Nie czyści się mechanicznie, bo zdziera się warstwę tego siarczku wraz ze srebrem.
Cytat: ArturP w 20-01-2023, 10:37Nie czyści się mechanicznie, bo zdziera się warstwę tego siarczku wraz ze srebrem.Jakoś mój płyn dał radę, a niektóre styki były całe czarne od siarczku. Papierkiem, choćby i toaletowym i tak nie wyczyścisz dokładnie styku, a napewno zedrzesz srebro. Teraz mam wszystko złożone, ale jak będę zaglądał tam, to pokarzę styki po kilku latach od czyszczenia.
90% przełączników w starych magnetofonach czy wzmacniaczach jest pokryte srebrem technicznym. Czyści się to płynem "argentum2" lub podobnym do czyszczenia srebra, czyli usuwa się warstwę siarczku srebra (taki czarny nalot). Nie czyści się mechanicznie, bo zdziera się warstwę tego siarczku wraz ze srebrem.https://allegro.pl/listing?string=p%C5%82yn%20do%20czyszczenia%20srebraNa pierwszej fotce przed, na drugiej po czyszczeniu, myciu w wodzie, wysuszeniu i smarowaniu gliceryną.
pokarzę styki po kilku latach od czyszczenia
Po niezadlugim czasie przełączniki zaczęły przerywać, sygnał ginął etc. Przełączniki zardzewiały i to w sposób taki, że były niemożliwe do uratowania.
po czyszczeniu, myciu w wodzie, wysuszeniu i smarowaniu gliceryną
Ja smarowałem smarem SGB. Minął już ponad rok od czyszczenia przełączników w A-77x i nic złego się nie dzieje. Wazelina techniczna bez kwasowa też jest alternatywą.