Audiohobby.pl

FORUMOWE KOLUMNY

lancaster

• Gość
04-02-2009, 23:38
....musiabym tą 20-ke tonsilowsą porwnac z STX...mimo wsyztowydae sie ze STX moze byc nie do przeskoczenia...a cena podobna....to tak na czuja, bo dopóki nie poslucham to cieżko cokolwiek powiedziec.
Dlaczego w forumowej kolumnie nie umówić sie na tego 22cm Seasa RLY ?
Różnica w kosztach na PARZE wyjdzie moze 250zł a glosnik rokuje świetnie uważam.
w cenie calego projektu to drobiazg.
Seasa 22 ktory piszesz yolaos ze jest żywszy od 27 chętnie bym sprobowal.
Mizlam okazje tak jak pisalem porownac 22taf w firmowej kolumnie z 27 tbfcg w diy i jesli coś tam gralo mniej zywo na gorze to wlasnie 22.
Oczywiscie w przypadku 27 jest potrzebne umiejętne wyprofilwanie ch-ki filtru, bo faktycznie w najwyższej okatawie 27 sam z siebie ma spadek spl....
22taf w rece nie mialem i moze podobalby mi sie bardziej, druga rzecz- nowe doswiadczenie zawsze w cenie i trzy ze wszystko mi jedno....przynamniej dopoki nie porownam....i tak wole horna :)

H.P.

• 166 / 6107
  • Aktywny użytkownik
05-02-2009, 00:23
Słyszałem, nie słyszałem w firmowej nie firmowej kolumnnie(jakiej?),porównywałem , nie porównywałem, na czuja wydaje się, chętnie bym spróbował...itd, itp... a na koniec i tak wole horna - lancaster  czy to jest patent na "forumową kolumnę"?

lancaster

• Gość
05-02-2009, 00:35
H.P ...ale o co chodzi? O to ze nie chce onkretnie napisac o jaka kolumnę chodzi(napise Ci na PW:)) ?

Mam byc jakoś manaikalnie przerkonany do tego Seasa zeby pogadac o projerkcie ?
Pewnie ze wolę horna, ale z głośników za 120zl/szt to dla aluminiowych Seasów nie widzę konkurencji....jaki jest Twoim zdaniem sposób na forumowa kolumnę?
Mamy w tej chwili 4 woofery(Seas RLY, Tonsil 20cm, STX, Tonsil 17cm....dorzucilbym jeszcze Visatona W200S)  Sluchales któregoś? Bo ja nie...wiec moge jedynie na czuje :)
Najbardziej podoba mi sie SEAS.
Z kolei alu Seasy jakie słuchałem to własnie 22, 27 i 19(w niby hiendowej kolumnie - tez mogę Ci napisac na PW :)) i zdecydowanie najlepiej grał 27....jak yolaos pisze ze dobrze zapakowany 22 gra lepiej to nawet wierze a juz na bank bym sprbowal, choć mnie swoimi mozliwosciami na górze pasma w danej aplikacji nie zachwycił.
Masz jakieś własne przemyslenia odnosnie tweeterów ?
80% dxwieku to i tak zestrojenie calości.

lancaster

• Gość
05-02-2009, 08:07
Panowie, tak sie zastanawiam, czy po zestrojeniu tego projektu nie poprosić np. p Wojtka Pacułe o zrecenzowanie ?
NA razie mamy ugadany tweeter 22taf - nie ma obiekcji.
...no to kolej na woofer....słuchal ktoś Seasa RNY ?
Moze bede mial okazje posluchac 20cm tonsili(jeśli salon tonsilowski w Poznaniu pódzie na wspołpracę :))
Mam tez na miejscu dystrybutora STX(sklep na Grottgera)....moze bym ich namowił na ściągniecie glośnika...a moze nawet mają...

marivs

• 220 / 5937
  • Aktywny użytkownik
05-02-2009, 09:10
Qubric, Qba po prostu zrobił ceny takie jakie ma Intertechnik; euro było po 3,3 to i ceny były atrakcyjne a jak jest teraz.. ?

lancaster, W200S 8 ohm jako woofer do 3-drożnej konstrukcji w obudowie 40 litrów jak najbardziej: mocny niski bas o odpowiedniej masie jednak brak mu odpowiedniego ataku (szybkości) - tutaj będą niedostatki i koledzy będą zawiedzeni.

Krs47

• 1037 / 6104
  • Ekspert
05-02-2009, 09:11
Niedłudo będę budował kolumny na CA22RNY. Początkowo miało to być 2way z DXT ale prawdopodobnie w środek dojdzie jeszcze MCA15RCY. Z racji na wysokoką efektywność połączoną z dużą wytrzymałością termiczną RNY wymaga mocnego gwizdka, a jeśli power response ma być choćby przyzwoity wypadałoby go przyciąć poniżej 2kHz. Podstawową zaletą CA22RNY w 2way jest całkiem niezła charakterystyka częstotliwościowa na środku i brak wrednych peaków zniekształceń harmonicznych, więc przycięty wyżej chociaż nie powinien kaleczyć uszu.

