...niech słuchawki trochę pograją na tym kablu, ale nie spodziewam się raczej niczego specjalnego, ani spektakularnego, po tych 30-40 godzinach.
Jedyną spektakularną rzeczą, która się po tym czasie wydarzyła, jest wymiana na tym kablu, wtyków wchodzących do muszli.
Żeby można go było wpinać w najbardziej popularne rodzaje gniazd wzmacniaczy, zamówiłem odpowiednie przejściówki.
Kabel miał być uniwersalny i służyć do wszystkich słuchawek, które mają w muszlach gniazda typu mały jack.
W słuchawkach Denon AH-D7100 (i nie tylko), wtyk musi wejść głębiej, inaczej wypada z gniazda.
Żeby tak się nie działo, jacki powinny być z takim pierścieniem u nasady trzpienia.
Co prawda zamawiając kabel mówiłem o co mi chodzi, ale konkretyzując zamówienie nie napisałem, że wtyki mają być z pierścieniem. Wydawało mi się, że fachowcowi nie trzeba takich rzeczy tłumaczyć.
Pan z Forzy, który robi kable do wszystkich rodzajów słuchawek, wstawił mi oczywiście te bez kołnierza. :)
Po jakimś czasie mówię mu, że jest pewien problem, bo kabel miał być uniwersalny, a nie jest.
Powinien mieć, te jacki z kołnierzem u nasady, a ma zwykłe. Pan odpowiada, że to żaden problem - można przerobić.
Wystarczy przysłać mu kabel i wymieni te wtyki. Wieczorem wyśle mi maila z wyceną ile to będzie kosztowało.
W sumie, to on "nawalił" z tymi wtykami... No ale prawdą jest też, że nie napisałem czarno na białym, jakie mają być.
Mówi się trudno. Jakaś kara musi być! Zapłacę za ta wymianę.
Wieczorem przyszła wiadomość. Cena za przejściówkę plus 70zł wymiana wtyków, do zapłaty ogółem...
Tylko to ogółem, to kwota o wiele wyższa, niż by wynikało z sumowania tych dwóch pozycji. Pomyślałem, że to pomyłka.
Pan odpowiedział, że nie pomyłka, tyko pominęła mu się dwójka jak pisał. Okazało się, że to miało być, nie 70 tylko 270 zł.
Tyle, za wymianę dwóch Neutrików Rean po 10 zł za sztukę?
Napisałem:
"...
Dam sobie spokój z tą wymianą wtyków. Można powiedzieć, że jestem snobem, bywam próżny i leniwy.
Często wolę zapłacić niż robić coś samemu. Uważam, że każdy chce żyć, zarabiać i nie ma co odbierać mu chleba.
Ale 270 zł za wymianę wtyków, które sam Pan wstawił, mając informację, że kabel ma być uniwersalny, to zbyt dużo nawet jak dla mnie, z podejściem jakie reprezentuję. Trudno, będę musiał kupić wtyki i wyciągnąć lutownicę. Jakoś może przeżyję, tą nadprogramową aktywność, której nie planowałem! ..."
Pan grzecznie odpowiedział:
"...
Wtyki są uniwersalne, ale w świecie słuchawek nawet przy tak stosunkowo prostych konektorach jak mini jacki nie sposób znaleźć rozwiązania w pełni uniwersalnego biorąc pod uwagę zarówno pinout, długość wtyku i średnicę. Rozumiem jednak decyzję i szanuję :)
..."
Słowo się rzekło... Zakpiłem wczoraj parę wtyków. Jako że miałem przyoszczędzone 270 zł, to zaszalałem.
Wziąłem "Viablue T6s Phono 3.5 mm Stereo Small" za jedyne 151,10 zł para, oczywiście z wysyłką.
Kupiłem je po godzinie 15, a już dziś były u mnie w domu.
Najdłużej zeszło się z rozbebeszaniem starych wtyków, bo były zalane klejem. Obcinać nie chciałem, żeby nie skracać kabla od splittera w górę, bo na tym odcinku długość jest w sam raz. I po godzinie słuchałem Denonów, już na przerobionym kablu. :)