Audiohobby.pl

Problemy z PC.

AUDIOTONE

  • 3400 / 4407
  • Moderator
09-04-2020, 20:16
Teraz co udało mi się odpalić ponownie windę7 na dysku co używam cały czas.
W tym czasie było zrobione:
- przejrzane i wyczyszczone pamięci i gniazda
- karty VGA i kontroler wyciągnięte i wyczyszczone
- procki wytargane i nowa pasta
- wgrany świeży bios A17 czyli najnowszy co jest dostępny (były próbowane starsze wersje i nic nie dało także się wiesza)
- udało mi się zainstalować na nowy dysk windę7 z minimalną ilością pamięci i po zainstalowaniu wszystkich sterów i kilku minutach zwisł...
- do tego nie mogę odpalić kontrolera na płycie... brak możliwości włączenia.


EDIT:
Właśnie zwisł... hehe
i uruchomiłem go na kolejnych innych pamięciach zobaczymy co teraz będzie.
Skłaniam się do tego że to wina pamięci. Mam zainstalowane w kompie 4 pary czyli 8 sztuk RAM-u, po 4 sztuki na procek. A musi być minimum 1 para czyli po 1 sztuce RAM-u na procek.
Teraz chodzi na 3 parze i jest ok. Wcześniej sprawdzałem na parze powiedzmy nr.1 i zwisł. Potem para nr.2 i nawet się nie uruchomił komp.... czyżby pamięci ?
Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

-Pawel-

  • 4597 / 4073
  • Administrator
09-04-2020, 21:28
Ostatnio miałem podobny problem. Komputer wieszał się coraz częściej, występowały bluescreeny (na W10), a przy zwiększonej wydajności potrafił się resetować kilka razy. Instalowałem rózne sterowniki, kombinowałem z ustawieniami Windowsa, wymieniłem i przetestowałem pamięci RAM i już miałem kupić nowy komputer gdy... Po ponad pół roku męczarni olśniło mnie i "odkryłem", że miałem podkręcony procesor w BIOS'ie. O ponad 1GHz na rdzeń względem ustawień HIGH. To powodowało kompletny brak stabilności przy wszelkich procesach powodujących maksymalne obciążenie. Teraz wszystko śmiga aż miło :-)

AUDIOTONE

  • 3400 / 4407
  • Moderator
09-04-2020, 21:59
Sprawdziłem parę nr.4 ram-u i jeden listek odrazu po odpaleniu bios wykrył że jest uszkodzony... podmieniłem na 1 listek z pary nr.3 i wystartowało normalnie. Teraz robię kopię na innych dyskach dokumentów itp. Jakby co ... :)
W bios-ie u mnie nie ma możliwości podkręcenia procka, są tylko ogólne informacje o procesorach itp.
Na razie kopiuje dane :)
Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

siwy

  • 452 / 1180
  • Zaawansowany użytkownik
09-04-2020, 22:26
To się Tobie narobiło z tym kompem, mam nadzieję że go opanujesz.

U mnie skończyło się na wymianie na inny laptop, stary odmówił posłuszeństwa po 12 latach i padł na amen.
« Ostatnia zmiana: 09-04-2020, 22:45 wysłana przez siwy »
Analogowa Grupa Wywrotowa. Zdzisław

AUDIOTONE

  • 3400 / 4407
  • Moderator
09-04-2020, 22:37
Teraz przy kopiowaniu z dysku na dysk, jak robiłem kopię dokumentów.... pod sam koniec, niebieski ekran i reset.... :(

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

AUDIOTONE

  • 3400 / 4407
  • Moderator
09-04-2020, 23:22
Miałem te 4 pary pamięci, sprawdzałem każda parę osobno.
1 para działała ale po jakimś czasie wisiała
2 para chodziła ok ale potem niebieski ekran
3 para nie uruchomił się nawet komp...
4 para zawiecha przy starcie windy...
teraz wszystkie 4 pary zainstalowane i w pierwszym starcie wyskakuje błąd 4 pary dla pierwszego procka, to zamieniłem je miejscami jeśli będzie to samo to coś z gniazdem i było to samo błąd 4 pary dla pierwszego procka. Dalej tylko wyłączyłem kompa z sieci odczekałem 2 minuty i nic nie robiłem tylko odpaliłem i uruchomił się poprawnie bez błędów...
kompletnie zgłupiałem.
Musze się z tym przespać do jutra :)
« Ostatnia zmiana: 09-04-2020, 23:30 wysłana przez AUDIOTONE »
Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Karol

