Audiohobby.pl

AKAI GX 67

nano

• 9079 / 5608
  • Ekspert
13-01-2020, 08:59
fajny i nie fajny
prosta konstrukcja 
akustycznie  cena do jakosci posuje
taki mi sie gabinetowy trafil
silnik capstana byl do wymiany
« Ostatnia zmiana: 13-01-2020, 09:06 wysłana przez nano »

nano

• 9079 / 5608
  • Ekspert
13-01-2020, 09:03
cd

nano

• 9079 / 5608
  • Ekspert
13-01-2020, 09:04
cd
END
« Ostatnia zmiana: 13-01-2020, 09:08 wysłana przez nano »

AUDIOTONE

• 11149 / 6455
  • Moderator Globalny
13-01-2020, 10:16
Miałem kiedyś GX-65 i miło go wspominam, z tego co pamiętam był także dość dobrze oceniony przez ówczesną "prasę Audio". Ale GX-67 to raczej inna konstrukcja z racji zastosowania kalibracji, tak się zastanawiam czy były tylko małe zmiany czy zaprojektowali 67-mkę od początku jako nowy model. Ogólnie GX-67 wygląda dobrze i ma to co potrzeba.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

nano

• 9079 / 5608
  • Ekspert
13-01-2020, 10:37
na mi sie podobal   optycznie lepiej niz 75
na serio  :-)

a  akustcznie   ,,, ok,,, nic po za tym nie powiem
to nie moje granie

phoenix

• 115 / 1760
  • Aktywny użytkownik
06-04-2021, 18:13
sporo ludzi nie lubi GX'ów bo są zbyt dokładne, nakamichi mają ten swój podbity dół, który urzeka spore grono (ze mna włacznie), ale górne GX'y wbrew "zimnej estetyce"frontowego panelu, grają solidnie.

za gówniarza miałem dwugłowicową zabawkę GX52 - musze go kiedys upolować i zmierzyć się ze wspomnieniami - zapamietałem go jako niepozorną rzecz, która grała swietnie i  była bardzo łatwa w utrzymaniu/czyszczeniu (jak wszystkie jednowałkowe 2-głowicówki)

^to + KX300 i wystarczy tych gratów na jakis czas..

(pomijając martwe 75tki na częsci)

Hammer

• 5452 / 2916
  • Ekspert
06-04-2021, 20:27
Naki mają podbity dół ? a to ciekawe nie zauważyłem......
GX 65 i 67 to pamiętam w latach 90 tych mówiliśmy że to nie Akai ......liczyły się tylko 75 i 95 
Poza tym miałem tą serie 6x  i jakoś nie padła w gust, bo zanim się spostrzegłem to znikła z półki.... miało to być budżetowe 75.
Teraz to głaskamy każdy nabytek ..a nie wiem co to było w latach 90-tych jakiś głupi pęd jak nie miałeś topa to nie liczyło się ..... pewnie teraz bym takiego głaskał....
32 też miałem, ale to był topór....

marchello

• 2 / 1736
  • Nowy użytkownik
09-04-2021, 13:04
Na drodze przypadku, taki egzemplarz Akai GX67 wylądował u mnie, próbuję sie włączyć, ale nie działa. Wygląda solidnie we wewnątrz w miarę czysto jak na wiek. Czy ktoś był by zainteresowany. Jeśli nie oddaje do naprawy po wtorku  13 kwietnia 2021. I jeszcze posłuży

AUDIOTONE

• 11149 / 6455
  • Moderator Globalny
09-04-2021, 20:56
Na drodze przypadku, taki egzemplarz Akai GX67 wylądował u mnie, próbuję sie włączyć, ale nie działa. Wygląda solidnie we wewnątrz w miarę czysto jak na wiek. Czy ktoś był by zainteresowany. Jeśli nie oddaje do naprawy po wtorku  13 kwietnia 2021. I jeszcze posłuży
Jeśli to oferta sprzedażowa to nie ten dział....
Ale jeśli to chęć podzielenia i wymienienia się spostrzeżeniami na temat tego konkretnego magnetofou to owszem miejsce odpowiednie.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

