Audiohobby.pl

Magnetofony Szpulowe

MAG

• 2398 / 6091
  • Ekspert
04-11-2010, 22:34
>> cles, 2010-11-04 22:18:59
Wiktor
Kalibracja taśmy dotyczy jej parametrów magnetycznych, grubość jest do pominięcia przy prawidłowym napinaniu taśmy.

Używam wszelkiej maści i grubości taśm i nie ma problemu.

Zgadza się pod warunkiem że taśma jest mechanicznie napinana precyzyjnie bo gdyby tak nie było to parametry magnetyczne będą jak sinusoida mam takie taśmy z niewłaściwego użytkowania to straszne ale nic już ich nie uratuje

Tutaj wszystko musi grać jak w Szwajcarskim zegarku

konrad

• 850 / 5741
  • Ekspert
04-11-2010, 23:10
Tak nieśmiało zapytam (bo podobno dżentelmeni nie rozmawiają o pieniądzach) ile kosztują porządne ale w miarę tanie taśmy- takie niezbędne minimum jeśli chodzi o jakość. Może być na pw :)

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
04-11-2010, 23:44
Tu masz dobre ceny nowych taśm.

http://www.thomann.de/pl/search_dir.html?gf=tasmy_szpulowe&bn=&sw=magnetic+recording+tape  

Jak gdzie indziej jest taniej do dajcie link.                          

konrad

• 850 / 5741
  • Ekspert
05-11-2010, 00:13
od 43 do 878zł- całkiem grubo, ile minut można na to nagrać? Wiem że są różne prędkości itp. ale tak żeby było "dobrze"?

cles

• 1604 / 6106
  • Ekspert
05-11-2010, 08:24
konrad
taśmy niestety drogie są i zresztą zawsze były. Inaczej niż w kaseciakach gdzie generalnie zupełnie odradzam kupowania używek, w przypadku szpul można zaryzykować i kupić używane.
Zapis na szpulowcu ze względu na prędkość przesuwu i szerokość taśmy jest względnie tolerancyjny na niedoskonałości taśmy.

Niestety kupując taśmy używane można się naciąć ale trafiają się też bardzo dobre.

Natomiast jeśli chodzi o nagrywanie to dwa ślady 19cm/s i na dobrym decku jest idealnie. 4-ro ścieżkowiec już tak różowo nie ma ale i tak jest lepiej niż na większości kaseciaków. Prędkość 9,5cm/s to pomyłka.

wiktor

• 2503 / 6104
  • Moderator Działu Słuchawki
05-11-2010, 22:20
Nagrywania część druga.

Istotne informacje w sprawie mojego Revoxa PR99 MK2:

1. gniazdka XLR  In-Out muszą być połączone z obudową magnetofonu. Umilkły wszelkie brumienia. Zmieniając miejsce tego terminala zbagatelizowałem oryginalne podłączenie obudowy gniazd XLR z masą. Teraz na maksymalnym przekręceniu  potencjometra, jest zero db.

2. istotny dla przydźwięku jest sposób podłączenie w sieciówce  żyły gorącej. Jest dobrze gdy próbnik we wtyczce do magnetofonu zapala się po prawej stronie. Odwrotnie, u mnie brumi i to znacznie.

3. nie wiem co Koledzy na to, ale nagranie na prędkości 15 jest znacznie  lepsze od 7,5. Słychać to przede wszystkim na tonach wysokich. Stały się wyraźniejsze i bardziej naturalne. Dynamika nagrania również na plus.

4. magnetofon jest głośniejszy przy tych 15 i niezbyt "przyjemny" kiedy słucha się na słuchawkach. Nie wiem czy tak ma być, ale coś w środku obraca się, nawet gdy brak przesuwu taśmy.

5. zmiana prędkości w trakcie nagrywania jakiegokolwiek sygnału (poziom L + P ustawiony prawidłowo), na przykład przy prędkości 15 przełączona na 7,5 daje efekt obniżenia sygnału  prawego kanału o kilka decybeli. Korekcja potencjometrem i jest dobrze, natomiast przy powrocie na 15 ten kanał przesterowuje się.

6. ustawiłem trafo z 240 V na 220V, chyba tak lepiej gdy w gniazdku mam 228-229.

Pierwsze wrażenia są wspaniałe. Nie sądziłem, że magnetofon  tak jak stoi, czyli bez żadnych regulacji i kalibracji kopiuje i odtwarza sygnał na moje ucho bezstratnie. Pisząc to, odnoszę się do oryginału z płyty CD odtwarzanej na współczesnym referencyjnym kompakcie. Proszę mi wierzyć, że kopia na takiej sobie taśmie jest imponująca. Jedynie nieco inna jest trójwymiarowość sceny na CD, ale i tak nie zmienia to faktu, że to co słyszę jest doskonałe.

Kto wie, może i wkrótce przyznam rację, że kopia CD na taśmie może być lepsza.

