Audiohobby.pl

Układ głosników

kondrax

• 96 / 6012
  • Użytkownik
26-09-2008, 12:54
Witam
Mam takie pytanie mam nadzieję że będziecie łaskawi i mi objaśnicie, mianowicie można w kolumnach stojących zrobić układ głośników :

TWW (tweeter +  woofer +  woofer) – tweeter przetwarza wysokie tony a dwa woofery przetwarzają średnie i niskie tony pracując wspólnie.
TWW (twe eter +  woofer + woofer) – tweeter przetwarza wysokie tony, pierwszy woofer przetwarza średnie tony, drugi woofer bass.
WTW (woofer +  tweeter + woofer) – układ D`Apolito podobnie jak w pierwszym przypadku tylko twe eter umieszczony jest między dwoma wooferami.  

Chciałbym abyście wyjaśnili mi która konfiguracja jest najlepsza i dla czego, jakie są wady i zalety. Myślałem to nad 2 x ER18RNX + 27TBCF/G. Która konfiguracja ma najlepszą stereofonie oraz bass? Z góry dziękuje za odpowiedzi.

lancaster

• Gość
26-09-2008, 13:09
kondrax....moze tyle co mi przychodzi w tej chwili do gowy:

1. dwa woofery pracujące w tym samym zakresie (rozumiem ze na jednej zwrotnicy) ale rożnie oddalone od tweetera to nie jest dobry pomysl. Inaczej będa sie ukaldały zalezności miedzy tweeterem a "bliższym" wooferem a inaczej miedzy tweeterem a "dalszym"
Niemniej jednak efektywnosć zestawu bedzie zblizona do WTW....z tego co pamietam VA Mozart (starsze) byly skonstruowane w ten sposob

2. Jezeli chodzi Ci o uklad 2,5 drożny to masz premie w postaci nizszego zejscia basu.
Malym minusem jest nico mniejsza efektywnośc, dodatkowy filtr zwrotnicy dla woofera. Równeiz nie moj typ :)
Jezeli ma być to uklad 3 way to premią est odciązenie średniotonowki co będzie(przynajmniej powinno) premiowac lepszym odtworzeniem średnicy(nei modulujemy je basem)

3. To bym zdecydowanie polecal :) Tym bardziej ze 27TBFC/G jest wręcz stworzony do podziau ok 2KHz
Bas nie bedzie schodził jakos specalnie nizej niz w przypadku takiego samego ukladu TW, ale za to calosć bedzie maila wyzsza efektywnosć(okupiona w stsunku do TW zmniejszeniem impedancji )
Z tych 3 ten model i tak zdecydowanie najbardziej mi sie podoba.

\'Wiadomo, ze taki a taki pomysl jest nie
    do zrealizowania. Ale zyje sobie jakis
    nieuk, ktory o tym nie wie. I on wlasnie
    dokonuje tego wynalazku.\'

kondrax

• 96 / 6012
  • Użytkownik
26-09-2008, 13:20
Dzięki wielkie za odpowiedź.
ad 1. Tak na tej samej zwrotnicy. Jak dwa woofery 8 + 8 ohm naturalnie że zwrotnica przystosowana dla 4 ohm.
ad 2. A czy komory dla wooferów są różnej wielkości, że objawia się niższym zejściem?

A co byście woleli zrobić 2.1 czy D`Appolito czy 2.2 ?

2 x ER18RNX + 27TBFC/G  + np. XXLS12+MB aktywnie
2 x ER18RNX + 27TBFC/G + ER18RNX
2 x ER18RNX + 27TBFC/G + np. 2x Dayton aktywnie

cadam

• 4401 / 6107
  • Ekspert
26-09-2008, 14:48
Ze strony http://www.tolvan.com/xdir/ możesz ściągnąć program do symulacji wpływu rozmieszczenie głośników na charakterystykę w pionie.

kondrax

• 96 / 6012
  • Użytkownik
30-09-2008, 14:02
Jeszcze takie pytanie czy 2.5 way na ER18RNX + 27TBFC/G dobrze nagłośni 12m2 za jakiś czas 20m2 a także czy bass będzie spory, znaczy taki że nie będzie potrzeba subem dołu nadrabiać? Nie chodzi mi tu o infradźwięki ale po prostu moje obecne kolumny bass mają mały m18wh.  

lancaster

• Gość
30-09-2008, 14:16
Kondrax, nawet jezeli woofery beda pracowaly we wspolnej obudowie to przy 2,5way zejscie basu będziesz miał subiektywnie niższe(kwestia proporcji)
Po prostu średnica a co za tym idzie zakres wysokotonowy będzie z 1 woofera odtworzona ciszej niz z 2.
Uklad 2,5 way ma ten plus ze nie kompensujesz baffle step niskośredniotonowca a uzupelniasz go tylko wooferem w zakresie w ktorym ch-ka zaczyna opadac.
....w sumie jak sie uprzec to 2,5way i WTW mogą meic zblizoną efektywność. Jedno co mi sie nie podoba ze kazdy z głośników w 2,5 gra na własnej zwrotnicy nie dając premii jak to bywa w przypadku 3 way odciążenia średniotonówki od przenoszenia basu.
W kazdym razie gdybym miał coś takiego robić to zdecydowalbym sie na WTW z podzialem 2K....moze nawet warto pomyśleć o waveguide ?
Podstawa to dobrze obmyslic plan działania na poczatku - potem to juz sie samo uklada :)

