadomo,po 30 latach smar twardnieje i ciężko ale po nałożeniu smaru zawsze jest możliwość drobnej i szybkiej korekty ustawienia głowicy czy tej rolki.

JaKub92

• 2251 / 6196
  • Ekspert
12-04-2026, 22:20
Zgadzam się, że ten mechanizm jest bardzo dobrze przemyślany. Ale moim zdaniem tych regulacji nie należy w ogóle ruszać. Szkoda, że tutaj jest to nieuniknione, kiedy zapiecze się smar na tym napinaczu. Ale na szczęście jedyne co trzeba wtedy ustawić to odpowiednią wysokość tej głowicy jak i napinacza.