spójrz na SR-Sigma Normal Bias. Były dwie wersje, z okrągłym kablem i z płaskim, a w katalogach cały czas jest ta z okrągłym kablem.
tzn ja odróżniłbym kilka więcej rewizji sigm nb ~ coś takiego otrzymałem od znajomego gdy poprosiłem go o krótkie podumowanie -
Grey grills with grey corners and trim and cloth cable - First serial run Mark 1
Grey grills with black corners and trim and cloth cable - Standard run Mark 1
Grey grills with black corners and trim and grey ribbon cable with no white pinstriping on the cable - Mark 1.5, *slightly more bass* than the normal mark 1 because of lower cable capacitance
Grey grills with black corners and trim and grey ribbon cable with white pinstriping on the cable - Mark 2, has *better treble extension* because of a lighter mineral wool on the interior and thinner pads
Grey grills with black corners and trim and black ribbon cable with white pinstriping on the cable - Mark 3. This is when the switched to the original Lambda driver.
(zaznaczyłem gwiazdkami 'różnice w brzmieniu' ponieważ wolę nie szerzyć nie moich odczuć... a osobiścnie niestery nie miałem okazji porównywać kolejnych rewizji sigm nb ;) )
może nie do końca 'już na to czas' ale z chęcią usłyszę czy się z tym opisem zgadzasz oraz może on ci pomóc podsumować wszystko podczas pisania ;) - wpadki przy drukowaniach się zdarzają i warto od razu takie wątpliwości rozwiać ;)
od razu też warto zauważyć że przy drobnych różnicach brzmieniowych o których mówimy pomiędzy rewizjami często (po blisko/ponad 40 latach!!!! - a ludzie zarzucają wysoką awaryjność słuchawkom elektrostatycznym ;) ) będą znacznie mniejsze niż pomiędzy pojedyńczymi egzemplarzami które się zachowały - stan przetworników, historia użytkowania itp. mają nieodzowny wpływ na brzmienie... możemy porównywać 30-letnie samochody ale zarówno przebieg, to jak były użytkowane, traktowane i serwisowane ma ogromne znacznie - wszystko to ma ogromny wpływ na aktualny stan - i po latach (o ile nie mówimy o prawdziwych perełkach które wciąż pachną fabryką) aktualny stan ma często znacznie większe znaczenie niż konkretna partia/rewizja z któej one pochodzą i nie wpadajmy w paranoję - z roku na rok takich perełek coraz mniej i one nie wrócą ;) cieszmy się tylko że najczęściej fajnych sprzętów nie kupuje byle kto i najczęściej wie jak się nimi zająć żeby przeżył kolejne dekady