Audiohobby.pl

STX

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
24-09-2009, 10:27
>> lancaster, 2009-09-24 10:01:40
Może tak faktycznie jest że Seas 22TAF jest słabszy,najprościej przesłac go do mnie porównam chętnie :) Ja mam na stałe zastępczo włożoną Tytanową kopółkę w niej na dodatek w porównaniu ze "szmatami" wybrzmienia blach są realizowane do końca nie tak jak analogicznie w HD800 :) Za ostre tłumienie na małych poziomach sygnału membrany to nie to o co chodzi tygrysom! To tak jak słuchanie na mocy 0,05W głośnika niskotonowego o mocy 800Wat rozumiesz analogię, efektywnośc głosnika spada dżwięk nie wychodzi   i d4

Porównywałem go na tej samej zwrotnicy i pracował od 10kHz w górę, ponizej tubowy który tak lubisz i w sumie mogło by nie być żadnej kopółki ale producent przewidział że te najwyższe rejestry są za szlachetne żeby to jedną tubą ogarnąć. W sumie nawet według starej normy hi fi DIN od 10-12,5 kHz to kawał ważnego pasma i dzieje się tam niby bardzo mało ale niesłychanie istotnych zdarzeń i nie tylko za duży głośnik zrobi to nie najlepiej. Napędzały to w próbach monobloki Audiomatusa AM250 tak że raczej chyba krzywdy STX-om  nie zrobiłem ?                              

lancaster

• Gość
24-09-2009, 10:46
Seas 27 nie jest uwazam slabszy...po prostu sie zdziwiłem ze nie jest ewidentnie lepszy... na zwrotnicy przy 10KHz ???? Mierzyłeś jak to wygląda w przypadku obu głosników....albo chociaz przy tym ktrego uzywasz zwykle ?
No dobra, podobał Ci sie mniej :)

smakismaki

• 60 / 5545
  • Użytkownik
24-09-2009, 13:27
AWX niskotonowe jak dla mnie rewelacja. Jeśli chodzi o projekt i jakość wykonania to jestem zaskoczony bardzo pozytywnie. Obawiałem się trochę że zawieszenie może być zbyt sztywne ale jest mięciutkie, wentylację dolnego zawieszenia też uważam za dobrą. Wstawiłem je do najdłuższego toru linii transmisyjnej o długości ok 3m i po dłuższym przedmuchaniu ich sinusoidą kilkanaście Hz zacząłem odsłuchy i potem pomiary. U mnie pracują do 275Hz i dalej są cięte amplifiltrem 30dB/okt bo wyżej mam referencyjny głośnik średniotonowy Isophona. Jakość niskiego basu jest bardzo dobra, duża głębia i szybkość, jest dobrze rozciągnięty i równomierny. Najniższe częstotliwości rzędu 20-40Hz są dobrze słyszalne i odsłuchowo sterując głośniki sygnałami sinusoidalnymi o tak niskich częstotliwościach zniekształcenia są małe. Pewnie w mniejszych obudowach OZ lub BR będzie sporo gorzej ale do TL głośnik nadaje się znakomiecie, nie wiem na razie jaką mają dobroć moje egzemplarze ale pewnie trochę więcej niż podaje firma czyli akurat dobre do TL. Mam problem z systemem pomiarowym, którego nie używałem pół roku i miałem wcześniej inny system. Program Hobbybox ma mało powtarzalny pomiar zniekształceń głośnika. Jeszcze jak mierzą pojedyńczymi tonami to jest w miarę dobrze ale przy przegwizdaniu głośników podgłaśnia i przesterowuje mi kartę dźwiękową. Dlatego pobawię się tym innym razem jak będę miał więcej czasu albo użyję jakiegoś innego programu. Generalnie średni bas wychodziło mi THD ok 0.1%, poniżej ok 60Hz zniekształcenia nieliniowe rosły i były wielokrotnie większe ale tak musi być, wszystkie głosniki niskotonowe tak mają. Jaki program polecacie do pomiaru głośników ? Speaker workshop nie lubię

cadam

• 4401 / 6106
  • Ekspert
24-09-2009, 13:32
smakismaki
ja polecam do pomiarów głośników program ARTA
http://tinyurl.com/ych2v3u

konrad

• 850 / 5741
  • Ekspert
24-09-2009, 14:18
Po pierwszych opiniach coś wydaje mi się że w tej cenie ta osiemnastka będzie hitem.

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
24-09-2009, 15:39
Dzis dotarly do mnie glosniki.

Chcialbym podziekowac firmie STX za umozliwienie przetestowanie nowych przetwornikow.
Dziekuje rowniez Lancasterowi, bo dzieki niemu pojawila sie taka mozliwosc :)

Glosnikow jeszcze nie testowalem, z ogledzin moge powiedziec, ze zrobily na mnie bardzo pozytywne wrazenie. 18stka wyglada swietnie, bardzo ladnie wykonany przetwornik. Do wysokotonowki nie mam zadnych zastrzezen. Klasyczny wyglad, zobaczymy jak bedzie z odsluchem. Glosniki sa nowe ( myslalem, ze dostane uzywane jak wspominal o tym Lancaster) wiec aby testy i pomiary byly wiarygodne trzeba je troche rozegrac. Kupilem dzisiaj mosiezne wsuwki ( nie chce packac cyna nowych przetwornikow) i mam nadzieje, ze pierwsze testy tego dnia beda mialy miejsce.

