Audiohobby.pl

Co nagralismy ostatnio na kasetę lub szpulę.

Hammer

• 5857 / 3077
  • Ekspert
10-05-2026, 21:38
TDK AD 60

&list=RDLokZf-uQ3V8&start_radio=1&t=1524s

Gwos

• 366 / 6453
  • Zaawansowany użytkownik
16-06-2026, 00:30
TDK AD 60
...

Twoja skrzynka jest pełna a chiałbym CI wysłać wiadomość!
Sprzedam SR-007mk1

Gustaw

• 4113 / 4099
  • Administrator
16-06-2026, 09:11
Kolega Hammer jest "urlopowany" na dłuższy czas.
« Ostatnia zmiana: 17-06-2026, 11:39 wysłana przez Gustaw »

Wojciech7

• 2449 / 1879
  • Ekspert
16-06-2026, 23:40
Czy da  się nagrać koncertowe bez przerwy pomiędzy utworami (nie używając komputera,nagrywarki,programu do wypalenia cd-audio). Można- najpierw nagrałem na stacjonarnej nagrywarce MiniDisc (cały koncert,kolejne utwory). Uruchomiłem  funkcję edycji COMBINE (łączenie).. By się nie pomylić zapisałem ołówkiem na  kartce jak kolejne utwory połączyć ze sobą- hehehe.....
Teraz połączyłem  utwory nr 1 i nr 2, - zostanie połączony z utworem go poprzedzającym (nr 1). Powtarzałem tą procedurę dla kolejnych utworów.
Tak przygotowany MiniDisc (po sprawdzeniu czy  wszystko jest  dobrze), zgrywam cyfrowo na  CD-Audio funkcją ALL-TRACK SYNC ,(stacjonarna nagrywarka audio,najlepiej tej  samej firmy). Na nagranej CD-Audio jest
tylko jeden długi utwór-tak miało  właśnie być.

Teraz mogę się cieszyć i z przyjemnością przy kuflu piwa posłuchać koncertu ulubionego zespołu-:)))

« Ostatnia zmiana: 16-06-2026, 23:45 wysłana przez Wojciech7 »

bsw

• 742 / 5716
  • Ekspert
17-06-2026, 11:26
Czy da  się nagrać koncertowe bez przerwy pomiędzy utworami
Nie bardzo rozumiem... Byłeś na koncercie z minidyskiem i nagrywałeś?
A teraz wypuściłeś bootlega na cd...
Czy to aby legalne jest?

Wojciech7

• 2449 / 1879
  • Ekspert
17-06-2026, 12:19
Czy da  się nagrać koncertowe bez przerwy pomiędzy utworami
Nie bardzo rozumiem... Byłeś na koncercie z minidyskiem i nagrywałeś?
A teraz wypuściłeś bootlega na cd...
Czy to aby legalne jest?
Na koncercie to byłem kiedyś bardzo  dawno temu-hehe.... Nigdzie nie  zabierałem nagrywarki minidysk.To co opisałem to takie eksperymentowanie tylko na własne potrzeby audio. Ileż można naprawiać swoje  audio-sprzęty (to kiedy nagrywać/słuchać).
Czy kol.bsw ma jakieś koncertowe nagranie bez przerw (CD/Vinyl)-?
« Ostatnia zmiana: 17-06-2026, 12:50 wysłana przez Wojciech7 »

RetroTape

• 983 / 1588
  • Ekspert
17-06-2026, 13:10
Ja jeśli chciałem zrobić CD koncertowe, zawsze tworzyłem jeden track z płynnymi przejściami między utworami w edytorze audio, potem tworzyłem plik *.cue z wpisanymi miejscami gdzie są przerwy i taki obraz wypalałem na CD. Zawsze działało perfekcyjnie. Obecnie nie nagrywam już CD audio od dawna, czasem wpadnie jakaś sporadyczna sztuka.

Nagrywanie na MD, aby potem przenieść całość na CD jest obarczone dodatkową kompresją, gdyż dźwięk na MD jest skompresowany stratnym kodekiem ATRAC. Jeśli źródło i tak jest słabej jakości to ok, ale jak bezstratnej to trochę bez sensu. Jeśli chodzi tylko o zabawę to ok, czemu nie ;)

judasz94

• 534 / 1889
  • Ekspert
17-06-2026, 13:21
Na koncercie to byłem kiedyś bardzo  dawno temu-hehe.... Nigdzie nie  zabierałem nagrywarki minidysk.To co opisałem to takie eksperymentowanie tylko na własne potrzeby audio.

Trochę to niepokojące, szczególnie, że opisujesz rejestrację utworu jakby to nastąpiło.

Dlaczego to brzmi jak wypowiedź bota.

Wiecie że to co opisujecie jest nie do końca legalne?
Adam
Pro audio, muzyk, elektronik

RetroTape

• 983 / 1588
  • Ekspert
17-06-2026, 13:32
Na własny użytek osobisty można sobie nagrać nawet cały koncert, chyba że organizator lub artysta zastrzeże, że nie wolno tego robić. Ale nikt nie był na koncercie z tego co rozumiem.

Czasem przegrywało się CD i zamiast zrobić obraz dysku, to się oddzielnie zgrywało poszczególne utwory i powstawały potem po nagraniu przerwy lub jakieś dziwne trzaski podczas słuchania. Podobnie było z plikami skompresowanymi. Tutaj jak sądzę o to chodzi.

bsw

• 742 / 5716
  • Ekspert
17-06-2026, 13:49
Tak i to wiele.

Może to kwestia sprzętu. Bardzo stare cd nie umiały odtwarzać w sposób ciągły i dotyczyło to nie tylko nagrań koncertowych ale i tzw. albumów koncepcyjnych - bez wyraźnego rozdzielania utworów. Taką przypadłość mają też niektóre proste lub stare odtwarzacze plików/strumieni. Jednak obecnie większość urządzeń umie odtwarzać w trybie "gapless" czyli bez sztucznego oddzielania utworów.

Czasem przegrywało się CD i zamiast zrobić obraz dysku, to się oddzielnie zgrywało poszczególne utwory i powstawały potem po nagraniu przerwy lub jakieś dziwne trzaski podczas słuchania.
Owszem tak być mogło - głównie z powodu różnicy fazy po brutalnym sklejeniu fragmentów. Ale dobre programy do nagrywania płyt cd-audio sobie z tym radzą. 

Wojciech7

• 2449 / 1879
  • Ekspert
17-06-2026, 14:49
Dziękuję za odpowiedz kol.bsw-:))). Przy okazji poznałem nowe słowo i jego znaczenie w audio "gapless" -super....

Wojciech7

• 2449 / 1879
  • Ekspert
17-06-2026, 23:22
1.Wiecie że to co opisujecie jest nie do końca legalne? (kol. judasz94) proszę o wyjaśnienie.
2.Trochę to niepokojące, szczególnie, że opisujesz rejestrację utworu jakby to nastąpiło- (chyba  jestem mało kumaty bo nie  rozumiem)