"Witaj Krs47 po małej przerwie:)"
Cóż, powoli się ogarniam, więc wróciłem :) Kolumny sprzedałem z powodów finansowych ale już powoli "otwieram rachunek" na poczet kolejnej konstrukcji. W dodatku wreszcie załatwiłem sobie troszkę porządniejszy pokój, około 22m2 (ok. 5,2m długości na ok.4,2m szerokości) zamiast dotychczasowych 14m2. Muszę "tylko" zarobic pieniądze, wyczyścic pokój z antycznych mebli ojca (chyba najtrudniejsze) i zaprojektowac konkretne 3way ;) Reasumując planowany termin ropoczęcia budowy to późna zima/wczesna wiosna...
"Krs47 wiem jak to wyglada od strony technicznej, chcialem subiektywnych odczuc:)"
To też było, tylko między wierszami ;) Mogę powiedziec, że subiektywnie bardzo mi się podobało, więc jedną zdecydowaną opinię już masz.
Jeszcze jedna, mam nadzieję ciekawa obserwacja odnośnie TM na ER18RNX, w moim małym pokoju (14m2) tak jak pisałem wyzej przy dużych głośnościach dźwięk stawał się dośc nieprzyjemny, co ciekawe wynikało to w dużej mierze z rozmiaru pomieszczenia. Po sprzedaży kolumn spędziełem kilka godzin ze znajomym słuchając tych kolumn w sporym pomieszczeniu z wysokim sufitem, z moim wzmacniaczem. Różnic było sporo ale najbardziej zdziwiło mnie jak głośno potrafi to grac nie męcząc uszu. Pojedyńcza 18-tka Seasa jednak potrafi wytworzyc całkiem sporo decybeli nie raniąc przy tym uszu i tak na prawdę w moim małym pomieszczeniu to nie rozmiar woofera był ograniczeniem. Słuchając tego w dużym pokoju nawet przy sporych wychyleniach membrany środek subiektywnie dużo nie tracił na czytelności.
Wiem, że zaznaczyłeś, iż chodzi o ciche słuchanie, aczkolwiek ta dygresja była odnośnie "pakowania" 3way czy też "oversized 2way" z 8 calowym wooferem do małych pomieszczeń. W obecnych czasach spokojnie można poprzez odpowiedni dobór woofera oraz konstrukcję zwrotki otrzymac niemal pełnopasmowy i wyważony dźwięk za pomocą 7calowego basowca i 1calowej kopułki. Ceną za niskie zejście i wyważenie pasma jest w tym przypadku niska efektywnośc, po skompensowaniu BSC nie ma co liczyc na więcej niż 83-85db oraz ograniczone maksymalne SPL w porówniu do 3way, co jak już sobie ustaliliśmy nie stanowi w takiej sytuacji problemu.
IMHO po prostu TM 7+1 i pełne (lub przynajmniej 5db jak było u mnie) BSC ;)
Pozdrawiam