Drodzy majsterkowicze, koledzy...
należę do tej części społeczności audio, która boi się lutownicy i gdy nieopatrznie weźmie ją do ręki występują znaczne zniszczenia w mieniu (na wszelki wypadek od niemal 30 lat nie dotykałem żadnej).
Potrzebuję jednak (napisałbym "zrobić", ale wiem że to utopia) takiego urządzenia, które ma jedną funkcję (poza włącz wyłącz) .... po wciśnięciu przycisku losuje i wyświetla liczbę od 1 do 30. W wersji rozbudowanej zakres mógłby być wybierany 1-20, 1-30, 1-40 itp.
Do czego mi to potrzebne.... zastanawiam się na procedurami egzaminacyjnymi. Egzaminuję studentów w formie ustnej (jestem ogromnym przeciwnikiem testów wyboru) - zazwyczaj przygotowuję listę pytań np. 30 pytań i studentowi wybieram 3 pytania z tej listy na które ma odpowiedzieć. Chciałbym to jeszcze zobiektywizować. Oczywiście mogę studentów poprosić o losowanie karteczek, ale wolałbym poprosić o naciśnięcie przycisku. W takiej wersji nie będę miał żadnego wpływu na to kto jakie pytanie otrzyma.
Czy da się coś takiego kupić (nie znalazłem) - są programy w necie jak losowe.pl wolałbym jednak mieć do tego urządzenie, które robi tylko to :-)