Audiohobby.pl

Technics RS-B100

AUDIOTONE

• 11471 / 6607
  • Ekspert
14-06-2025, 15:08
Nareszcie udało się upolować oryginał instrukcji serwisowej do śmietniksa w perfekcyjnym stanie ;-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Radmar

• 1190 / 6671
  • Ekspert
14-06-2025, 18:33
O widzisz, i to jest bardzo dobra wiadomość. Teraz jeszcze pozostaje User Manual i będzie koń-plet.
Marek

chorazy3

• 2429 / 2371
  • Ekspert
14-06-2025, 18:43
Obecnie oryginalne serwisówki trudno spotkać i dużo kosztują. Gratuluję, że udało Ci się taką upolować.
Paweł

AUDIOTONE

• 11471 / 6607
  • Ekspert
14-06-2025, 20:47
Fakt, ja tylko kupuje serwisówki do magnetofonów które u mnie zostają na amen. Zdarza się też, że zakupie coś gdy nie ma nic dostępnego w necie.
Wojtek.

Macio4ever

• 978 / 523
  • Ekspert
15-06-2025, 12:32
O widzisz, i to jest bardzo dobra wiadomość. Teraz jeszcze pozostaje User Manual i będzie koń-plet.

Ja mam oryginalny user manual :) ale nie mam serwisówki...

AUDIOTONE

• 11471 / 6607
  • Ekspert
15-06-2025, 14:44

Ja mam oryginalny user manual :) ale nie mam serwisówki...
Ja szukam z kolei oryginału instrukcji, ale brak od dłuższego czasu.  Było coś ostatnio na jebaju ale cena z kosmosu...
Wojtek.

karol.kudra

• 20 / 1176
  • Nowy użytkownik
04-06-2026, 16:45
Hej. Przyznam się że nie czytałem wszystkich 10 stron i jeśli odpowiedź padła już to tylko napiszcie że tak to bedę czytał ale mam pytanie o rolki i paski do RS-B100. Mało tego w sieci. Czytałem na początku że ktoś miał oryginały. Skąd takie kupić? Macie jakieś źródło? Czy rolka lewa ma mieć wymiar 11/8/2 a prawa 13/8/2 bo jak nie znajdę nic oryginalnego to muszę się ratować zamiennikami. Pasek 66x4x0,5? Ogólnie to myślałem że od Słowaka z FixYourAudio wszystko kupię ale jak przeczytałem że macie oryginały to zastanawiam się czy to przypadek czy to gdzieś można kupić?

I mam pytanie o micro selektory rodzaju kasety bo mam jeden uszkodzony. Te które po włożeniu kasety rozpoznają jaki to typ kasety. Może ma ktoś na zbyciu?

Macio4ever

• 978 / 523
  • Ekspert
04-06-2026, 17:19
Oryginalne rolki są nie do zdobycia, przez ostatnie 2 lata nie widziałem ani jednej aukcji. Jeśli masz ori (żółtawe rdzenie) i nie są dojechane, to domyj dobrze i zostaw.

Pasek główny - Fix jest za ciut za ciasny (ciut, ciut) lub ma inną sprężystość, DK tak samo. Będzie banglać ale nie w parametrach fabrycznych (testowałem chyba 2 paski zanim wróciłem do ori). Podawałem info DeckTechowi - próbowałbym właśnie od nich.

Jeśli masz oryginał i nie jest zupełna szmata, to możesz zrobić jak ja - odwrócić na drugą stronę i dalej używać.
Technics ma inne wymiary niż np Sony, o ile pamiętam to prawa jest chyba 13,2.

Idler of Fix pasuje, jednak nie jest super trwały. Nie wiem czy jest coś, co idealnie zastępuje ori.

Pytanie co masz aktualnie założone. Sugeruję przeczytanie wątku, opisywałem w nim swoją naprawę. Głównym wyzwanie w B100 są kondy, na bank fiolety do wymiany, ja robiłem pełen recap bo granaty też już puszczały.

W napędzie są bipolary do wymiany, jest to tutaj opisane.

Nie idź na skróty, to wyjątkowy magnetofon i należy mu się zacny serwis.

Pytanie kolejne - czy masz problem i go pomierzyłeś wiarygodnie - jak np zawyżony W&F, zniekształcenia lub podobne?
Co jest uszkodzone w czujniku? Złamany, nie kontaktuje?
« Ostatnia zmiana: 04-06-2026, 17:24 wysłana przez Macio4ever »

karol.kudra

• 20 / 1176
  • Nowy użytkownik
04-06-2026, 17:51
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Rzeczowa :). Wrócę zatem do wątku i go ogarnę całego. Wiem że miałeś problem z głowicą kasującą ale problemem okazała się lewa rolka. W moim wszystko jest wymienione na zamienniki. Mam problem z W&F ale tu jest sprawa dziwna bo raz problem jest raz nie ma. Raz jest na poziomie 0,4% (tak 0,4%) a raz spada na tych zamiennikach do 0,07%. Nie ma żadnej regularności problemu i dzisiaj wziąłem się za mechanizm i w trakcie ściągania prawego talerzyka okazało się że jest mnóstwo jakiś kłaków nawinięte pod kapturkiem. Przypuszczam, że to mogło robić problem w zależności od tego jak kaseta weszła na kapturek i jak zadziałała sprężyna. Bo raz działał dobrze napęd a wystarczyło zmienić kasetę i już lipa. Problem nie korelował np. z nagrzaną elektroniką.

