Audiohobby.pl

Czy najdrożej znaczy najlepiej > przetwornik wysokotonowy.

Krs47

• 1037 / 6103
  • Ekspert
16-09-2008, 21:06
Cholera nie chcę wyjąśc na jakiegoś wszystkowiedzącego zarozumialca ale znów skłaniam się do polemiki:

"Oczywiście sama membrana nie przesądza niczego ale:
nie ma takiej fizycznej możliwości aby głośnik z miękką membraną miał małe zniekształcenia."

Gdybyś dodał drugiego rzędu jeszcze móglbym się zgrubsza zgodzic ale akurat w testach, do których ja dotarlem przeważnie miękko membranowce mają najlepsze wyniki zniesztalceń nieliniowych, chociażby Scan Speaki czy Ushery wśród 7 calowych wooferów.

Tutaj jest obszerny test porównawczy 27TBFC/G i 27TDFC:

http://www.audioheuristics.org/measurements/Testing/Seas27tbfc/seas_27tbfc.htm

Owszem 27TBFC/G jest lepszy ale tylko w najwyższej oktawie i nie zmienia to faktu, że "szmaciany" 27TDFC i tak jest lepszy od chyba 90% pozostalych na rynku gwizdków wśród których nie brak "twardomembranowców"...

HarpiaAcoustics

• 295 / 6015
  • Zaawansowany użytkownik
16-09-2008, 21:10
Jeśli jakiś przetwornik ma duże zniekształcenia to nie może grać dobrze.
Dobry głośnik jest-dobry za zły jest zły.
To, że komuś podoba się jakiś zamulacz ponieważ maskuje błędy nagrań czy kiepskiej elektroniki nie oznacza lepszego dźwięku. (całkowicie abstrahuję od konkretnych osób czy głośników)
Kolumna głośnikowa nie jest instrumentem muzycznym i nie ma grać pięknie tylko dobrze.
Jeśli będzie grać dobrze będzie grać pięknie.
www.harpiaacoustics.com

HarpiaAcoustics

• 295 / 6015
16-09-2008, 21:12

21:06 / 4 min. temu
Cholera nie chcę wyjąśc na jakiegoś wszystkowiedzącego zarozumialca ale znów skłaniam się do polemiki:

"Oczywiście sama membrana nie przesądza niczego ale:
nie ma takiej fizycznej możliwości aby głośnik z miękką membraną miał małe zniekształcenia."

Gdybyś dodał drugiego rzędu jeszcze móglbym się zgrubsza zgodzic ale akurat w testach, do których ja dotarlem przeważnie miękko membranowce mają najlepsze wyniki zniesztalceń nieliniowych, chociażby Scan Speaki czy Ushery wśród 7 calowych wooferów.

Tutaj jest obszerny test porównawczy 27TBFC/G i 27TDFC:

http://www.audioheuristics.org/measurements/Testing/Seas27tbfc/seas_27tbfc.htm

Owszem 27TBFC/G jest lepszy ale tylko w najwyższej oktawie i nie zmienia to faktu, że "szmaciany" 27TDFC i tak jest lepszy od chyba 90% pozostalych na rynku gwizdków wśród których nie brak "twardomembranowców"...

Czy głośnik nie jest tłokiem?

www.harpiaacoustics.com

Krs47

• 1037 / 6103
  • Ekspert
16-09-2008, 21:14
Co by nie byc niekonsekwentnym...

porównanie w kategorii 7cali:

http://zaphaudio.com/6.5test/compare.html

Tutaj bez Ushera i Revelatora ale ze starszymi Scanami i magnezowym Excelem:

http://www.audioheuristics.org/measurements/Testing/Woofer4/Seven_inch_midwoofers_blowout.htm

5 cali:

http://zaphaudio.com/5.5test/compare.html

Wszystkie testy są niezależne i posiadają ustandaryzowaną metedodologię w obrębie grupy porównawczej.

