Witam, sprzęt dotarł i muszę na wstępie podziękować koledze z Luksemburga. Gdy kurier przyniósł przesyłkę wpadłem w panikę , że pomyliłem jakieś słówko ( język niemiecki nie jest moją mocną stroną) i facet sądząc po gabarytach paczki przysłał mi pralkę.Rozpakowuję , a tam dwa bloki 20 cm styropianu z ręcznie wyciętym kształtem Yamahy,sprzęt w bąbelkach, w kartonowej kopercie oryginalna instrukcja, pilot w folijce jak ze sklepu i oddzielnie baterie.
Taki widok przywraca wiarę w ludzi :) Wszystko wg. opisu a nawet lepiej. Dodatkowe wyjścia w PRE to wyjścia na końcówki mocy ( tak mi napisał), są ponoć lepsze i ma być ogólnie lepiej. Podłączyłem pod te specjalne moją MX-1000 a potem pod standardowe i jak dla mnie jest tak samo. Ale cóż , wiek robi swoje i widocznie słuch już nie ten. Kabel sieciowy jest faktycznie Furatecha nie wiem czy coś daje ale jak pisał Haka " nie szkodzi".
A teraz dźwięk. Mój dawny Vincent SA-31 może tej Yamasze CX-1000 co najwyżej styki czyścić :). Ale w porównaniu z C-70 jest już inaczej. CX-1000 jest bardzo analityczna. Wydaje się jakby rozkładała utwór na czynniki pierwsze i tak przekazywała by każdy najdrobniejszy dźwięk nie uszedł słuchaczowi.C-70 była ( jest) bardziej muzykalna, przekazuje cały obraz bez wdawania się w szczegóły. Podobne odczucie miałem zmieniając tuner T-80 ( nadal nie mogę się z nim rozstać :) ) na TX-1000. CX-1000 oddaje naturalne brzmienie instrumentów, nawet długie słuchanie nie męczy . Imponująca ilość wejść pozwala na podłączenie każdego " klocka" wedle upodobań po analogu, coaxial czy optykiem.
Jak posłucham dłużej gramofonu to napisze coś o PRE gramofonowym.
Ale aby nie było tak różowo mam dwa problemy. Pierwszy to to , że przy przełączaniu źródeł słychać trzask w kolumnach. Kolega z Luksemburga zarzeka się , że u niego problem nie występował i tak się się przejął , że chciał mi oddać kasę, i chyba mu wierzę. Proszę o jakieś sugestie co to może być.
I drugi kłopot to taki , iż okazało się , że dublują się sygnały z pilota KD ( Yamaha RX-A3030) z pilotem do przedwzmacniacza.Kino mam podpięte pod CX-1000 ( wyjścia PRE OUT FRONT) i jak robię głośniej pilotem od KD to reaguje jednocześnie CX. Jeszcze kilka funkcji jest tak zdublowanych. Ale na to rady już chyba nie ma.