Audiohobby.pl

Urządzenia peryferyjne audio selektory, przełaczniki, rozdzielacze i inne.

AUDIOTONE

• 11361 / 6499
  • Moderator Globalny
15-02-2026, 19:33
Dawno temu (jakieś 15 lat) oglądając przypadkowy film z USA na YT zauważyłem taki dziwny selektor...
Oczywiście film był tak złej jakości, że nijak nie mogłem zauważyć nazwy urządzenia. Szukałem w ówczesnym internecie ale na nic nie trafiłem co by choć przypominało taki sprzęt. Potem zapomniałem o istnieniu na długo. Aż parę lat temu udało dopiero mi się trafić przypadkowo to "coś" przeglądając Ebayu US. Miałem więc nazwę, NUMARK TC4100. Oczywiście "żodyn" z właścicieli nie chał wysłać tego sprzęta z USA do mnie. Mijały kolejne lata aż 3 tygodnie temu trafiłem go znów na Ebayu US, ale gość dał się namówić na wysyłkę do mnie ;-) Dlatego bardzo cieszy mnie to że nareszcie mam tego dziwoląga. A to jest po prostu rozbudowany selektor na 4 magnetofony z regulacją poziomu wejściowego (różne poziomy wyjściowe w magnetofonach dopasujemy na widocznych wskaźnikach) i poziomu sumy wyjścia na wzmacniacz. A wisienką na torcie jest zintegrowany generator do kalibracji czyli 400Hz i 8kHz. Czyli każdy magnetofon posiadający regulację czy to samego BIAS-u czy dodatkowo i Level-u. Ale bez wbudowanych generatorów zamienia się teraz w magnetofon z pełna ręczną kalibracją z generatorami ;-) Bardzo użyteczne urządzenie jak mamy kilka magnetofonów i swoisty gadżet!

Fotografie przedstawiają posiadany egzemplarz.

cdn...
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

AUDIOTONE

• 11361 / 6499
  • Moderator Globalny
15-02-2026, 19:34
Opis w załączniku.
Żeby nie było tak różowo, to "coś" oczywiście sprzętowi dolega i wymaga czyszczenia potencjometrów itp.
Kanały trzeszczą, graja nie równo. Ale wskaźniki wysterowania są sprawne i generatory dają 400Hz i 8kHz. Będzie co robić ;-)
Wojtek.

SAnd

• 83 / 1022
  • Użytkownik
15-02-2026, 20:12
Ciekawy sprzęcik, sam bym chętnie potestował. No cóż, czekamy na filmik pokazowy jak to działa

pień

• 3212 / 1697
  • Ekspert
15-02-2026, 20:36
Czyli każdy magnetofon posiadający regulację czy to samego BIAS-u czy dodatkowo i Level-u. Ale bez wbudowanych generatorów zamienia się teraz w magnetofon z pełna ręczną kalibracją z generatorami ;-) Bardzo użyteczne urządzenie jak mamy kilka magnetofonów i swoisty gadżet!

No to w sumie jeszcze kilka takich gadżetów potrzebujesz hehehehehe   Bo nie uwierzę że masz tylko na ten jeden hehehehehe
   To tak wiesz, trochę z zazdrości bo podoba mnie się ten wynalazek.   Taki ładny i amerykański :)

Żeby nie było tak różowo, to "coś" oczywiście sprzętowi dolega i wymaga czyszczenia potencjometrów itp.

Nie nooo, wal śmiało jak by co to mu tu podpowiemy jak potencjometra wypucować.
 Same specjalisty :)

AUDIOTONE

• 11361 / 6499
  • Moderator Globalny
16-02-2026, 08:57
Nie nooo, wal śmiało jak by co to mu tu podpowiemy jak potencjometra wypucować.
 Same specjalisty :)
Ogólnie całość nadaje sie do gruntownego serwisu. Nie tylko potki, przełączniki też i cała reszta. A co jest wewnątrz jeszcze nie wiem, ponieważ nie zdążyłem go jeszcze rozebrać.
Wojtek.

Michal_LDZ

• 213 / 207
  • Aktywny użytkownik
16-02-2026, 18:29
Bardzo ciekawe urządzenie.
Wreszcie nie trzeba przełączać chinchów...

Swojego czasu zainteresowałem się Luxman AS-4III
https://www.ebay.pl/itm/127182020507

Ale oczywiście to zwykły selektor. dość siermiężny w dodatku.

Hammer

• 5664 / 2959
  • Ekspert
16-02-2026, 18:57
a będzisz czyścił te potki z prawej na lewo czy po z lewej na prawo a może odwrotnie....?