lancaster

• Gość
24-09-2009, 19:56
Kolejne spostrzezenia.tweeter porownywany ze swietnym tdx 120 Focala, a midbas z 17cm profesjonalnym średniotonowcem Focala...nie pamietamoznaczenia,ale swegoczasu bylwyzej pozycjonowany w katalogu od sredniotonowca z Antei.

tweetery sluchane solo poprzez konda 4,4uf
STX okazla sie grać mniej twardym dxwiekiem od Focala na gorze - Focal byl tam czytelniejszy i doslowniejszy.
Średnica(ten jej fragment który głosniki przetwarzają) we Focalu bardziej surowa, STX wsrednicy est bardziej świetlisty(nie jaśniejszy)....dla mnie jest to prezentacja z mniejsza iloscią technicyzmu. Średnica focala nie byla przy tym ani bardziej rozdzielcza ani bardziej wielobarwna.
Podsumowując. Focal lepszy na gorze pasma, im nizej tym STX bardziej moze sie podobac.
sredniotonowy Focala vs 18-ka STX ....STX gra bardziej szerokopasmowo w obie strony. Słychac lepie rozciągnięte pasmo w górę i lepie rozciagniete pasmo w doł. to naturalne - pochodna przeznaczenia glośnika.
Sama średnica być moze przez wieksza "pełnopasmowość" STX bardziej podobala mi się....trymajcie sie :) ...w STX.
Prawde mowiac jedyny jak dla mnie plus Focala to ze slychac robote Firmy w mozliwie dobrym wyrwnaniu zakresu który przetwarza. w przypadku STX to uczucie jest mniejsze, za to większa jest żywość i ogólne zainteresowanie dźwiekiem.
Zaznaczam, ze moze byc to efekt mniej pelnopasmowego grania Focala i w zestawie sytuacja moze wygladac inaczej opisuję tylko wrazenia organoleptyczne z porownania głosników solo.

• Gość
25-09-2009, 12:05
Będą pomiary ?

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
25-09-2009, 12:27
Ok pierwsze odsluchy juz za mna, ale przy okazji jedno pytanko. Czy tylko na moim glosniku niskotonowym nie moge znalesc zaznaczonego plusa? Nie zeby to byl jakis problem w podlaczeniu ale moze to jakies male niedopatrzenie przy produkcji. W wysokotonowce plus jest wyraznie zaznaczony czerwona kropa.

Co do dzwieku, to jest bardzo zaskoczony szerokim pasmem jaki ten nisko-sredniotonowiec potrafi z siebie wydobyc. Brzmienie jest wyrownane i da sie go sluchac nawet bez zwrotnicy wiec zainteresowalem sie wykonaniem prototypu monitora na wzor http://www.enjoythemusic.com/magazine/equipment/0103/mmdecapoi.htm . Nawet z wygladu basowce sa podobne :) a w zwrotnicy jest tylko jeden kondensator.  Pochylenie wysokotonowca ma wplyw na gorke jaka wystepuje w wysokotonowcu STX powyzej 9-10 khz, wiec byc moze cos by z tego wyszlo. Jak myslicie?

Narazie zabieram sie za wykonanie podstawkowca z linia transmisyjna oraz bas refeleksu w okolo 16litrach.

Wstepne pomiary traktruje zupelnie orientacyjnie, poniewaz mialem problem z karta dzwiekowa i nie wiem czy moge je teraz traktowac wiarygodnie. W kazdym razie pomiar impedancji basowca wskazuje na rezonans przy 45hz, jednak glosnik jest nowy wiec cos tam jeszcze zejdzie w dol. Wysokotonowiec wlasciwie idealnie pokrywa sie z wykresem impedancji zamieszczonym na stronie STX.

• Gość
25-09-2009, 12:36
bez zwrotnicy w linii transmisyjnej ? słabo widzę.
Te 45 Hz byłoby całkiem dobrym osiągnięciem.

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
25-09-2009, 12:41
Jesli chodzi o kopie tego monitora to tylko w basrefleksie, ale nie widze problemu z zastosowaniem lini transmisyjnej bez zwrotnicy? To kwestia odpowiedniego tlumienia kanalu, pytanie tylko czy glosnik na to pozwoli, no ale zobaczymy... Trzeba sie brac do roboty i rznac deski.

• Gość
25-09-2009, 12:45
Dlaczego ma zabronić ? Głosnik jak głośnik, moze grać też w linii transmisyjnej. Cały problem jest własnie w tłumieniu kanału.

lancaster

• Gość
25-09-2009, 12:48
melo, dokłądnie podobny projekt chodzi mi o głowie....i żeby nie było...mysle ze te aczki mogą wpaśc epiej bo sam midbas wydaje siue ciekawszy....ale zobaczymy.

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
25-09-2009, 12:48
Damy rade, czas jest, system pomiarowy jest, stare deski i meble do pociecia na prototypy tez sa. Lubie dzwiek z TL dlatego bede z tym walczyl.

lancaster

• Gość
25-09-2009, 12:50
acha....myśle ze w przypadku 3A reference(spójrz na pomiary stereophile) głośnik jest lepiej przystosowany do puszczenia bez cewki....planuję go ciąć ok 5-7KHz pojedynczymi elementami ....moze z dodatkowym rezystorem dla tweetera. Zwrtonica 3 3l3mntowa. To tyle z moich uwag.