Audiohobby.pl

STX

Krs47

• 1037 / 6252
  • Ekspert
25-09-2009, 13:03
Panowie przecież nawet w pomiarach na stronie STX widać, że GDN-18-140-8-AWX ma break up w zakresie ok. 5-8kHz. Break up ma kilka wierzchołków (potocznie "szczota") i stosunkowo niską amplitudę. Z uwagi na sporą ilość miedzi w napędzie i wspomnianią niską amplitudę break up\'u przypuszczam, że nie będzie się on mocno odznaczał w zniekształceniach harmonicznych i  raczej nie będzie trzeba go filtrować notch\'em. Jednak żeby puszczać go bez zwrotki lub ciąć na 5-7kHz to imho lekka przesada, same charakterystyki kierunkowe będą katastrofalne, a integracja fazowa z gwizdkiem żadna...

Z resztą zrobicie jak Wam się będzie podobało, znowu się rozpraszam zamiast pisać prace.
Btw. Melo przecież napisałem wyzej, że u mnie też nie ma oznaczeń biegunowość. Pan z STX powiedział mi, że w pośpiechu nie zdążyli nakleić.

misiomor

• 2094 / 6254
  • Ekspert
25-09-2009, 13:17
Biegunowość najlepiej sprawdzić bateryjką. Plus jest tam gdzie dodatni biegun baterii 1.5V daje ruch membrany w przód (od magnesu).

konrad

• 850 / 5889
  • Ekspert
25-09-2009, 13:17
Macie jakiś typ co do wstęgi (tak do 200zł- np. jakiś fountek) do tej osiemnastki? Tak też pomyślałem że że układ z 2 wooferami miałby już całkiem sporą skuteczność. No i cena do tego zachęcająca

meloV8

• 1564 / 6221
  • Ekspert
25-09-2009, 14:03
>> Krs47
Wszystko sie zgadza z ta biegunowoscia, chyba jeszcze spie po zarwanej nocce... No, a biegunowosc i tak zawsze sprawdzam mala bateria.
Dostalismy glosniki do testow wiec trzeba sprawdzic mozliwie duzo propozycji.

smakismaki

• 60 / 5693
  • Użytkownik
25-09-2009, 14:26
W poniedziałek mają robić kolejną serię głośników i koło środy będą gotowe do wysyłki i pewnie w tej serii oznaczą biegunowość. Wiem bo głośnik tak mi się spodobał, że kupię na razie kolejne 2szt do krótszego kanału TL. Gdybym go używał do zestawów dwudrożnych to raczej bym ciął min 12dB/okt powyżej 2-4kHz aby stłumić ten mniej liniowy zakres 5-10kHz który to głośnik wysokotonowy zagra z pewnością lepiej.

cadam

• 4401 / 6254
  • Ekspert
25-09-2009, 18:04
Jestem ciekawy kto projektował głośniki dla STX? Czy to ich własne opracowania? Czy są wynikiem obliczeń, symulacji?

• Gość
25-09-2009, 22:12
Ostatnio na rynku pracy jest trochę bezrobotnych inzynierów z Tonsilu ;-)

Krs47

• 1037 / 6252
  • Ekspert
27-09-2009, 10:16
Praca magisterska na ukończeniu, za kilka dni zabieram się za obudowy testowe i dokończenie pomiarówki. Dam znać jak coś się rozwinie.

P.S. mam gotowy pomysł na użycie tych przetworników, ale jego los zależy bezpośrednio od wyników testów. Jeśli testy wypadną słabo nie będę się dalej w to angażował i prześlę przetworniki dalej.

