Audiohobby.pl

Klipsch

karbidoczaszka

• 153 / 6102
  • Aktywny użytkownik
29-09-2008, 14:39
Koszty przesyłki to 69 euro. Nie za dużo za komfort posłuchania wzmacniacza w swoim systemie.

Nie pękaj z tymi 20m2. Bas z forte to zupełnie inny świat. Będzie dobrze ;-) U kota zresztą pokój też nie jest zbyt wielki.

"When you hear music,
after it\'s over,
it\'s gone in the air.
You can never capture it
AGAIN!"
- Eric Dolphy -
"When you hear music,
after it's over,
it's gone in the air.
You can never capture it
AGAIN!"
- Eric Dolphy -

karbidoczaszka

• 153 / 6102
  • Aktywny użytkownik
29-09-2008, 14:41
>> magus, 2008-09-29 13:31:57
jaka jest procedura zakupu, bo na stronie nic nie znalazłem
trzeba się z nim kontaktować emailowo, czy jest jakiś tryb zamawiania przez internet

Ja się kontaktowałem przez ebay, poźniej już mailowo. Kupiłem przez ebay, żeby mieć jakieś potwierdzenie transakcji itp  (pozory bezpieczeństwa).

"When you hear music,
after it\'s over,
it\'s gone in the air.
You can never capture it
AGAIN!"
- Eric Dolphy -
"When you hear music,
after it's over,
it's gone in the air.
You can never capture it
AGAIN!"
- Eric Dolphy -

magus

• 20990 / 6109
  • Ekspert
29-09-2008, 14:43
karbidoczaszka,

ok. dzięki :)
Odszedł 13.10.2016r.

konto_usuniete

• 56 / 5632
  • Użytkownik
29-09-2008, 19:59
Dzisiaj tylko zasygnalizuję. Z głębokim żalem zawiadamiam, że wg najnowszych testów, nareszcie......... Klisch Heresy....... grają dobrze, a nawet bardzo dobrze :)
Reszta jutro, bo uciekam z domu na kilka godzin.

magus

• 20990 / 6109
  • Ekspert
29-09-2008, 20:08
Gustaw,

Ja bym na twoim miejscu nie wyzywał tak Klicha od heretyków, bo nawet twój mundur może niewiele pomóc..... :)

Napisz, jak już wrócisz z tej randki :)
Odszedł 13.10.2016r.

konto_usuniete

• 56 / 5632
  • Użytkownik
29-09-2008, 20:13
Dobra, dobra :-)
Jak zwykle literówka. :)

magus

• 20990 / 6109
  • Ekspert
29-09-2008, 20:18
>> lancaster, 2008-09-28 22:08:23
>Bardzo mądrze facet zobil wejscia rca.

dlaczego?
Odszedł 13.10.2016r.

karbidoczaszka

• 153 / 6102
  • Aktywny użytkownik
29-09-2008, 20:46
>> lancaster, 2008-09-28 22:08:23
>> Bardzo mądrze facet zobil wejscia rca.
> magus, 2008-09-29 20:18:32
> dlaczego?

Bo od gniazda do lampy jest ze 2 cm kabelka ;-)
W przypadku XLR nie ma to juz takiego znaczenia ...

"When you hear music,
after it\'s over,
it\'s gone in the air.
You can never capture it
AGAIN!"
- Eric Dolphy -
"When you hear music,
after it's over,
it's gone in the air.
You can never capture it
AGAIN!"
- Eric Dolphy -

konto_usuniete

• 56 / 5632
  • Użytkownik
30-09-2008, 13:56
Podstawowy błąd, który zrobiłem podczas odsłuchów Heresy to to, że zasugerowałem się zdjęciem z odsłuchów na Łąkowej, kiedy to kolumny były ustawione na pufach. Jak zagrały Heresy w tym ustawieniu napisałem w wątku  http://audiohobby.pl/topic/4/1313#koniec. Ekspresja, szybkość, koncertowość OK ale bass mizerny i odbarwione, ostre wokale.

