Audiohobby.pl

STX

bartek_z

• 404 / 6106
  • Zaawansowany użytkownik
20-09-2009, 09:25
Dopisuję się do listy chętnych.

smakismaki

• 60 / 5545
  • Użytkownik
22-09-2009, 18:39
Właśnie otrzymałem maila z firmy STX że dziś wysłali mi parkę wooferów . Nie byłem na liście ale dzięki uprzejmości pana z firmy STX rozszerzyli dodatkowo pulę o 2 dodatkowe sztuki. Będę je testował w obudowach typu linia transmisyjna. Moje kolumny aktywne mają 3 głosniki niskotonowe na kanał 2szt 17cm i 1szt 20cm. Kolumna niskotonowa posiada 3 kanały TL o różnej długości ale wylot ze wszystkich linii jest na końcu wspólny. Ze względu na wymiary głośników AWX będę mógł założyć głośnik do najdłuższego kanału o długości ok 3m oraz najkrótszego.

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
22-09-2009, 19:29
>> smakismaki

Jestem bardzo zainteresowany Twoimi testami, poniewaz moj komplet STX rowniez bede testowal w TL ale rowniez BR i zamknieta obudowa. Ludzie z STX wysylaja glosniki w ekspresowym tempie. Moje powinny byc juz jutro :)

lancaster

• Gość
22-09-2009, 22:21
Mogę potwierdzic ze wysyłki idą błyskawicznie, a kontakt z firma jest tip top .
Ciekaw jestem samych glośników :)

lancaster

• Gość
23-09-2009, 12:13
Oderałem własnie paczke z głośnikami....pierwsze wrazenie - FENOMENALNE.
18cm gra bardzo naturalnym, dynamicznym dźwiekiem z bardzo szerokim pasmem i bez większych zafalowań.

To takie pierwsze spostrzezenia....mysle ze niewiele odszczekam....jestem mocno zdziwiony in plus.
tweeter nieco ostrawy na razie ale również gra szerokim pasmem a co najważniejsze żywo....zobaczymy czy nie męczy na dłuższą mete.
W kazdym razie na 100% będę robił ten zestaw z wielką przyjemnoscią.

Wielkie podziękowania dla firmy.

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
23-09-2009, 12:40
>> Lancaster
Jesli pomiary wysokotonowca na strone STX sa poprawne to moze sie okazac, ze bez pochylenia scianki bedzie za ostro. Czekam na swoje, dzis powinny byc, pomierzymy je :)

jw_amigowiec

• 4 / 6073
  • Nowy użytkownik
23-09-2009, 18:13
A ja mam pecha, bo pomimo, ze sie zapisalem na liste, napisali mi, ze wszystkie testowe komplety zostaly wyslane. Napisali, ze ewentualnie za 10 dni uda sie wyslac ewentualnie jeszcze jeden komplet. Dziwna sprawa, bo w takim razie kompletow bylo 6 czy 5? No nic, bede dalej korespondowal.

cadam

• 4401 / 6106
  • Ekspert
23-09-2009, 18:26
>> jw_amigowiec
Zobacz wyżej, kolega smakismaki Cię ubiegł.

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
23-09-2009, 18:31
>> jw_amigowiec

Oj bidulek, na mejle trzeba odpowiadac szybko, a nie po dwoch dniach ;]

jw_amigowiec

• 4 / 6073
  • Nowy użytkownik
23-09-2009, 18:37
Jak mi sie uda i je dostane, zaniose je do znajomego, ciekawe co z nich wyczaruje ;). Zajmuje sie dzwiekiem zawodowo od 25 lat, mozna rzec, ze taki moj nauczyciel. :)

Krs47

• 1037 / 6104
  • Ekspert
23-09-2009, 19:27
Dotarły dziś do mnie 2 woofery GDN-18-140-8-AWX. Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem zaskoczony ich jakością wykonania. Zawieszenia są bardzo dokładnie wycentrowane, kosz ma precyzyjny odlew, a cała konstrukcja sprawia wrażenie dobrze przemyślanej. Nawet terminale i przewody łączące je z cewką są po przeciwnych stronach i przytwierdzone bezpośrednio do cewki - takie rozwiązanie zapewnia równomierne rozłożenie oporu przewodów względem cewki. Wbrew pozorom tak banalna rzecz jak rozłożenie i sposób podłączenia tych przewodów może wpływać zarówno na zniekształcenia liniowe jak i nielinowe. Co ciekawe na owych terminaach nie mogłem się doszukać oznaczenia biegunowości.

Jedyne co mi się nie podoba to sposób wentylacji dolnego zawieszenia, dobrze że jest, ale moim zdaniem można było dać szerokie "okna" w miejsce wąskich, pionowych szparek. Co prawda przy wychyleniach rzędu kilku mm bez obudowy, napęd jest całkowicie bezgłośny, jednak dopiero po testach zniekształceń nieliniowych na basie będzie można jednoznacznie stwierdzić czy wentylacja jest wystarczająca.