Krs47

• 1037 / 6103
  • Ekspert
16-09-2008, 21:17
Owszem teoretycznie powinien byc tłokiem i twarde membrany zwykel dłużej zachowują "tłokowośc". Kwestia zniekształceń harmonicznych nie jest już tak oczywista, bo jak wiesz w twardomebranowcach od break`up membrany powstają peaki harmonicznych w niższych rejestrach. Miękkie membrany zwykle mają rozproszone zniekształcenia w obrębie szerszego spektrum. Nie twierdzę, że miękkomembranowce są generalnie lepsze, natomiast MOGĄ i często są lepsze w kategorii znieksztalceń nieliniowych.

HarpiaAcoustics

• 295 / 6015
16-09-2008, 21:22
Krs47

Chciałbym zauważyć, że głośnik składa się z około 10-ciu części.
Membrana jest tylko jedną z nich.
Upatrywanie jakości związanej bezpośrednio z materiałem z jakiego jest zrobiona trochę mnie dziwi.
Mieliśmy w pomiarach głośnik z diamentową membraną (cena ok 6000,-zł/sztukę)
 i był................prawie tak dobry jak SEAS Prestige
www.harpiaacoustics.com

Krs47

• 1037 / 6103
  • Ekspert
Chyba znów się trochę rozjeźdżamy ;) Chciałbym żebyś wiedział, że nie mam zamiaru kwestionowac Twojej wiedzy, bo patrząc na konstrukcje z Waszej najwyzszej serii widzę, że znasz się na rzeczy. Problem w tym, że Twoje wypowiedzi są nieraz dla mnie troche nie jasne oraz zbyt ogólnikowe i mijam się z ich interpretacją przy okazji rozwijając wątek w najróżniejszych "off topowych" kierunkach ;)

zoltar7

• 1309 / 6106
  • Ekspert
aż tak dobry ?

Bruce

• 559 / 6102
  • Ekspert
16-09-2008, 21:31
a jak wypada 27TBC/G w porównaniu z nieco ;-) droższym 29AF001 ?
________
mniam...
________
mniam...

HarpiaAcoustics

• 295 / 6015
16-09-2008, 21:32
aż tak dobry ?

No to jest właśnie relacja jakość - cena.
Mimo  to jestem pewien, że ktoś zrobi a może już zrobił z nich kolumny i usłyszy w nich cudowna górę.

www.harpiaacoustics.com

HarpiaAcoustics

• 295 / 6015
16-09-2008, 21:33
a jak wypada 27TBC/G w porównaniu z nieco ;-) droższym 29AF001 ?

Czy nasza www nie odpowiada na to pytanie?
www.harpiaacoustics.com

Bruce

• 559 / 6102
  • Ekspert
16-09-2008, 21:56
A czy ty musisz zawsze odpowiadać pytaniem na pytanie ?
________
mniam...
________
mniam...

HarpiaAcoustics

• 295 / 6015
16-09-2008, 22:05

No dobra.
W paczce za 24 000,- mamy SEAS\'a 27.....
Prawdopodobnie gdybyśmy znaleźli lepszy do tego projektu głośnik droższy , zastosowali byśmy go.
Tymczasem nie chcieliśmy zaniżać jakości dźwięku tylko dlatego aby dać bardziej "prestiżowy" przetwornik.
Priorytetem jest jak to gra.

www.harpiaacoustics.com

gagacek

• 189 / 6021
  • Aktywny użytkownik
16-09-2008, 22:26
>> HarpiaAcoustics, 2008-09-16 22:05:27
>Priorytetem jest jak to gra.
Tia...
Bardzo proszę nie wprowadzać forumowiczów w błąd.
Jeśli efektem takich przemyśleń i "pomiarów" jest to jednostajne cykanie bez zróżnicowania którego doświadczaliśmy podczas ostatnich odsłuchów, to ja dziękuję bardzo za takie priorytety.

HarpiaAcoustics

• 295 / 6015
16-09-2008, 22:42
gagacek
specjalnie dla Ciebie powtórzę to co napisałem wyżej:

To, że komuś podoba się jakiś zamulacz ponieważ maskuje błędy nagrań czy kiepskiej elektroniki nie oznacza lepszego dźwięku. (całkowicie abstrahuję od konkretnych osób czy głośników).

Z tą różnicą, że to co jest w nawiasie nie dotyczy Ciebie.

www.harpiaacoustics.com