Modele serii SR-SIGMA i SR-4070
Połączyłem obie serie z powodu podobieństw Sigmy i 4070 co do kształtu, idei konstrukcji i przeznaczenia. Na pewno bliżej im do siebie nawzajem, niż do klasycznych Lambd.
Model SR-Sigma, który zadebiutował w 1977 roku był pierwszym dużym krokiem w kierunku słuchawek high end. Zapoczątkował całą serię słuchawek bazujących na owalnych przetwornikach nazwanych dwa lata później Lambda. W niezmiennym kształcie driverów, systematycznie ulepszane technicznie i wzorniczo, z sukcesem produkowane są do dzisiaj.
Pierwszym Sigmom dano okrągły kabel, drugie z serii Normal Bias dostały typową taśmę, standard w słuchawkach Stax-a po dzień dzisiejszy. Kolega Michał przedstawił dodatkowe informacje o kolorach obudowy. Robiąc to zestawienie nie wziąłem ich pod uwagę, ponieważ nie miałem i nie widziałem takich słuchawek. Jeśli pojawią się jednoznaczne informacje, to zaktualizujemy nasze opracowanie.
Model SR-4070 pojawił w roku 2001. To już czasy, kiedy Stax przyjął 580V jako standard Bias. Oficjalnie nie było informacji o modernizacji tego modelu. Faktycznie pierwsze, określane MK1, dość wyraźnie różnią się od tych, które często widzimy na publikowanych zdjęciach japońskiego producenta. Miały inny kolor obudowy, inaczej zawieszone są muszle w „U” elemencie pałąka. Nie potrzebna będzie lupa, aby dostrzec ich odmienną konstrukcję.