Witajcie.
Jak wcześniej gdzieś napisałem, rozpocząłem pracę nad "projektem" reduktora szumu "dbx" na podstawie układu AN6291 firmy DBX. Reduktor ów działa na zasadach nie znanych mi bliżej, no taka magia. Powstaje on na potrzeby magnetofonu Fostex B16, w celu ograniczenia szumów i poprawienia dynamiki nagrań z miksera w studio u kolegi. Tak jakoś się uparliśmy kontynuować wszystkie nagrania w technice analogowej, że wszystko co wspólnie budujemy opieramy na analogu.
Rozważania narazie są czysto "Virtuality" ze względu na brak odpowiedniego BOM'u, czyli spisu wszystkich elementów, łącznie ze zwymiarowaniem, które jest przydatne (niezbędne) przy projektowaniu fizycznej płytki drukowanej.
Zawartość BOM'u to układ AN6291 (mam), 2x BC558 (mam), 12x kondensatorów elektrolitycznych (mam), 20x kondensatorów foliowych i ceramicznych, 30x rezystorów metalizowanych i węglowych, 2x przekaźniki 3-sekcyjne, 2x przekaźniki 2-sekcyjne (mam), kilka przełączników "hebelkowych", 8x gniazd "chinch".
Jak napisałem układ powstaje do współpracy z dwu-głowicowym (1-a kasująca, 1-a zapisująco/odtwarzająca) magnetofonem 16-to śladowym, który nie ma opcji "monitor", więc takich płytek będzie potrzebne 8 sztuk. Obudowa, zasilacz, gniazda, opisy, oczywiście też będą niezbędne do prawidłowego działania. Koszt całości z dobrymi, markowymi częściami to mniej/więcej jakieś 2kPLN. Robię to właściwie dla siebie, więc koszt roboty pomijam.
Jak do tej pory, nigdzie nie widziałem choćby podobnego urządzenia w wersji analogowej, bo w wersji cyfrowej jest tego zatrzęsienie.
W miarę rodzenia się pozostałych poczynań, będę pisał o postępach.