W takich momentach brakuje misiomora, zeby wszystko ładnie wtlumacyzć.
widze to ale brakuje mi jezyka technicznego :)

lancaster

• Gość
30-09-2008, 14:19

12m pokój dobrze Ci naglosni 2way na ER18....myśle ze z naglosnieniem 20m tez nie bedzie problemu, chyba ze lubisz zdrowo przyłoić :)
Z dodatkowym ER18 dedykowanym na bas.....bas będzie moze nawet ciut za spory :) ...o subie nawet nie mysl, chyba ze na jakąś techno imprezkę sylwestrową ????

kondrax

• 96 / 6012
  • Użytkownik
30-09-2008, 15:37
Obecnie mam suba bo m18wh ma mały płytki bass. Słuchałem miesiąc temu u pana akkusa ushery węglowe bass miały ale dwa 18 cm miały za mała powierzchnie membrany aby bass było czuć, tzn był słyszalna ale nie miał tej potęgi co daje subwoofer, tego pchnięcia massy powietrza. Obecnie z suba mam dużo basu czsem za dużo dla tego myślę ze te 2,5 way czy WTW btło by dla mnie odpowiednie. Jak zabraknie basu zrobię małego suba. Sobie tak myślę nie wiem czy dobrze sub mój ma 499cm2 a 4 x er18rnx ma 547 cm2. Czyli chyba tego bass by mi wystarczyło i tej massy z 4 sztuk er18rnx.

yolaos

• 605 / 6105
  • Ekspert
30-09-2008, 16:20
D apolito wydeje się najczystczym, rozwiązaniem , tylko są ale...
Czy wysokotonówka da radę ze skutecznością?
Zwrotnica dla 16om bedzie miala potężną cewke nawet przy wartości 1mh
Obudowa musi być proporcjonalna a raczej rozmieszczenie głosników, czyli wolnostojąca kolumna odpada aby uzyskać centro akustyczne wysokotonowca na wysokości uszu.( podstawki)
Moim zdanie najszlachetniejszy projekt ale najtrudniejszy do realizacji.

Trójdrożny podział bezsensu dajac te same woofery, jak pisał Lan nie bedzie modulował jeden woofer basem ale za to skuteczność sie masakrycznie rozjedzie bas bedzie daleko w tyle, z wielu projektów wynika ze zawsze daje się w konstrukcjach trójdrożnych duży bas mały średniotonowy. Skutecznośc rożciągnięcie basu itp, jaki sens wydawac kase na taki woofer i go ciąć na średniaka

2,5 drogi to najbardziej sprawdzony sposób zarówno do kopnięcia basem efektywnoSci jak i zrównoważenia tonalnego
pozdrawiam

kondrax

• 96 / 6012
  • Użytkownik
30-09-2008, 16:25
yalos tu jest projekt http://www.geocities.com/woove99/Spkrbldg/ER18RNX_MTM_2Way.htm d`apolito tylko tweeter inny ale to już mniejszy problem by był.

yolaos

• 605 / 6105
  • Ekspert
30-09-2008, 17:23
Jak dla mnie za słabo filtrowane woofery do tego rozpasanie się 27mki , w/g mnie ta kolumna będzie krzyczeć chociaż tego nie pokazuje wykres , ale spróbuj.
dla 16om 1,4mh ?i te 36uf to jakby siekierą ciąć, chyba ze coś żle widze.Bardzo optymistyczna zwrotnica .Niewyobrażam sobie zrobic coś takiego bez uprzedniego odsłuchu

pozdrawiam

kondrax

• 96 / 6012
  • Użytkownik
30-09-2008, 17:30
http://www.geocities.com/woove99/Spkrbldg/ER18RNX_2Way.htm a tą zwrotkę jak oceniasz tylko patrz na 27TDFC version na dole

Krs47

• 1037 / 6105
  • Ekspert
30-09-2008, 17:39
Mam kolumny w oparciu o tą zwrotkę i w żadnym wypadku nie "krzyczą"...

Krs47

• 1037 / 6105
  • Ekspert
30-09-2008, 17:43
Przepraszam, jak zwrotka dla 16Ohm? Przecież wypadkowa impedancja tego MTM to 4Ohm, czyli cewka ma 2 razy mniejszą wartośc niż w przypadku TM 8Ohm i 4 razy mniejszą niż w wypadku nieuzasadnionego niczym połączenia 16Ohm.

kondrax

• 96 / 6012
  • Użytkownik
30-09-2008, 17:52
Już Krs47 się wyrwałeś chciałem zobaczyć co kolega napisze widząc samą zwrotnice i wykresy.