Ok, sklecilem do kupy obudowe monitora pojemnosci 15.5 litra. Posluzyla mi ona za obudowe do obliczenia parametrow T-S glosnika jak i oczywiscie obudowe do odsluchu. Tymczasowo obudowa zamknieta, lada chwila bedzie basrefleks. Zrobilem pomiary za pomoca ARTA i karty dzwiekowej ESI Juli@. Oczywiscie pomiar nalezy poki co traktowac orientacyjnie. Moze tu byc tez jakis blad pomiarowy jaki popelnilem, wiec poki co prosze sie wstrzymac z dokladna analiza wynikow. Po kilku gniach wygrzania zrobie go ponownie.
Nastepnie zabralem sie za sklejenie do kupy glosnikow jakas sensowna zwrotnica. Mierzac charakterystyke przenoszenia poszczegolnych glosnikow dobieralem elementy zwrotnicy i wykonywalem ponownie pomiar i dopiero po uzyskaniu w miare rownej charakterystyki przeprowadzalem odsluch. 18stka STX zaskoczyla mnie niebywale, ten glosnik "ciagnie" naprawde wysoko, co juz wczesnie podkusilo mnie do sprobowania prostych filtrow. Natomiast tweeter jest troche upierdliwy. Powyzej okolo 9-10 khz posiada spora gorke, ktora moze byc problematyczna. Osobiscie nie cierpie systemow, w ktorych przetwarzanie wysokich czestotliwosci jest nadmierne, czy podbite. Wole ich maly niedobor niz przesycenie. Przy filtrowaniu tweetera na 3khz charakterystyka przetwaznia jest poprawna lecz po przekroczeniu 10 khz idzie w gore i bylo to wyraznie slyszalne. Postanowilem wiec zaryzykowac i puscilem 18stke bez zadnego filtra, a tweeter filtrowany jest kondensatorem 4.7 oraz rezystancja 6 ohm przed kondesatorem. W pomiarach takie zestawienie ladnie sie uzupelnia, gorka wysokotonowca wyrownala sie z nisko-sredniotonowcem i przetwarza tam gdzie 18stka ma swoj naturalny spadek.
Jak to brzmi? kurcze calkiem niezle! Niewiele jest glosnikow nisko-sredniotonowych pozwalajacych na prace bez zadnej zwrotnicy, a tutaj takie zaskoczenie. Pierwsze co rzuca sie w uszy to srednica, wg mnie naturalna, brzmiaca bardzo realnie. Tweeter pracuje bez zadnych szelestow, piasku. Nie ma nadmiaru wysokich czestotliwosci, ogolne brzmienie jest bardzo mile dla ucha i nie trzeba absolutnie przyzwyczajania sluchu do tego brzmienia. Od kopa gra to bardzo dobrze. Glosniki nie sa wybredne jesli chodzi o jakosc nagran. Byc moze niektorzy pomysla, ze to oznacza iz sa przecietne. Nic z tych rzeczy. W moim przypadku zrodlem dzwieku jest karta ESI Juli@. Samplery audiofilskie brzmia bardzo dobrze, slychac bogactwo dzwiekow, glosniki ogdrywaja to bez sladu "zdenerwowania". Rowniez fani muzyki popularnej, czasami gorzej nagranej nie beda zawiedzieni.
Obecna zwrotnica przypasowala mi do gustu, jednak jeszcze przerobie wersje filtrami o wiekszym nachyleniu i niskim podzialem. Obudowa linii transmisyjnej "robi sie" i mysle, ze dopiero tam glosniki pokaza na co je stac.