BTW:
Jak rozumiem gałki zrobiłeś z rurki a jak wycentrowałeś je na ośkach?
Tak, z rurki- moje nie wyszły najlepiej. Tzn. wyszły OK tylko faktura nieco inna niż na anodowanym aluminium z którym by sąsiadowała.
Ronda zostały takie jak mi wyszło- tam mi nie przeszkadza. Żeby wycentrować potrzebne bardzo skomplikowane urządzenie :)
Składające się deski, gwoździa, odrobiny taśmy i tekturki symulującej grubość właściwego materiału. Chodzi o pozostawienie rantu hehehe.
Sam rdzeń pokręteł jest z audiofilskiego paździocha- odpowiednio wysezonowanego itd.. Długo można dyskutować w audiofilskim tonie na ten temat. Akurat mam najlepszy tak więc- wiadomo.
Rdzeń nieco mniejszy i dalej centrujemy :) Istotę procesu widać dzięki powyższym obrazkom.
Oczywiście obracałam na plastikowej rurce 8x1 z której potem robi się odcisk końcówki potencjometrów na których mają osiąść.
Odcisk robi się z łatwością przy użyciu temperatury i szczypiec :)
To nie koniec jeszcze. Trzeba będzie dać jakąś podkładkę z weluru- aksamitu czy czegoś innego co się będzie nadawało. Musi być sprężyste pod naciskiem. Potrzeba ok 0.5mm dla skoku gałki wzdłuż osi. Wspomniałem że gałka jest jednocześnie przyciskiem selektora.
Podkładka potrzebna bo ten potencjometr- impulsator bardzo lekko chodzi i ma luzy na osi jak przyczepa od ciężarówki po milionie przebiegu.
Dorabianie ekstra guzika odpada bo naruszyłoby surowość całości. Dlatego też nie ma żadnych widocznych śrub itp.... żeby ową surowość zachować. Nawet gniazdko słuchawkowe wywalę na tylną ścianę.
A właśnie- zapomniałem o nim :)
Oczywiście jeszcze dysk i nogi.
Dysk raczej odkładam na przynajmniej rano- dzisiaj tylko nogi.
Które powstały z rury o kwadratowym profilu. Dzisiaj rano je zrobiłem.
Oczywiście kształt nóg to wynik długotrwałych rozważań natury teoretycznej w połączeniu z analizą najnowszych zdjęć z teleskopu Weeba.
Które to zdjęcia rzucają całkowicie nowe światło na stan wiedzy >audiofilskiej <
hehehehe
(to przeczytałem akurat- napisał gościu który który wali się w pierś że usłyszał jitter nawet ze źródła z atosekundowym zegarem. Dla nie wtajemniczonych _ ato-sekund w jedej sekundzie jest więcej niż liczy wiek wszechświata w sekundach.
Tak więc uwagi wtajemniczonych trza brać poważnie)
- jak widać - jest odrobina miejsca na piasek himalajski czy inną materię antywstrząsową.
A kwadratowe to patrz wyżej :) Okrągłe to najgorszy kształt audiofilskości jaki istnieje.
A na poważnie?
No bo tak hehehehe