meloV8

• 1564 / 6221
  • Ekspert
30-09-2009, 12:30
Ok, sklecilem do kupy obudowe monitora pojemnosci 15.5 litra. Posluzyla mi ona za obudowe do obliczenia parametrow T-S glosnika jak i oczywiscie obudowe do odsluchu. Tymczasowo obudowa zamknieta, lada chwila bedzie basrefleks. Zrobilem pomiary za pomoca ARTA i karty dzwiekowej ESI Juli@. Oczywiscie pomiar nalezy poki co traktowac orientacyjnie. Moze tu byc tez jakis blad pomiarowy jaki popelnilem, wiec poki co prosze sie wstrzymac z dokladna analiza wynikow. Po kilku gniach wygrzania zrobie go ponownie.
Nastepnie zabralem sie za sklejenie do kupy glosnikow jakas sensowna zwrotnica. Mierzac charakterystyke przenoszenia poszczegolnych glosnikow dobieralem elementy zwrotnicy i wykonywalem ponownie pomiar i dopiero po uzyskaniu w miare rownej charakterystyki przeprowadzalem odsluch. 18stka STX zaskoczyla mnie niebywale, ten glosnik "ciagnie" naprawde wysoko, co juz wczesnie podkusilo mnie do sprobowania prostych filtrow. Natomiast tweeter jest troche upierdliwy. Powyzej okolo 9-10 khz posiada spora gorke, ktora moze byc problematyczna. Osobiscie nie cierpie systemow, w ktorych przetwarzanie wysokich czestotliwosci jest nadmierne, czy podbite. Wole ich maly niedobor niz przesycenie. Przy filtrowaniu tweetera na 3khz charakterystyka przetwaznia jest poprawna lecz po przekroczeniu 10 khz idzie w gore i bylo to wyraznie slyszalne. Postanowilem wiec zaryzykowac i puscilem 18stke bez zadnego filtra, a tweeter filtrowany jest kondensatorem 4.7 oraz rezystancja 6 ohm przed kondesatorem. W pomiarach takie zestawienie ladnie sie uzupelnia, gorka wysokotonowca wyrownala sie z nisko-sredniotonowcem i przetwarza tam gdzie 18stka ma swoj naturalny spadek.
Jak to brzmi? kurcze calkiem niezle! Niewiele jest glosnikow nisko-sredniotonowych pozwalajacych na prace bez zadnej zwrotnicy, a tutaj takie zaskoczenie. Pierwsze co rzuca sie w uszy to srednica, wg mnie naturalna, brzmiaca bardzo realnie. Tweeter pracuje bez zadnych szelestow, piasku. Nie ma nadmiaru wysokich czestotliwosci, ogolne brzmienie jest bardzo mile dla ucha i nie trzeba absolutnie przyzwyczajania sluchu do tego brzmienia. Od kopa gra to bardzo dobrze. Glosniki nie sa wybredne jesli chodzi o jakosc nagran. Byc moze niektorzy pomysla, ze to oznacza iz sa przecietne. Nic z tych rzeczy. W moim przypadku zrodlem dzwieku jest karta ESI Juli@. Samplery audiofilskie brzmia bardzo dobrze, slychac bogactwo dzwiekow, glosniki ogdrywaja to bez sladu "zdenerwowania". Rowniez fani muzyki popularnej, czasami gorzej nagranej nie beda zawiedzieni.
Obecna zwrotnica przypasowala mi do gustu, jednak jeszcze przerobie wersje filtrami o wiekszym nachyleniu i niskim podzialem. Obudowa linii transmisyjnej "robi sie" i mysle, ze dopiero tam glosniki pokaza na co je stac.

lancaster

• Gość
30-09-2009, 12:38
melo, w bagazniku ma dechy mdf na monitor :) z rosta zwrotką 0,68mH dla woofera i 2,2uF dla tweetera Sinatra grał u mnie wczoraj cały wieczor....góra faktycznie za mocno akcentowana....spróbuje powalczyc z filtrem....nie wiem też czy zostane przy 1 rzedzie....nie chce tworzyc mitow i pisac z czym byy jako zakres średniowysootonowy porównywane w kazdym razie z czytym sumieniem podobają i sie bardziej od firmowej ponoc nezłej konstrukcji za ponad 5Kzł.
Do utemperowania lekka jaskrawosc(choc komus moze sie podobac) i naprawdę super zestaw za smieszną kase.
zywosc przekazu niewiele ustepuje dobrej szerokopasmówca....nie ma tego strzalu, ale same wibracje i "ruch" bardzo OK.
Jeszcze raz wypada podziekowac STX za mozliwość testu...a zabawa sie dopiero zaczyna :)

• Gość
30-09-2009, 12:40
mms raczej mało prawdopodobne żeby był ponizej 10 g. Coś nie tak jest z tym pomiarem.

meloV8

• 1564 / 6221
  • Ekspert
30-09-2009, 12:42
Nie chce glosno pisac, ale wczoraj postawilem zielone saby w deskach obok i dostaly lomot na wielu nagraniach od STX ;] Teraz dalem im troche po garach i albo to moj wzmacniacz albo troche za duzo srednicy w mojej konfiguracji. No nic, jak sam napisales zabawa dopiero sie zaczyna :)

Krs47

• 1037 / 6252
  • Ekspert
30-09-2009, 12:46
W takim razie ja też uchylę rąbka tajemnicy ;) Jeśli 18AWX wypadnie dobrze w pomiarach zamierzam opracować na nim monitor do odsłuchu nearfield. Generalnie większośc aspektów tej konstrukcji mam już obmyślone. Nie wiem tylko czy jest sens używania w tej konstrukcji tweetera STX skoro np. 27TBFC/G jest jakieś 50 pln droższy i pozwala na ogromne pole manewru w kwestii doboru punktu podziału...

Jutro składam pracę magiisterską, jak dobrze pójdzie za kilka dni obrona i ruszam z tematem.

• Gość
30-09-2009, 13:00
Może będzie ktoś je sprawdzał w większej obudowie ? Do 25 dm3 bassreflex.

Kasa nie taka mała, no chyba że te 1,22 zl, normalna cena jest 440 zl za komplet. Obudowa ok. 600 zwrotnica z 300 koszt materiałów już wychodzi 1300-1350 zl. Jest to odpowiednik ceny fabrycznego zestawu w granicach 3000 zl

lancaster

• Gość
30-09-2009, 13:03
melo, jak puścileś midbas zupełnie bez zwrotki to za dużo srednicy :))))
z cewka 0,68 tez byo nieco za wiele ale akurat taka mialem pod reka.
Jesli jako cąłosć sie to skomponuje to spróbuje z tematem powalcyc komercyjnie, bo pierwsze wrazenia są b. pozytywne i nie sądze zeby jakakolwie paczka do 5Kzl postawiona obok miala cokolwiek do powiedzenia :)