  • 1556 / 2898
  • Ekspert
10-04-2020, 00:16
@AUDIOTONE, to mogą być problemy z płytą główną, ale niekoniecznie.
Równie dobrze, może to być sam system. Jak Ci się uruchomi komputer, przejrzyj dziennik zdarzeń systemowych.
Z reguły niewiele mówią te komunikaty, ale zdarza się, że zasugerują kierunek poszukiwań.
« Ostatnia zmiana: 10-04-2020, 00:25 wysłana przez Karol »

bsw

  • 84 / 3506
  • Użytkownik
10-04-2020, 10:37
Parafrazując stary głupi dowcip:
"A ja wiem co się zepsuło - komputer się zepsuł"

Szczerze - nie chciałoby mi się z tym tyle walczyć - wymieniłbym na "nowy".

AUDIOTONE

  • 3400 / 4407
  • Moderator
10-04-2020, 11:47
Parafrazując stary głupi dowcip:
"A ja wiem co się zepsuło - komputer się zepsuł"

Szczerze - nie chciałoby mi się z tym tyle walczyć - wymieniłbym na "nowy".

To jest właśnie "nowy" używany zakupiony na jesień poprzedniego roku. Bo właśnie stary wyzionął ducha, po 7 letniej pracy. A wydawanie kolejnej niemałej kasy jakoś na kompa mnie nie cieszy...
Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

AUDIOTONE

  • 3400 / 4407
  • Moderator
10-04-2020, 22:04
Na chwilę obecną komp nie wstaje. Włącza się ale nawet nie można wejść do BIOS-u. Jutro popatrzę jak zresetować w nim bios. A działał wczoraj późnym wieczorem już w miarę normalnie. I dziś rano zima na całego.
Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Gustaw

  • 2743 / 1889
  • Administrator
10-04-2020, 22:42
Może coś jeszcze być z zasilaczem. To, że staruje i niby ma zasilanie o niczym nie świadczy.
Jeżeli uda Ci się wejść do BIOS-u to sprawdź stabilność napięcia.

AUDIOTONE

  • 3400 / 4407
  • Moderator
10-04-2020, 22:46
Też właśnie o tym myślałem, będę musiał jakoś do niego tam zajrzeć. A proste to nie będzie, bo fakt jest wysuwany, ale już dojście do samych styków jest niezbyt komfortowe. :)
Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

JaKub92

  • 534 / 4054
  • Ekspert
11-04-2020, 14:15
Kiepsko to wygląda, co opisujesz :/ Oby nie leżała płyta główna. Biorąc pod uwagę to, że zaczęło się od błędów, a teraz w ogóle nie startuje, to kompletnie nie mam pomysłu, co może być :/
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

AUDIOTONE

  • 3400 / 4407
  • Moderator
11-04-2020, 16:37
Dziś na przykład od rana jak go odpaliłem by sprawdzić jego podejście do pracy sobotę....
.... działa od rana bez najmniejszego zająknięcia. Każdy test wydajnościowy i sprawdzający podzespoły przechodzi śpiewająco. Uwielbiam takie okresowe usterki :)
Więc ciesze się tym co jest, bo w obecnym czasie jakiejśkolwiek wymiany podzespołów na nowe wiążą się z ogromnymi koszami.
Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Hammer

  • 506 / 868
  • Ekspert
12-04-2020, 10:35
to zależy co potrzeba, złożyć kompa np 4 rdzenie np ja mam I5 2300 i zamieniłem ostatnio dysk standardowy na SSD i komp zasuwa jakby sie naćpał, nie wychodzi to jakoś drogawo na używanych częściach