Audiohobby.pl

VCR Serwis

JaKub92

• 2208 / 6109
  • Ekspert
15-01-2026, 22:06
Myślałem, że szybko pójdzie, ale jednak nie ma tak dobrze... Ktoś, kto próbował reanimować go przede mną, nie doczyścił starych smarów, które można było miejscami dosłownie zeskrobywać, tylko dosłownie zaSMARkał koło funkcyjne oraz jego okolice jakimś gęstym smarem silikonowym. Rozbierając go, dziwiłem się, że po nasmarowaniu zapieczonego napinacza zaraz po zakupie, on w ogóle ruszył i chodził!!!
Jedyne co mi pozostało, to mycie wszystkiego izopropanolem do czysta - oraz ponowne smarowanie - i to nie jakimś twardym, silikonowym smarem, który przypomina klej...
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

JaKub92

• 2208 / 6109
  • Ekspert
15-01-2026, 22:08
c.d.

JaKub92

• 2208 / 6109
  • Ekspert
15-01-2026, 22:11
Zespół sprzęgieł. Tutaj nikt nic nie ruszał, ale tu również stare smary wyschnięte na wiór.

I też rozbieranie wszystkiego w iment do najmniejszej śrubki. Stwierdziłem, że jak komplet, to komplet.

JaKub92

• 2208 / 6109
  • Ekspert
15-01-2026, 22:14
I napęd szpulek kasety gotowy ;)

JaKub92

• 2208 / 6109
  • Ekspert
15-01-2026, 22:15
Napęd zabieraków taśmy - podobna sytuacja...

Zastanawiałem się, czy same sanki smarować również Molykotem, czy może użyć smaru grafitowego, ale jednak też użyłem Molykote. Przyznaję się bez bicia - nie patrzyłem do serwisówki... Ale myślę, że będzie dobrze.
« Ostatnia zmiana: 15-01-2026, 22:18 wysłana przez JaKub92 »

JaKub92

• 2208 / 6109
  • Ekspert
15-01-2026, 22:19
Mechanizm po złożeniu sprawdziłem bez kasety i wszystko działało poprawnie.
Także na koniec została winda kasety...

JaKub92

• 2208 / 6109
  • Ekspert
15-01-2026, 22:27
...również rozebrana na części pierwsze, umyta i nasmarowana.

Łożyska capstana również wyczyszczone i naoliwione olejem SAE20, ale widzę, że nie mam foto...
I tu Cię właśnie muszę Michale rozczarować - nie wiem czemu, ale tu kończą się zdjęcia. I nie wiem cholera, czy po prostu zapomniałem je zrobić, czy niechcący skasowałem je z aparatu przed zgraniem na komputer :/ Bo wydawało mi się, że robiłem zdjęcia już po zakończeniu :( Ale zdejmę górną pokrywę i cyknę mu parę fotek ;) Tylko już nie dziś, bo padam na ryło. Myślałem nawet, żeby nagrać jakiś filmik z prezentacją na YT.

Ale co najważniejsze - podsumowując: wszystko pięknie działa, szybko załącza funkcje nawet kiedy jest całkiem "zimny" - dopiero co włączony do sieci (a zauważyłem już dawno, że ta mechanika ma z tym problemy - kwestia smarowania jak widać...), przewijanie startuje szybko nawet na końcu/początku taśmy, obejrzałem już parę filmów odkąd go poskładałem i nie ma się do czego dowalić - śmiga jak kuna w agreście ;)
Paski napędowe oczywiście wszystkie nówki sztuki, dobrane w north.