Czy pamiętasz może jaki rozmiar ma lewa rolka? Z informacji które zdobyłem to powinna mieć 11 mm. Te 13.2 mm dla prawej to mnie zaskoczyłeś. Sądziłem że ma 13 mm. Kupiłem zestaw z eBay z pomarańczowym idlerem ale oddałem. Pasek za długi, prawa rolka 12.5 mm a lewą mi przysłali takich samych wymiarów. Chyba ktoś w ogóle pomylił zestawy, dlatego chciałem zamówić od Słowaka.

Co do flat belt to znalazłem info (może nawet tutaj w wątku u Ciebie), że jego symbol to QDB0297 a co za tym idzie to powinien mieć 66 mm po złożeniu. Nie wiem czy taki faktycznie kupowałeś bo Słowak nie ma u siebie na stronie dedykowanego do RS-B100. Jedynie dopasowałem po jego wymiarach czyli 66 x 4 x 0,5 mm. Na ten moment nie widzę w necie nic bardziej sensownego niż zestaw od niego z rolkami 13/8/2 i 11/8/2. Pisałem też do @BlackReel Shop na eBay bo z tego co wiem też mają dobrą jakość ale rolek nie mają do tego modelu.

Co do czujnika to ma złamany ten czarny trójkącik plastikowy (ząb) na końcu, który w zależności od tego czy kaseta ma dziurę czy nie to się podnosi i robi styk dając sygnał logice o tym czy kaseta nadaje się do nagrania czy jest zabezpieczona (wyłamany ząbek z kasety). Czujniki są zamienne z tego co widzę więc w najgorszym przypadku podmienię go na rozpoznawanie kasety metalowej ale to już ostateczna ostateczność. Wcześniej spróbuję go podkleić bo ktoś już to robił. Przy rozbiórce gdy czyściłem switche no niestety wyleciał. Sam switch jest sprawny. De facto gdybym go podkleił to będzie działał ale jeśli byłaby opcja dostania "nowego" to chętnie odkupię.

Mam sporo zdjęć ale wrzucę jak już poskładam mechanikę. Sprzęt ogólnie był grzebany. Wymieniona jest część PRek. Kondów jeszcze nie sprawdzałem ale jest to w planie. Dziękuję za sugestię z granatami i bipolarami. Na pewno sprawdzę. Mam kilka kaset serwisowych (co prawda nie dedykowane do tego modelu), oscyloskop i generator częstotliwości więc coś tam sobie działam :)

Macio4ever

• 978 / 523
  • Ekspert
04-06-2026, 18:33
Jeszcze raz :)
Ja mam założony oryginalny. Gdybym musiał zmienić, to bym próbował Decktecha (ebay).
Nie pamiętam na 100% rozmiaru rolki. Pomierz, te co masz - za dużej nie można włożyć bo będzie obcierać.
Problem z kasowaniem miał Audiotone (ja miałem ale w Sony i była to wina za luźnego paska)

Ten mechanizm dobrze zrobiony schodzi poniżej 0,02% więc walcz.

Fioletów (płytka DBX i Dolby) to nie masz co sprawdzać, tylko trzeba wymienić.

karol.kudra

• 20 / 1176
  • Nowy użytkownik
04-06-2026, 20:53
Dzięki raz jeszcze. Będę walczył. Wziąłbym z Dechtecha ale nie ma na ebayu dedykowanego paska do RS-B100. Nie ma też do RS-B85 ani RS-M270 bo podobno są identyczne. Nawet gdyby były to fajnie by było aby były wskazane wymiary a nie ma na jego aukcjach więc to trochę na dwoje babka wróżyła. Na ten moment nie ma chyba nic bardziej pewnego z zamienników co oferuje Słowak?

Macio4ever

• 978 / 523
  • Ekspert
04-06-2026, 21:04
Dzięki raz jeszcze. Będę walczył. Wziąłbym z Dechtecha ale nie ma na ebayu dedykowanego paska do RS-B100. Nie ma też do RS-B85 ani RS-M270 bo podobno są identyczne. Nawet gdyby były to fajnie by było aby były wskazane wymiary a nie ma na jego aukcjach więc to trochę na dwoje babka wróżyła. Na ten moment nie ma chyba nic bardziej pewnego z zamienników co oferuje Słowak?

Napisz do niego, zrobi Ci B100.
A jesteś pewny, że pasek szrot? Masz ori czy zamiennik?

AUDIOTONE

• 11471 / 6607
  • Ekspert
04-06-2026, 21:37
Nie ma też do RS-B85 ani RS-M270
To całkiem inne rodzaje mechaniki. Chodzi chyba o RS-M280. http://audiohobby.pl/index.php?topic=13510.msg499957
« Ostatnia zmiana: 04-06-2026, 21:43 wysłana przez AUDIOTONE »
Wojtek.

karol.kudra

• 20 / 1176
  • Nowy użytkownik
04-06-2026, 21:44
Masz ori czy zamiennik?
Tak jak pisałem wyżej mam wszystko na zamiennikach. Pasek, idler i dwie rolki. Nie mam ori.

Chodzi chyba o RS-M280
Chodziło mi o RS-M273 ale pewności nie mam że to to samo. Tak tylko czytałem gdzieś w necie że te mechanizmy są bliźniacze.

karol.kudra

• 20 / 1176
  • Nowy użytkownik
04-06-2026, 21:52
Poniżej mój uszkodzony selektor. Na nim mi zależy żeby gdzieś go dorwać.

Załączam też zdjęcie jak wygląda mechanizm po czyszczeniu. Nałożyłem nowe smary, mostek już zamontowany na nowo. Tam gdzie trze metal o metal dałem Molykote BR2 Plus a tam gdzie plastik o plastik Grease TF silikon + teflon. Wyczyściłem już wszystkie selektory i czekam na żarówkę do podświetlenia kieszeni. Zamówiona.
« Ostatnia zmiana: 04-06-2026, 22:06 wysłana przez karol.kudra »