Witam serdecznie kolegów:)
Zacznę od tego w co przelać lub zostawić - bo buteleczka z Izopropanolem mi pękła i włożyłem calość do słoika :) :) tylko czy w tym słoiku nie straci swoich właściwości ? haaa wiem wiem śmieszne ale dla mnie ważne - dlaczego ? ponieważ obdzwoniłem chyba ze 10 sklepów i nigdzie nie mają izopropanolu IPA więc jest na wagę złota Panowie :) nie pijcie go :) :) zostawcie do czyszczenia .
2. Dokładnie przeczytałem instrukcję magnetofonu i pisze wyraźnie w konserwacji że po : 10 godzinach pracy magnetofonu , wyczyścić spirytusem ( szkoda że nie napisali jakim :) ) delikatnie kilka kropel - głowice , rolki dociskowe , metalowe wałki . Więc instrukcja jest święta . Ja tak robię już od zakupu pierwszego RS TR 555 i rolki głowice są w idealnym stanie , to był początek lat 90-tych pierwsze RS TR 555 , wczesniej kupowałem jakieś zestawy do czyszczenia głowic rolek , było tego dużo , dziś nawet o izopropanol IPA ciężko , obdzwoniłem jakieś 10 sklepów i nigdzie nie mają , szok ,jak wyżej napisałem to alkohol na wagę złota .
3. Gdy zapytałem kazdego z 10-ciu sprzedawców oraz w serwisach , to się dziwili o ten płyn do czyszczenia gumowych rolek w drukarkach , każdy polecał jedno Izopropanol IPA . Jak podobnie twierdzili kazda guma jest inna , jedna rolka wytrzyma 50 lat , a druga pół roku , podobnie jak pasek napędowy jeden wytrwa długie lata a inny chiński jakiś zaledwie pół roku .
4. No i o kolejną sprawę którą się pytałem to jakiś zestaw do czyszczenia igły gramofonowej i tu też zdziwienia , że to już przeżytek , nikt o to nie pyta itd .... a błąd bo gramofony wracają do łask i to szybko , kiedyś miałem taki fajny zestaw kosmyki były z delikatnego aksamitu , jakiś płyn , i dobrze to czysciło , dziś czym ? potem znalazłem takie wstążki aksamitne więc igłe czysciłem tym aksamitem z płynem do głowic i bez zmian wszystko ok , a dziś ?