Audiohobby.pl

Technics RS-B55

JaKub92

• 2026 / 5828
  • Ekspert
04-04-2025, 13:34
O, czyli są już dostępne zębatki do niego? :D Będę musiał zakupić i uzdrowić swojego, który mam właśnie od Wojtka ;)
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

AUDIOTONE

• 10282 / 6181
  • Moderator Globalny
04-04-2025, 14:07
Będę musiał zakupić i uzdrowić swojego, który mam właśnie od Wojtka ;)
To jest bardzo dobry pomysł  ;-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

zepter

• 294 / 1201
  • Zaawansowany użytkownik
06-04-2025, 11:24
Winną okazała się sprężynka opisana wcześniej. Mechanizm działa prawidłowo.

https://www.youtube.com/shorts/Hmv7dMYJxpY

Za to pojawił sie kolejny problem. Przy rególacji Overall freqency response w prawym kanale skończyła mi się rególacja.
Testowo nagrywam sygnał 1kHz 40mV
W lewym kanale sygnał nagrany na kasetę i odtwarzany  jest na poziomie 40mV i potencjiometr VR 301 jest w połowie rególacji.
W prawym kanale sygnał nagrany - odtwarzany jest na poziomie 35mV . Potencjometr VR 302 jest na końcu rególacji.
Zanim zacznę poszukiwania.
Nie wiem czy dobrze to opiszę.
Może zamienić kanały wychodzące z głowicy na PCB. Wiedział bym czy wina jest po stronie głowicy czy elektroniki na PCB.
A może wystraczy zmierzyć sygnał na złączu  głowicy  na PCB . Czy kanały sąrówne . Coś raczej zamotałem . Ale może macie pomysł jak to sprawdzić . Co ograniczy moje poszukiwania.
« Ostatnia zmiana: 06-04-2025, 11:34 wysłana przez zepter »

Macio4ever

• 191 / 97
  • Aktywny użytkownik
06-04-2025, 12:49
Ustawiałeś skos na początku, bo to jest jeden z pierwszych kroków serwisówce, zanim ustawi się poziomy?

zepter

• 294 / 1201
06-04-2025, 13:17
Tak ustawiłem. Robiłem to po kolei  według procedury z serwis manuał.  Skos ustawiałem według kasety Hans Petter.

Macio4ever

• 191 / 97
  • Aktywny użytkownik
06-04-2025, 14:09
Gdybym miał taki problem (choć nie wiem czy procedura jest koszerna :) ), to bym zjechał potki do tej samej pozycji np na minimum, następnie sprawdził skos ponownie czy poziomy grają. Alternatywnie, jak napisałeś sprawdzić ile wychodzi bezpośrednio z głowicy.

Zakładając, że wychodzi równo z głowicy, to bym sprawdzał tor wzmocnienia - zaczynając od tych potków czy mają takie same wartości. Nie jestem elektronikiem, tak bym podszedł do sprawy.

zepter

• 294 / 1201
06-04-2025, 14:27
Ja to jestem naprawiacz wymieniacz. Stąd moje pytania nie zawsze logiczne.
Nie mam zaufania do tej kasety. Śrubka od skosu była ruszania. I skos według tej kasety był źle ustawiony. Więc nie sprawdzałem dalej procedury kalibracji. Tylko ustawiłem skos i po kolei co tam było. I doszedłem do tego momentu .
« Ostatnia zmiana: 06-04-2025, 15:43 wysłana przez zepter »

Macio4ever

• 191 / 97
  • Aktywny użytkownik
06-04-2025, 14:29
Ja to jestem naprawiacze wymieniacz. Stąd moje pytania nie zawsze logiczne. Dzięki za odpowiedź.

To tak jak ja :)

AUDIOTONE

• 10282 / 6181
  • Moderator Globalny
06-04-2025, 18:23
Różnica może być w postaci kilku mV to max. Jak są takie duże rozbieżności pomiędzy kanałami to wnioskuję albo głowica albo tor odczytu. Jedź z oscyloskopem od samej głowicy w stronę tego potka i wyjdzie Ci gdzie zaczynają się odstępstwa od normy.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

zepter

• 294 / 1201
06-04-2025, 18:45
Dzięki. Nie bardzo wiedziałem jak się za to zabrać.
W którym momencie to sprawdzać.
Jeżeli dobrze myślę. To jest potencjometr od prądu podkładu.  Mam to sprawdzać podczas nagrywania , odtwarzania ?