Następna próba - Heresy ustawione na podłodze z podniesionymi przodami ku górze. Efekt ? Pojawił się bas i ale wokale dalej pi łowały, jak kreda na tablicy. Czyli lepiej ale ciągle "średnio".

Kolejne ustawienie - Heresy stoją normalnie na podłodze, bez podniesionego przodu, na wprost, równolegle do tylnej ściany....
No i.... ?    Uooooo ! Coś w tym momencie drgnęło.  Dźwięk wyrównał się w całym paśmie, zniknęło piłowanie wokali. Wokale nabrały plastyczności i naturalności. Bas może nie schodzi najniżej ale gra - nie dominuje i nie przewala się tonami po pokoju tylko nadaje właściwy rytm muzyce....... napisałem muzyce ? Hmmm...a tak, to już była muzyka. Trochę nie podobała mi się scena przy tym ustawieniu na wprost. Słychać było wyraźnie, że brakuje czegoś na środku, że są dwa, trochę niezależne źródła dźwięku. Wystarczyło dogiąć trochę Heresy do środka i ......... co ja Wam tutaj będę pisał. ;-)

Pojawiły się ciarki na plecach :-)
Jasna cholera ! U siebie czegoś takiego jeszcze nie słyszałem. Serio :) Szczególnie fajny jest ten moment kiedy to zapominasz co gra muzykę. Nie zawracasz sobie tym głowy tylko dobrze się bawisz. Miałem kilka momentów, że złapałem się na tym, że gęba sama mi się śmiała. :-) Jednym słowem, Heresy, po właściwym-normalnym ustawieniu, zagrały zajeb.......e  :)

Dźwięk jest tak wciągający i absorbujący, że nie pozwala na czytanie podczas odsłuchów gazetki lub przeglądanie internetu. Tutaj sytuacja jest zero-jedynkowa. Albo słuchasz muzyki albo zajmujesz się pierdołami. Rozumiem, że komuś może się to nie podobać i potrzebuje dźwięku do ukojenia nerwów. Niestety w tym wypadku Heresy nie są dla niego. Dość ciekawym zjawiskiem jest to, że nawet, gdy tak stosunkowo niskie kolumny jak Heresy, stoją bezpośrednio na podłodze, nie dostaje się dźwięku "na kostki". Wokal i instrumenty dobiegają z właściwej wysokości.

Czego mi brakowało w tym dźwięku ? Jedynie masy basu. Typowego walnięcia w śledzionę i trochę sprężystości. Jeżeli to mają np. większe Klipsch Forte to będzie chyba pozamiatane. :-)

PS. Sorry za ew. byki lub literówki.

__kot__

• 724 / 6108
  • Ekspert
30-09-2008, 14:11
> Czego mi brakowało w tym dźwięku ? Jedynie masy basu. Typowego walnięcia w śledzionę i trochę sprężystości. Jeżeli to mają np. większe Klipsch Forte to będzie chyba pozamiatane. :-)

Forte mają :)

magus

• 20990 / 6109
  • Ekspert
30-09-2008, 14:15
>> Gustaw, 2008-09-30 13:56:38
>Szczególnie fajny jest ten moment kiedy to zapominasz co gra muzykę. Nie zawracasz sobie tym głowy tylko dobrze się bawisz.

i o to chodzi!!!! to jest moim zdaniem ostateczne kryterium oceny sprzętu - dopóki człowiek, kombinuje, że sptrzęt x jest niezły, bo coś tam, ale z drugiej strony, jakby jeszcze cośtam, to byłoby prawie, prawie to.... poprosimy o następny zestaw :))))

