Witajcie, otrzymałem wreszcie przesyłkę z szablonem od skośnookich. Pierwsze wrażenia są w sumie pozytywne. Płyta szablonu wykonana jest nie z amelinium jak np. w białoruskiej kopii dostępnej swego czasu, a ze stali przez co jest dość ciężka i "przyjemnie" czuć ją w ręku. Kołki pomiarowe wykonano z aluminium lub jakiegoś stopu aluminiowego. Są bardzo lekkie. Tak organoleptycznie wykonanie jest niezłe, wszystkie krawędzie są obrobione, nic nie haczy i brak "zadziorów".
Teraz sprawa najważniejsza czyli wymiary. Aktualnie dysponuję jedynie suwmiarką elektroniczna, i musimy przyjąć jej wskazania. Gdzieś zapodziałem mikromierz, a kupowanie jakiegoś taniego na szybko mija się z celem bo jego dokładność będzie pewnie zbliżona do tej suwmiarki.
Wymiar "a" szablonu jest zgodny idealnie z wzorcem czyli 2,44mm. Kołki pomiarowe (każdy z trzech) jest nieco za niski w wymiarze "c" nawet z uwzględnieniem tolerancji czyli 3,66mm wobec 3,81mm +-0,0025mm. Pozostałe wymiary mieszczą się w tolerancji.
Moim zdaniem z pomocą tego szablonu można ustawić wysokość głowicy i rolek, jednak z uwagi na nieco za duży "rozjazd" kluczowego wymiaru "c" bez taśmy pomiarowej 1kHz (np. ANTa lub HPR) się nie obejdzie jeśli chcemy zrobić to jak najdokładniej.
Generalnie biorąc pod uwagę cenę, chyba może być 😀.
A tak przy okazji, moglibyście zmierzyć posiadane szablony i kołki w newralgicznych punktach? Ciekaw jestem jak wypadają inne wyroby?