Dotarły dziś do mnie 2 woofery GDN-18-140-8-AWX. Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem zaskoczony ich jakością wykonania. Zawieszenia są bardzo dokładnie wycentrowane, kosz ma precyzyjny odlew, a cała konstrukcja sprawia wrażenie dobrze przemyślanej. Nawet terminale i przewody łączące je z cewką są po przeciwnych stronach i przytwierdzone bezpośrednio do cewki - takie rozwiązanie zapewnia równomierne rozłożenie oporu przewodów względem cewki. Wbrew pozorom tak banalna rzecz jak rozłożenie i sposób podłączenia tych przewodów może wpływać zarówno na zniekształcenia liniowe jak i nielinowe. Co ciekawe na owych terminaach nie mogłem się doszukać oznaczenia biegunowości.
Jedyne co mi się nie podoba to sposób wentylacji dolnego zawieszenia, dobrze że jest, ale moim zdaniem można było dać szerokie "okna" w miejsce wąskich, pionowych szparek. Co prawda przy wychyleniach rzędu kilku mm bez obudowy, napęd jest całkowicie bezgłośny, jednak dopiero po testach zniekształceń nieliniowych na basie będzie można jednoznacznie stwierdzić czy wentylacja jest wystarczająca.
Powierzchnia drgająca jest stosunkowo niewielka w stosunku do średnicy kosza (124cm2 i 182mm) i widać to już na pierwszy rzut oka. Zobaczymy co wyjdzie w pomiarach, z taką ilością miedzi w napędzie, stosunkowo wysoką efektywnościa i 36mm cewką teoretycznie zapowiada się świetny średniotonowiec do dużych 3way.
Na chwilę obecną na tym muszę zakończyć, za kilka tygodni postaram się zamieścić pomiary, a teraz wracam do pracy magisterskiej...