Audiohobby.pl

Czyszczenie głowic ,wałków , rolki dociskowej.

chorazy3

• 2221 / 2225
  • Ekspert
Dzisiaj o 08:47
Pasków to w ogóle nie czyszczę niczym innym jak IPA lub papierem ściernym.
Rozciągają się po innych specyfikach.
Paweł

AUDIOTONE

• 11192 / 6460
  • Moderator Globalny
Dzisiaj o 09:01
W "lekkich" przypadkach, woda z mydłem i szczotką czyszczę. Po czym smar i wycieram. Wtedy nie ma żadnego problemu nawet z dużym wysuszaniem przez IPĘ.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Komes71

• 18 / 25
  • Nowy użytkownik
Dzisiaj o 12:25
Używałem przez jakiś czas, mam wrażenie że jest bardziej agresywny niż Platenclene. Platenclene mogę polecić z czystym sumieniem.

Dokładnie. Zauważyłem to również że coś za mocno żre i na patyczku coś za czarno jakby zamiast brudu topił gumę więc po pierwszym czyszczeniu tym preparatem więcej go nie używałem i wolałem popytać na forum. Spróbuję sposobu ze smarem silikonowym i ipa
Krzysztof. Sony TC K570

Komes71

• 18 / 25
  • Nowy użytkownik
Krzysztof. Sony TC K570

AUDIOTONE

• 11192 / 6460
  • Moderator Globalny
Wojtek.

Hammer

• 5485 / 2921
  • Ekspert
Dzisiaj o 14:04
Mam taki na serwisie rowerowym, jest potwornie gęsty, idealnie przed zimą jak jeszcze było ciepło wsmarowywałem go w uszczelki drzwiowe w samochodzie , ciężko było rozsmarować, do dzisiaj są wilgotne jeszcze i nie zamarzaja.
Każdy ma swoją filozofię , więc i ja też....rolki w magnetofonie nie powinno się niczym smarować, stopień degradacji takiej gumy współgra z jej odkształceniem już, a później biadolenie że taśmy wygniata, łamie itd......zwłaszcza cienkie i w kaseciaku bez regulacji siły naciągu szpulek.
Jak się dobrze poszuka to są zamienniki, może już nie wytrzymają 30 lat,
Te cudowne specyfiki do gumy nadają się do wczesnych objawów twardnienia, ale też i do rolek, ale takich co są z 10-20 x większe i nie ma tam taśm magnetofonowych.....
Co się utleniło i zmieniło stan to se ne wrati

Rolka w kaseciaku musi być sucha bo inaczej występuje poślizg.
Paski to samo, jakoś trudno uwierzyć że stary pasek , który przekroczył pewien stopień zużycia nagle cofnie się do przeszłości.
Ja jedynie paski gumki to ciepła woda z mydełkiem i tyle, jak są zużyte, odkształcone to kosz i nowe.
Czasem nam sie wydaje że paski są jeszcze dobre, a po włączeniu napędu coś szura....pasek się ślizga, rozciaga i nie ma tarcia i do wymiany jest
Idlery owszem papierek drobny lekkie podtarcie jak guma miękka jeszcze, ale jak zaczyna fiksować  dalej to nowe.
Takie smarowania preparatami to mi przypominają egipskie mumie i ich wykonanie na zmarłych Faraonach....nie polecieli w kosmos...zeschli się i tyle, proch.

Ale to moje zdanie wyłącznie w tym temacie, bo można i łojem z kangura wcierać......

SAnd

• 71 / 984
  • Użytkownik
Dzisiaj o 14:30
...Rolka w kaseciaku musi być sucha bo inaczej występuje poślizg.
Paski to samo, jakoś trudno uwierzyć że stary pasek , który przekroczył pewien stopień zużycia nagle cofnie się do przeszłości...
I tu podzielę zdanie kolegi, raz na jakiś czas czyszczę rolkę alkoholem, kiedyś w latach 80'-90' używało się denaturatu i było dobrze. Przy obecnych cenach na Ali zrobiłem zapas rolek tak że wystarczy mi na coroczną wymianę w każdym posiadanym przeze mnie decku (około 100) przez najbliższe 20 lat (nie zamierzam żyć wiecznie).
Co ciekawe akurat te rolki używam w kilku magnetofonach już od ponad 4-ch lat i wciąż zachowują się jak nowe.

Hammer

• 5485 / 2921
  • Ekspert
Dzisiaj o 14:44
co do rolek to w sumie jest tak że zależy jak sie trafi...... nawet z alle trafiały się takie co po roku kosz, z Alli także, ale są i takie co dłużej działają, to ryzyk fizyk niestety, ale jak się płaci za rolke ok 1-2 zł to można pozamawiać od różnych dostawców.
Jedyny ból to są np 13x8x2 troche za szerokie od chińczyków, papierek ścierny drobny, po bokach ok 0,15-0,2 mm ścieramy i jest gites majonez babuni.
Mosiężne też za szerokie dostałem, ale nie wsadzałem jeszcze.
Można od czecha brać czy od niemca ponoć lepsze......

AUDIOTONE

• 11192 / 6460
  • Moderator Globalny
Dzisiaj o 18:43
Paski to samo, jakoś trudno uwierzyć że stary pasek , który przekroczył pewien stopień zużycia nagle cofnie się do przeszłości.
A gdzie to zauważyłeś ? Ktoś tak napisał ? Bo była by to wierutna bzdura.
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 18:52 wysłana przez AUDIOTONE »
Wojtek.

Komes71

• 18 / 25
  • Nowy użytkownik
Dzisiaj o 19:50
Nie będę się mądrzył ale wydaje mi się że że rolka oprócz czyszczenia wymaga również konserwacji a czas wiadomo robi swoje ale lepiej jej przedłużyć życie niż zastępować zamiennikiem
Krzysztof. Sony TC K570

SAnd

• 71 / 984
  • Użytkownik
Dzisiaj o 19:56
To może ja odpowiem
eksperyment   czy  pasek wrucic do  swojej postaci pierwotnej
czy ma pamiec

tu test
woda  mikrofalowka  pyk

zapomnijcie  to
http://audiohobby.pl/index.php?topic=13667.msg0#new

Teraz nie ma problemu z paskami i rolkami jaki był 10-15 lat temu. Zapasy magazynowe były na wyczerpaniu, brak nowej produkcji.
Też robiłem różne testy, gotowanie a następnie zamrażanie pasków. Po wyjęciu z zamrażarki miały pierwotną długość ale tylko do czasu gdy osiągnęły temperaturę otoczenia.
Ciekawe testy wyszły z rolkami. Moczyłem rolkę w roztworze wody z octem przez dobę - rolka zwiększała średnicę o 1-1,5 mm. Następnie wycieranie do czysta i nasączanie kilkugodzinne w oleju silikonowym - tu rolka odzyskiwała trochę elastyczności. Następnie czyszczenie rolki do sucha - dawało to możliwość używania takiej rolki przez przynajmniej kilka miesięcy.

Nie będę się mądrzył ale wydaje mi się że że rolka oprócz czyszczenia wymaga również konserwacji a czas wiadomo robi swoje ale lepiej jej przedłużyć życie niż zastępować zamiennikiem
Serio? Jak Twoim zdaniem zakonserwować rolkę przed upływem czasu? Z doświadczenia wiem że podczas ciągłego używania magnetofonu rolka nie stwardnieje tak szybko jak ta rolka w decku który stoi ten sam czas nieużywany.
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 20:35 wysłana przez AUDIOTONE »