AWX niskotonowe jak dla mnie rewelacja. Jeśli chodzi o projekt i jakość wykonania to jestem zaskoczony bardzo pozytywnie. Obawiałem się trochę że zawieszenie może być zbyt sztywne ale jest mięciutkie, wentylację dolnego zawieszenia też uważam za dobrą. Wstawiłem je do najdłuższego toru linii transmisyjnej o długości ok 3m i po dłuższym przedmuchaniu ich sinusoidą kilkanaście Hz zacząłem odsłuchy i potem pomiary. U mnie pracują do 275Hz i dalej są cięte amplifiltrem 30dB/okt bo wyżej mam referencyjny głośnik średniotonowy Isophona. Jakość niskiego basu jest bardzo dobra, duża głębia i szybkość, jest dobrze rozciągnięty i równomierny. Najniższe częstotliwości rzędu 20-40Hz są dobrze słyszalne i odsłuchowo sterując głośniki sygnałami sinusoidalnymi o tak niskich częstotliwościach zniekształcenia są małe. Pewnie w mniejszych obudowach OZ lub BR będzie sporo gorzej ale do TL głośnik nadaje się znakomiecie, nie wiem na razie jaką mają dobroć moje egzemplarze ale pewnie trochę więcej niż podaje firma czyli akurat dobre do TL. Mam problem z systemem pomiarowym, którego nie używałem pół roku i miałem wcześniej inny system. Program Hobbybox ma mało powtarzalny pomiar zniekształceń głośnika. Jeszcze jak mierzą pojedyńczymi tonami to jest w miarę dobrze ale przy przegwizdaniu głośników podgłaśnia i przesterowuje mi kartę dźwiękową. Dlatego pobawię się tym innym razem jak będę miał więcej czasu albo użyję jakiegoś innego programu. Generalnie średni bas wychodziło mi THD ok 0.1%, poniżej ok 60Hz zniekształcenia nieliniowe rosły i były wielokrotnie większe ale tak musi być, wszystkie głosniki niskotonowe tak mają. Jaki program polecacie do pomiaru głośników ? Speaker workshop nie lubię