Po złożeniu i zamontowaniu mechanizmu, oczyszczeniu toru prowadzenia taśmy, szybki speed test, który wypadł w sumie idealnie. Po odpaleniu taśmy z sygnałem 3150 Hz, miernik pokazał IDEALNIE tą częstotliwość, przez dłuższą chwilę obserwowaliśmy i wskazania miernika wahały się zaledwie o +/- 3-4 Hz! Nie było już czasu szukać serwisówki, ale że jest to magnetofon baaardzo podobny do modelu KX-7030, to prawdopodobnie był kalibrowany do tej samej normy, więc wrzuciłem na szybko kasetę 200 nWb/m 315 Hz i wskaźniki ładnie pokazały 0 dB, więc najprawdopodobniej jest ok. Tak jak wspomniałem - nie starczyło czasu na szukanie serwisówki, więc też nie dało rady sprawdził, czy PB Level jest taki, jak być powinien... Ale na 99% wszystko jest w nim OK.
Zdążyliśmy jeszcze chwilkę posłuchać na nim muzyki i podsumowując: Jest to magnetofon baaaardzo podobny do młodszego KX-7030. Ten sam wyświetlacz, mechanizm niemal identyczny, płyta główna w 7030 jest w zasadzie dwuczęściowa, ale myślę, że poza tym nie ma większych różnic. Gra też bardzo podobnie (jeśli nie tak samo) jak 7030.