:)

cles

• 1604 / 6106
  • Ekspert
06-11-2010, 08:42
Wiktor
Kilka uwag.

Nie powinien zmieniać Ci się balans kanałów przy przejściu na niższa prędkość. Sprawdź na nowej taśmie - winna może być taśma lub magnetofon.

15 vs 7,5ips  - nie wiem jak na Revoxach ale na moim TEACu to nie ma różnicy, no OK jest ale BARDZO marginalna, przede wszystkim mniej szumi ale to praktycznie na słuchawkach ma jakieś znaczenie. Natomiast balans kanałów jest niezmieniony. Kopia idealna. Szkoda taśmy.

Oczywiscie jeśli taśma jest gorszej jakości, 15ips jest znacznie lepiej. Ja mam TEACa ustawionego pod Quantegy 478 ale regulacja BIASu poszerza możliwości o inne taśmy.

wiktor

• 2503 / 6104
06-11-2010, 11:35
>> cles, 2010-11-06 08:42:41

też mi się to wydaje nieco dziwne, różnica jest niewielka około 0,5 wartości na skali, ale jest.  

Dla mnie jakość na 15-tu calach/s jest bezdyskusyjnie lepsza. Nie są to niuanse. Być może tak jest na tej konkretnej taśmie. Rzeczywiście często słyszałem o braku różnicy między 7,5 a 15.

Wieczorem nagrałem kilka razy różne gatunki muzyki i za każdym razem był wspaniały spektakl muzyczny. No to ja już jestem zakręcony na maksa.

:)

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
06-11-2010, 11:38
Ad 6. Posłuchaj, czy Ci nie buczy trafo w magnetofonie na ustawieniu 220V. Jeśli buczy, to przestaw na 240V.

wiktor

• 2503 / 6104
06-11-2010, 11:42
>> majkel, 2010-11-06 11:38:50

No właśnie Michale mam wrażenie, że delikatnie buczy, i na 220, i na 240.

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
06-11-2010, 11:46
To zmierz napięcie w sieci o kilku różnych porach dnia i wyciągnij z tego średnią. Zależnie od okolicy, napięcie to mniej lub bardziej pływa. Jeżeli buczenie nie maleje na ustawieniu 240V, to niech zostanie 220V, widocznie jest inna jego przyczyna, np. lekko luźny kawałek rdzenia, czego wcale nie należy uważać za usterkę.

wiktor

• 2503 / 6104
06-11-2010, 11:57
Pomiary robiłem w różnym czasie i wartość waha się w tych okolicach 228-230 V. A co Ty byś zrobił z tym trafo?

majkel

• 7477 / 6104
  • Ekspert
06-11-2010, 12:00
Jeśli to jest trafo z blach EI, to można obmacać czy któreś nie są luźne i wpuścić nieco kleju cyjanoakrylowego w szczeliny. Czasami jedna luźna blaszka robi za głośną orkiestrę. Jeśli natomiast jest to niski, buczący ton, to nic się nie zrobi. Jeżeli tylko nie przeszkadza, to nie ma problemu. Sam nieraz mam do czynienia z zasilaczami, w których trafo buczy, a nawet takimi, w których rdzeń się nieźle nagrzewa, ale to już źle świadczy o projektancie transformatora albo użytej stali.

wiktor

• 2503 / 6104
06-11-2010, 12:05
OK Michale, przy okazji serwisu i kalibracji zwrócę na to uwagę.

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
06-11-2010, 12:25
>> wiktor, 2010-11-05 22:20:05
ad 1.
Czy to czasem nie wynikało z własnej koncepcji biegunowości wyjść w gniazdach XRL w Accuphase?
standardem powinno być :
Pin 1 masa
Pin 2 plus
Pin 3 minus

Ja unikał bym podpinania masy do obudowy gdyż może nam się wtedy robić pętla masy, lepiej przelutować w kablu piny

ad 2.
Może to mieć częściowo związek z punktem 1

ad 3.
To oczywiste że na większej prędkości jest poprawa wysokich tonów gdyż wielkości cząsteczek magnetycznych na taśmie jest określona i krótsze dźwięki po prostu ciężej zapisać jako siniusoidę gdyż długość zapisanej fali zaczyna osiągać wielkość cząsteczek magnetycznych.

ad 4.
Koło zamachowe rolki przesuwu kreci się dwa razy szybciej i to bez względu czy taśma pracuje czy nie uwarunkowane to jest stała gotowością do pracy i koniecznością zachowania stabilnej prędkości przesuwu. Prostym rozwiązaniem jest schowanie magnetofonu na półkę za grubą zamykaną szybę. Mogą być już wyrobione łożyska? ale takie sprawy jak wymiana łożysk to podobno tylko Pan z Milanówka serwisujący magnetofony studyjne (kontakt pewnie uzyskasz od Marka41 na sąsiednim forum)