Audiohobby.pl

Nakamichi LX-5

martingo

• 130 / 3967
  • Aktywny użytkownik
20-04-2023, 08:50
Nawet się nie zastanawiaj to nie zaszkodzi (prewencja), a jeśli to nie pomoże wtedy dopiero bym szukał przyczyny. Szkoda czasu jaki tak będą do wymiany na pewno za jakiś czas.

Tmarecki

• 161 / 1630
  • Aktywny użytkownik
20-04-2023, 13:33
Myślałem, że chwilowo uda mi się tego uniknąć i trochę posłucham przed wymianą.

AUDIOTONE

• 10765 / 6340
  • Moderator Globalny
20-04-2023, 14:04
Wymiana pomarańczków w starszych Nakach to normalna kolej rzeczy. Lepiej tego nie odwlekać. A różnice w kanałach mogą także pochodzić od pomarańczków i nie tylko.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

chorazy3

• 2091 / 2104
  • Ekspert
20-04-2023, 14:13
Takie dziwne i niestałe objawy to pewnie będą pomarańczki. Wymień wszystkie zanim Ci uszkodzą generator prądu podkładu i kasowania.
Dopiero po ich wymianie bym szukał innych ewentualnych usterek.
Elektrolity raczej będą mniej lub bardziej trzymać parametry więc to możesz zostawić na później.
Paweł

Tmarecki

• 161 / 1630
  • Aktywny użytkownik
20-04-2023, 17:37
Dzięki chłopaki. No to nie kombinuję. Trzeba zidentyfikować wersję płytek i zrobić listę na zakupy, a w międzyczasie konkretnie poćwiczyć lutowanie.

Tmarecki

• 161 / 1630
  • Aktywny użytkownik
18-05-2025, 21:02
Minęło dwa lata od czasu mojego wpisu, że zamawiam kondensatory i wymieniam pomarańczki. Po wyczyszczeniu, serwisie mechanizmu i wstępnej kalibracji zaczął pracować tak jak trzeba i tak sobie pięknie grał. Gdyby nie awaria nagrywania w 682zx to pewnie dalej bym czekał z ich wymianą. Zamawiałem kondensatory do 682 więc przy okazji zamówiłem do niego. Już jest po wymianie i kalibracji. Różnica jest słyszalna i w odtwarzaniu i w nagrywaniu. Szkoda tylko, że tak długo zwlekałem z wymianą, bo mogłem zajechać drugiego decka. Wszyscy to powtarzali i wiedziałem, że muszę to zrobić, ale jakoś ciężko się było za to zabrać. Na szczęście już to ogarnięte.

Tmarecki

• 161 / 1630
  • Aktywny użytkownik
10-09-2025, 18:02
Mam problem z moim LX-5. Ostatnio podczas nagrywania zatrzymał się. Okazał się, że kaseta jest uszkodzona mechanicznie ponieważ zatrzymuje się na innych deckach także, ale od tamtego czasu łapie dziwne zachowania. Czasami nie przewija ani nie odtwarza/nagrywa mostek z głowicami podnosi się zrobi obrót i się wyłącza. Czasem chwilę odtwarza i też się wyłącza i podobnie jest z przewijaniem. Ktoś orientuje się co mogłoby być przyczyną tzn wiem, że w wolnej chwili będę musiał go rozebrać, ale dobrze, by było gdybym wiedział na co zwrócić uwagę. Ten mechanizm serwisowałem tylko raz po zakupie więc nie znam go zbyt dobrze. Czy jest w nim coś co może powodować takie objawy? 

RetroTape

• 796 / 1311
  • Ekspert
10-09-2025, 19:54
Nie miałem nigdy żadnego modelu Nakamichi, ale to wygląda na problemy z idlerem. Warto sprawdzić gdy będziesz miał mechanizm na stole.

AUDIOTONE

• 10765 / 6340
  • Moderator Globalny
10-09-2025, 20:15
Sprawdzić poprawność ustawienia koła funkcyjnego i napięcia stanów mechaniki. Strona 10 i 11 serwisówki.
Jesli jest minimalnie przesunięte i nie jest na "znakach" będą się działy takie rzeczy.
Wojtek.

Tmarecki

• 161 / 1630
  • Aktywny użytkownik
14-09-2025, 21:48
Nie miałem czasu, żeby wyciągnąć mechanizm, ale po zdjęciu obudowy zauważyłem, że problem dotyczy prawdopodobnie szpulek. Czasami obracają się tak jak trzeba, a czasem ta część szpulki która styka się z Idlerem się kręci a reszta się nie rusza i zaraz po kilku obrotach mechanizm się zatrzymuje. Nie pamiętam jak to jest zbudowane (szpulki). Szpulki ściągałem, ale chyba nie rozczepiałem tego elementu. Nie było potrzeby. Na zdjęciach Mateusza na Forum też nie są rozebrane do końca. Czy to może dawać takie objawy jak podałem wyżej? Trzeba na coś uważać przy rozbiórce?   

AUDIOTONE

• 10765 / 6340
  • Moderator Globalny
15-09-2025, 19:52
Tam powinno być sprzęgło filcowe, może coś się stało z tym filcem...
Zobacz na temat 670ZX :
http://audiohobby.pl/index.php?topic=15348.45
Tutaj są zdjęcia jak to wygląda.
Wojtek.