Obecnie CA22RNY kosztuje w Polinku 346 pln, więc jednak Tonsil i STX są sporo tańsze. Mi podoba się nowy GDN 20/100/3 ale imho również powinien być przycięty dosyć nisko.

Krs47

• 1037 / 6104
  • Ekspert
05-02-2009, 09:16
Dokładnie o tym początkowo myślałem do oversized 2way:

http://allegro.pl/item542380533_tonsil_gdn_20_100_3_niskotonowy_nowy_f_vat_gwar.html

Lancaster, jak będziesz miał okazję to go sprawdź :)

lancaster

• Gość
05-02-2009, 09:32
krs, budowalem zestaw na 27tbfc/g+papierowa15-ka+RNX (RNY-ka wtedy w ofercie jeszcze nie bylo)

No to moze jednak pozostac przy tonsilu(poslucham, posłucham....jak mam okazje to zawsze....no moze prawie-ostatnio nie chcialo mi sie jechać posluchac ProAc 1SC....ile można :D i zdam relację jak ojcu rydzykowi w konfesjonale przed wielkanocą :P )
....serio, jak bedzie na stanie w salonie to odslucham i napisze jak to widze/slysze.

RNY to jak dla nie (przynajmniej teoretycznie świetny glosnik do 2 way, byc moze lepszy jest Excel ktory gdzieś tam wyzej wkleilem)....wkurza mnie w 22cm Seasach pokrycie "czymś"...taki RNY w wersji bez tego pokrycia - Jantzen 8008 kosztuje już niestety 700-800zł/szt

lancaster

• Gość
05-02-2009, 09:55
marvis, a jak średnica z tego W200S ?
Jak mu brakuje szybkosci na basie to moze kwestia obudowy/strojenia ?
....zresztą jak ma byc ekonomicznie i możliwie dobrze to i tak pewnie - Tonsil :)

marivs

• 220 / 5937
  • Aktywny użytkownik
05-02-2009, 10:52
lancaster, u mnie W200S był cięty przy 200Hz, więc jak sobie radzi ze średnicą...?
W obudowie 32L bas buczy, dopiero w 40L był miód (patrz na konstrukcję Visaton VOX 200 light - tam również dali 40 litrów). W bezpośrednim porównaniu do np. 2xL18RCY objawił się brak tych szczególików i ataku ale za to w200s mają coś czego trochę brakuje w Seasie: wypełnienie i zawsze obecne niskie tony "masujące wątrobę".  Aby osiągnąć podobny efekt (masażu :) ) w L18 należy usiąść w odpowiednim miejscu, inaczej jest "chudo"
Moim zdaniem 40litrów jest optymalne dla tego głośnika.

lancaster

• Gość
05-02-2009, 11:00
martvis, zawsze obecne nisie tony to mnie raczej nie bawią :)))
No wiesz...bas to powinien sie chyba odzywac wtedy kiedy instrument usprawiedliwia jego obecnośc ?
To tak jakbym napisał  ze kolumny mają fajny bas bo caly czas slychac cyknięcia kontrabasu :)

Sprawdzę tego tonsila na poczatek....niesty bas bedzie cieżko ocenic....chyba ze akurat bedzie ten glosnik w jakiejs firmowej konstrukcji sprzedawanej w salonie zainstalowany.....tyle ze to tez nie do końca da sie ocenic - nie wiadomo czy bedzie optymalnie zestrojony(mam obawy :))

marivs

• 220 / 5937
  • Aktywny użytkownik
05-02-2009, 11:25
Wiedziałem, że zostanie to źle odebrane - chodziło mi bardziej o to, że aby usłyszeć najniższe uderzenia przy w200S nie trzeba latać z krzesłem po pokoju i szukać miejsca gdzie ten najniższy basik jest w końcu słyszalny. Jeśli ktoś ma problemy akustyczne z pomieszczeniem np. w układzie L to przy visatonie nie martwi się o bas tylko ustawia kolumny tak aby budowały stereo i przestrzeń.
L18 są z powyższym bardziej wymagające co do ustawienia.

• Gość
05-02-2009, 11:34
>> marivs, 2009-02-05 09:10:22
lancaster, W200S 8 ohm jako woofer do 3-drożnej konstrukcji w obudowie 40 litrów jak najbardziej: mocny niski bas o odpowiedniej masie jednak brak mu odpowiedniego ataku (szybkości) - tutaj będą niedostatki i koledzy będą zawiedzeni.

Panowie Visaton wykorzystując woofer W200S zbudował (?) high-end\'ową kolumnę "Experience V20". Zajrzyjcie pod poniższy adres:
www.visaton.com/en/bauvorschlaege/3_wege/experience_v20/index.html
poczytajcie zachwyty Stereoplay nad basem, a przede wszystkim obejrzyjcie wykres SPL (ładny).

Żądam usunięcia Cenzury - poważnie.

• Gość
05-02-2009, 11:37
link trzeba wkleić do przeglądarki

Żądam usunięcia Cenzury - poważnie.

marivs

• 220 / 5937
  • Aktywny użytkownik
05-02-2009, 12:58
Jarek, można dużo lepiej niż V20 stosując np. TIW250 http://www.visaton.com/en/bauvorschlaege/haupt/vox253/index.html