sido

• 76 / 3033
  • Użytkownik
27-12-2025, 22:58
Grzebałem ostatnio w tym decku. Słyszałem dobre opinie o jego brzmieniu. Na razie nie mogę tego potwierdzić bo deck jest do zrobienia i mało na nim grałem. Stan wizualny - jak nowy ale co z tego. Pomimo wielu kombinacji z rolkami W&F bardzo wysoki dobijający do 0,1. Póki tego nie okiełznam nie zamierzam nawet sprawdzać jak gra i nagrywa. NIe próbowałem jeszcze zmiany paska. Może to on paskudzi W&F mimo że wygląda dobrze, ani też nie wydaje się za ciasny. Parę słów o łatwości serwisowania. Tu niestety wielkie rozczarowanie. Jak już zdejmiesz obudowę i metalowy panel okazuję się że aby dostać się do wszystkiego trzeba zdjąć także plastikowy panel, czyli rozebrać pół magnetofonu. Aby zdjąć plastikowy panel musisz wypiąć te cztery taśmy. Powodzenia że założysz je z powrotem i wszystkie styki będą stykały właściwie. Musiałem pewnym sposobem zrobić aby styk znowu był w porządku. Teraz się nie dziwię że widziałem kiedyś egzemplarz z powyrywanymi gniazdami tych taśm. Ktoś stracił do tego cierpliwość. Zdejmując plastikowy panel i wypinając taśmy oczywiście masz dostęp do wszystkiego ale nie masz jak sprawdzić czy np. po założeniu nowej rolki wszystko działa ok, bo wypięte taśmy i nic nie działa. Musisz wpiąć tasmy i wtedy sprawdzić ale wtedy plastikowy panel uniemożliwia ci swobodny dostęp do rolek. Kolejna głupota to to że aby dostać się do paska hamulca musisz zrobić dokładnie to samo co opisałem powyżej tj. zdjąć panel metalowy i plastikowy i wypiąć taśmy. Ktoś wymyślił bez sensu że osłona mechanizmu za kasetą to nie osobna osłona - jak w 99% innych decków którą można wyjąć nie zdejmując nawet obudowy. Tu panel plastikowy i ta osłona to jedna całość. Chcesz wyjąć mechanizm tez musisz zdjąć ten plastikowy panel i wypiąć taśmy bo jedna ze śrubek trzymających jest schowana za tym plastikiem. Ja już tyle zdejmowałem ten panel i tyle razy musiałem coś zrobić że parę operacji udaje już mi się zrobić bez jego zdejmowania ale trzeba było wykazać się dużą pomysłowością i zręcznością. Jednym słowem koncepcja obudowy i tych taśm psuje wszystko jeśli chodzi o serwisowanie.
I jeszcze taka ciekawostka. Próbujesz zdjąć metalowy panel , odkręciłeś już wszystkie śrubki i zwolniłeś wszystkie zatrzaski a panel nie schodzi z tego plastikowego. Trzyma go coś w lewym górnym rogu. I co się okazuje ? Trzma go napis "Akai" trzeb ago też zdjąć. Co do zdejmowanego panelu plastikowego i taśm - pomysł dobry pod warunkiem że przedłużysz sobie te taśmy na tyle aby nie musieć ich wypinać. Po prostu wystarczy wtedy że dłuższe taśmy umożliwią CI odsunięcie panelu na tyle aby dostać się do wszystkiego. Jednocześnie magnetofon działa i możesz sprawdzić na bieżąco czy to co robisz przynosi efekt.

Macio4ever

• 557 / 371
  • Ekspert
28-12-2025, 09:17
Tak to bywa z konstrukcjami. Np w B905 aby wyjąć mechanizm bez ryzyka pourywania czegokolwiek, to trzeba oprócz odkręcenia śrub, wypięcia taśm z takich upierdliwych złącz odpiąć i wykręcić gniazdo słuchawek oraz główny włącznik...

Odnośnie Twojego złomka i WF. Zrób od początku do końca serwis mechanizmu - umyj i dodaj oliwki do kapstanów, upewnij się, że pasek jest właściwy. Jeśli jest zbyt mocno napięty - będzie problem, jeśli za luźny może być zonk z nagrywaniem/kasowaniem. Dobre paski ma DeckTech i może po prostu kup zestaw.
Dodaj też smarowania do łożysk silników.

Druga sprawa to sprawdź czy lewa szpulka nie hamuje zbyt mocno (najlepiej mając kasetę dynamo...), to samo prawa.
Jeśli masz takie plastikowe osłonki-podkładki na kapstany, to sprawdź czy nie są zbyt mocno dociśnięte. Jeśli będą dotykać mosiężnego łożyska wałka, to będzie to miało wpływ na WF. podparcia kół zamachowych też muszą być umyta i posmarowane.

Następnie ustaw rolki zgodnie z serwisówką i dopiero sprawdź W&F na kasecie, która poprawnie to wskazuje (firmowa albo nagrana na bardzo dobrym decku DD na kwarcu). Jeśli nie masz takiej napisz na PW, mogę Ci nagrać na złomku co ma 0,017% W&F

Wyjmowanie kilka razy mechanizmu - no cóż, tak bywa z naprawami. Osobiście wolę spokojnie wyjąć/włożyć niż kombinować na napiętych kablach na wypiętym z boku decka.

Szkoda bujania się ze sprawdzaniem każdego kroku przy mechanizmie. Zrób pełne czyszczenie/smarowanie i dopiero jazda z pomiarami.
« Ostatnia zmiana: 28-12-2025, 09:27 wysłana przez Macio4ever »

Hammer

• 5452 / 2916
  • Ekspert
28-12-2025, 11:57
Jeśli pasek jest za mocno opięty to niszczy bieżnie w silniku co możę się objawiać nierównomiernością

RetroTape

• 887 / 1426
  • Ekspert
28-12-2025, 12:51
Z tego co widzę, taśmy są takie jak w wielu innych magnetofonach. Można je bez problemów demontować wiele razy, ale trzeba wiedzieć, że ich odpinanie wymaga naciśnięcia plastikowej blokady w dół i również podczas podłączania, należy nacisnąć tą blokadę w dół przed wciśnięciem kabla. Ktoś miał już tutaj taki problem i rozebrał całą wtyczkę, bo nie jest to tak do końca oczywiste. Jeśli zachowuje się taką procedurę przy podłączaniu/odłączaniu te kable i łączenia są bardzo trwałe i można je wiele razy bez strat demontować.

Hammer

• 5452 / 2916
  • Ekspert
28-12-2025, 17:54
W Kenwoodach takie bodajże są

RetroTape

• 887 / 1426
  • Ekspert
29-12-2025, 20:54
Je takie podłączenia taśm znam głównie z nowszych Technics'ów.