Audiohobby.pl

Kenwood KX-7030

Pancerek

• 100 / 1727
  • Aktywny użytkownik
16-03-2026, 13:19
Następnie nałożyłem w tych naprawionych punktach soldermaskę UV.
Zapewne by trzeba było mieć lampę UV żeby to utwardzać.
Myślę że na razie zrobię na kabelkach. Jak zadziała to będzie można coś sensowniejszego ogarnąć.

Pancerek

• 100 / 1727
  • Aktywny użytkownik
16-03-2026, 20:25
Wyświetlacz się uruchomił więc chyba łączenie ścieżek zadziałało.  Drutowaniem raczej nie będę się chwalił bo to mój pierwszy raz (jak kolwiek to zabrzmiało chodziło o lutowanie)
Zostanie jeszcze ogarnąć dodatkową podporę.

Pancerek

• 100 / 1727
  • Aktywny użytkownik
02-04-2026, 10:08
Chodzi o napęd prawego talerzyka podczas odtwarzania. W trakcie odtwarzania po prostu zatrzymuje się, kiedy capstan kręci dalej.
Obecnie mam to samo, po chwili albo od razu prawy talerzyk się zatrzymuje. Identyczny objaw. Mam jakieś silniczki tylko wieczorem popatrzę czy podejdą.

AUDIOTONE

• 11420 / 6544
  • Ekspert
02-04-2026, 13:51
Chodzi o napęd prawego talerzyka podczas odtwarzania. W trakcie odtwarzania po prostu zatrzymuje się, kiedy capstan kręci dalej.
Obecnie mam to samo, po chwili albo od razu prawy talerzyk się zatrzymuje. Identyczny objaw. Mam jakieś silniczki tylko wieczorem popatrzę czy podejdą.
Podstaw jakiegoś dodatkowo zaekranowanego "chinola" i będzie spokój.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Pancerek

• 100 / 1727
  • Aktywny użytkownik
03-04-2026, 19:09
Podstaw jakiegoś dodatkowo zaekranowanego "chinola" i będzie spokój
Skurczybyk od dwóch dni działa, może dlatego że wyciągnąłem mechanizm i chodzi luzem albo nie wiem.
Już kilka kaset przeleciał i ani razu się nie zatrzymał.

AUDIOTONE

• 11420 / 6544
  • Ekspert
03-04-2026, 20:46
Podstaw jakiegoś dodatkowo zaekranowanego "chinola" i będzie spokój
Skurczybyk od dwóch dni działa, może dlatego że wyciągnąłem mechanizm i chodzi luzem albo nie wiem.
Już kilka kaset przeleciał i ani razu się nie zatrzymał.

Pomęcz go trochę bez wkładania do mechaniki a potem niech sobie pochodzi już złożony w magnetofonie bez górnej pokrywy. Jak będzie kilka dni ok, to zamknij pokrywę i te same testy. By wyeliminować przegrzewanie się drivera od silnika na płycie.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.