Macio4ever

• 191 / 97
  • Aktywny użytkownik
07-04-2025, 08:11
Podepnij się do głowicy i zobaczy czy sygnały wychodzą w miarę równo, potem popatrz na schemat i zobacz gdzie jest wzmacniacz odczytu i tam sprawdź obydwa kanały. Zapewne najlepiej byłoby ustawić potencjometry wzmocnienia odczytu w tych samych pozycjach.
Nie wiem jak jest zrealizowane wzmocnienie w tym magnetofonie - może jest układ scalony (op amp) może dyskretnie ale kapniesz się po schemacie, bo musi być to układ symetryczny dla L i R kanału.

Oczywiście najlepiej odtwarzać kasetę testową z sygnałem nagranym full track, pojedyncza częstotliwość np 315Hz
« Ostatnia zmiana: 07-04-2025, 08:15 wysłana przez Macio4ever »

zepter

• 294 / 1201
07-04-2025, 08:56
Dzięki.

Macio4ever

• 191 / 97
  • Aktywny użytkownik
07-04-2025, 18:01
Moja porada była nieprecyzyjna. O ile pamiętam masz kasetę Hansa, były recenzowane tu i TH i akurat ta od azymutu była najgorzej oceniona. Aby zniwelować potencjalny błąd wynikający z kasety przerzuciłbym taśmę do innej obudowy np TDK czy Maxell (zobacz na ile zmienia przesunięcie fazowe w wątku RS-B905 i mojej kasety od GennLab).

Bo jeśli coś jest nie tak z kasetą, to pomiary będą do bani bo np możliwe, że masz tak rozjechany skos, że też poziom z jednego kanału jest niższy od drugiego.

Wzmacniacz PB EQ w RS-B55 to układ IC2 (M5219L) wejścia są na nóżkach 2-3 [ch1] i 5-6[ch2], wyjścia na nóżkach 1 i 7, więc na wejściu możesz sprawdzić co wchodzi z głowicy.

zepter

• 294 / 1201
07-04-2025, 19:26
Nawet jak ja przełożę do innej obudowy to i tak nie będę wiedział która jest poprawna. Czy dobrze myślę.
Ale może masz rację przełożę ją do drugiej obudowy. I jeżeli będzie różnica to ustawię skos do tej nowej obudowy i zobaczę co wyjdzie. W porównaniu do poprzedniego ustawienia.
Sprawdzę też sygnał na IC2.

Macio4ever

• 191 / 97
  • Aktywny użytkownik
07-04-2025, 20:14
Nawet jak ja przełożę do innej obudowy to i tak nie będę wiedział która jest poprawna. Czy dobrze myślę.
Ale może masz rację przełożę ją do drugiej obudowy. I jeżeli będzie różnica to ustawię skos do tej nowej obudowy i zobaczę co wyjdzie. W porównaniu do poprzedniego ustawienia.
Sprawdzę też sygnał na IC2.

Zgadza się nie będziesz wiedział czy jest całkiem poprawnie natomiast dobra obudowa TDK/Maxell/Sony nie będzie psuć skosu. Zobacz na fotę, którą zamieściłem po zmianie obudowy, jaki wpływ miała na przesunięcie fazowe. Użyłem obudowy od Maxell XL-IIS

Tylko sprawdź na IC, to wyeliminuje błąd pomiaru wynikający z potencjalnych problemów dalej w torze odczytu.

Ponieważ masz tak duży rozjazd, że kończy się zakres potka, to powinno Ci się w miarę łatwo udać sprawdzić gdzie leży przyczyna.

No i jeszcze możesz sprawdzić inną (jeśli masz) kasetę fulltrack, bo sumie test ma powiedzieć czy poziom odczytu jest równy na wejściu do IC dla obydwu kanałów.
« Ostatnia zmiana: 07-04-2025, 20:20 wysłana przez Macio4ever »