>Dźwięk jest tak wciągający i absorbujący, że nie pozwala na czytanie podczas odsłuchów gazetki lub przeglądanie internetu.
>Tutaj sytuacja jest zero-jedynkowa. Albo słuchasz muzyki albo zajmujesz się pierdołami. Rozumiem, że komuś może się to nie podobać
>i potrzebuje dźwięku do ukojenia nerwów. Niestety w tym wypadku Heresy nie są dla niego.

moim zdaniem, jeśli komuś to nie pasuje, to powinien przestać szukać sprzętu wiernie odtwarzającego muzykę na żywo. Tak jak mówisz Gustaw - albo albo. I nie ma co liczyć na złoty środek (to tak jak szukać najbardziej seksownej dziewczyny na świecie, tylko żeby nie prowokowała innych facetów :)) )

>Dość ciekawym zjawiskiem jest to, że nawet, gdy tak stosunkowo niskie kolumny jak Heresy, stoją bezpośrednio na podłodze,
>nie dostaje się dźwięku "na kostki". Wokal i instrumenty dobiegają z właściwej wysokości.

To ciekawostka, bo jak ja ich słuchałem, to w tej pozycji dźwięk był ciemny i bez życia - może siedzieliśmy za blisko? nie wiem....

>Czego mi brakowało w tym dźwięku ? Jedynie masy basu. Typowego walnięcia w śledzionę i trochę sprężystości.
>Jeżeli to mają np. większe Klipsch Forte to będzie chyba pozamiatane. :-)

I tu opinie są zmienne - niektórzy twierdzą, że Forte w pomieszczeniach np. 20 m2 to ryzyko, a Kot twierdzi, że niekoniecznie

Ale najważniejsze jak się okazuje, że Heresy to niekoniecznie bardzo kapryśne głośniki jeśli chodzi o pomieszczenie, tylko nie można kierować się jedynie ogólnymi zasadami ustawiania głośników w pomieszczeniu

Gustaw, póki masz je jeszcze w domu - uciekaj od komputera i wracaj do muzyki!! :))))
Odszedł 13.10.2016r.

konto_usuniete

• 56 / 5632
  • Użytkownik
30-09-2008, 14:25
Gustaw, póki masz je jeszcze w domu - uciekaj od komputera i wracaj do muzyki!! :))))

Mam do końca tygodnia :)

lok

• 433 / 6109
  • Zaawansowany użytkownik
30-09-2008, 16:17
Gustaw u mnie stoja one na podstawkach z tego wzgledu ze mam male pomieszczenie. Siedze dosyc blisko glosników. U mnie gdy stały na podłodze dzwiek walil po kostkach ze tego wzgledu ze blisko glosnikow siedze.
Tak z tego zestawu gra muzyka. Wiem że można lepiej zawsze można. Ale teraz slucham muzyki. Zamiast kombinować słucham płyt. W cd siedzą jeszcze zwykłe lampy JJ. Innych nie sprawdzałem. Gra muzyka. W cd w środku są jeszcze zworki do przełączania chyba fazy jest klika możliwości ustawień. Nie sprawdzałem gra muzyka. W sunie 2a3 to zwykłe Sovteki innych nie sprawdzałem gra muzyka.
Jestem bardzo zadowolony z tego zestawienia. Jak forte zagrają w moim pomieszczeniu i nie zabija basem pomysle o zmianie. Zonbaczymy.

lok

• 433 / 6109
  • Zaawansowany użytkownik
30-09-2008, 16:18
Gustaw  posłuchaj kolumn przez tydzien a poźniej spróbuj wrócić do zwykłego burczybasa.....:)

magus

• 20990 / 6109
  • Ekspert
30-09-2008, 16:23
>> lok, 2008-09-30 16:18:13
>Gustaw posłuchaj kolumn przez tydzien a poźniej spróbuj wrócić do zwykłego burczybasa.....:)

- Dzień dobry Gustawie, dzwoni Krystian, chciałbym już odebrać mój sprzęt
- "Nie ma takiego numeru, nie ma takiego numeru, nie ma ..."

:)))
Odszedł 13.10.2016r.