Powierzchnia drgająca jest stosunkowo niewielka w stosunku do średnicy kosza (124cm2 i 182mm) i widać to już na pierwszy rzut oka. Zobaczymy co wyjdzie w pomiarach, z taką ilością miedzi w napędzie, stosunkowo wysoką efektywnościa i 36mm cewką teoretycznie zapowiada się świetny średniotonowiec do dużych 3way.

Na chwilę obecną na tym muszę zakończyć, za kilka tygodni postaram się zamieścić pomiary, a teraz wracam do pracy magisterskiej...

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
23-09-2009, 21:25
jw_amigowiec oj juz sie tak nie chwal jakich to specjalistow znajomych masz :)

Krs47

• 1037 / 6104
  • Ekspert
23-09-2009, 21:38
Żeby było jasne, wywód o przewodach łączących cewkę z terminalem dotyczył oporu mechanicznego jaki stawiają. Przytwierdzenie ich do membrany może w skrajnych przypadkach prowadzić do jej deformowania przy dużych wychyleniach, natomiast przeprowadzenie ich po jednej stronie może w większym lub mniejszym stopniu powodować nierównomierny wychył cewki. Generalnie jest to drobiazg, biorąc pod konstrukcję całego przetwornika. Poprzez odpowiednią konstrukcję samych przewodów można zminimalizować te zjawiska, ale rzuciło mi się w oczy jak to rozwiązali w AKX.

Z detali jest jeszcze tzw. "bumped backplate", czyli przetłoczenie blachy zamykającej magnes. Takie samo rozwiązanie jest m.in. we wszystkich wooferach Seasa i tak naprawdę bardziej służy ochronie cewki przed zniszczeniem (zwiększa Xdam) niż, jak piszą w Seasie "allows extreme coil excrusion". W momencie gdy cewka korzysta z tej dodatkowej przestrzeni zwykle jest już powyżej progu swojego wychylenia liniowego.

To by było na tyle, wracam do magisterki ;/

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
23-09-2009, 23:38
STX GDWK-10-250-8-AWX opinia

W pierwszym rzędzie dziękuję za udostępnienie do testów w/w głośnika producentowi.

STX GDWK-10-250-8-AWX robi wrażenie tym sporym magnesem i wagą. Zgłosiłem się do testów bo
głosnik ten w nadziei że będzie głośniej grał (efektywność od 10 kHz 96dB) i taki właśnie potrzebuję. Wpiąłem go do kolumny 4 drożnej I tak jest faktycznie zamiast jak czasowo wrzucony 91dB kopółka sygnał był głośniejszy i powinno być OK.

Porównywalne z STX GDWK-10-250-8-AWX głosniki kopółkowe to Tonsilowskie GDWK10/80/19/5 popularnie nazywane szmatamii i Tonsilowski GDWK 10/80T/2 z membraną z tytanu.
Dżwięk STX jest na pierwszy rzut ucha przyjemny i może to jego główna zaletą, mnie osobiście na tym muzyka się nie kończy; szukam różnych wybrzmień, detali które spodziewam się otrzymać na odgrywanych instrumentach a znanych z koncertów live. Powiem krótko,spodziewałem się że otrzymam dżwięk przynajmniej lepszy od w/w szmat niestety materiał membrany a raczej moim zdaniem masa membrany mi tego nie umożliwia jest niewiele ale jednak słabiej od GDWK10/80/19/5 blachy są za mocno wytłumiane brak im mikrokontroli dżwięk opatulony jest kołderką i nawet wyższa efektywność STX-a tutaj nic nie poprawia i nie wyciąga na wierzch. Ciekaw jestem jak by grały STX z membraną tytanową, bo jak na początku napisałem budowa jest solidna i robi wrażenie. Jedynie do czego można by się było przyczepić to cienka przez co mniej sztywna ścianka przednia (STX 2,24 a w Tonsilu 3,55mm) i brak ekranu magnetycznego  

To by było na tyle

Do kogo Lancaster teraz mam wysłać głośnik?

lancaster

• Gość
24-09-2009, 10:01
Rafaell, najwyraxniej slyszymy inaczej albo jak w przypadku grado(maloprawdopodobne) kazdy głośnik gra inaczej :)
Porównywałem bezposrednio z Seasem 22TAF....moze Tonsile sa od 22TAF lepsze, ale 3 osoby które byy pryz tym porównaniu na bank nie stwierdziły ze gra mniej live....nawet bym powiedzial ze bardziej live od Seasa....Seas byl spokojniejszy ...jak go porównywałeś ? na tej samej zwrotnicy ???
Tytanowego tonsila słyuchaem kiedys w jakichs malych Maestro i jakos za zwawy nie byl....ale moze to kwestia strojenia lub calego systemu.

Moja rola jesli chodzi o organizowanie wysylek zakonczyla sie., tak jak sie koledzy dogadaja tak m glosnii odeslemy(w kolejności)
Jeden z kolegów z tego co widzę zostal wyminiety, bartek_z sie dopisał do listy....ale nie wtrącam sie.