Ostatnio w końcu zakupiłem takie Stilony z końca produkcji. Już od jakiegoś czasu się do tego przymierzałem, bo byłem ciekawy. Obudowa ma formę wprost "zerżniętą" od BASF'a. W przypadku kasety chromowej z tej serii, taśma również była BASFa ten ich charakterystyczny, czysty chrom. Spodziewałem się więc, że w przypadku żelazówki, w środku będzie siedziała taśma BASF Ferro Extra I, ale odkąd wziąłem kasetę do ręki i zobaczyłem odcień taśmy - nie jestem co do tego przekonany. Sama taśma nie wygląda jak typowy BASF z tych lat, który zazwyczaj był mocno brązowy. Ale też nie zawiodłem się. Nagrałem sobie jedną z nich i rzeczywiście jest to taśma na poziomie BASF Ferro Extra.
Jednak gdyby ktoś z Was planował zakup tych kaset, mam jedną uwagę: przed nagraniem przepuściłem ją przez magnetofon i po pierwszym przejściu zostawiła na głowicy odrobinę białego osadu - ale niewiele, więc nie jest źle. Za drugim razem było już czysto, po czym właśnie przystąpiłem do nagrywania. Także przed nagraniem dobrze każdą z nich przepuścić przez magnetofon. To na razie pierwsza - zobaczę, jak będzie z kolejnymi.