Audiohobby.pl

Magnetofon

artekk

• 1735 / 6506
  • Ekspert
11-01-2026, 12:58

Jest u mnie taki GX-A5X, uwaga.... w oryginalnym kartonie, z instrukcją obsługi etc. Coś tam go boli mechanicznie z tego co pamiętam, nie próbowałem go uruchomić.
Gdy byłem w podstawówce, ok. 1986-87 roku ojciec kolegi miał taki, żona przywiozła jemu z USA, i sporo nowych kaset, którymi potem handlował. Jakieś chromowe Memorexy nabyłem, nagrywały średnio, ale u nas wtedy takich nie było :) Nie zapomnę jak puścił mi z Akai Steviego Wondera "Part time lover" nagrane w dbx, to był kosmos dla posiadacza M7011..... :) Takie chwile pamięta się do końca życia.
« Ostatnia zmiana: 11-01-2026, 13:19 wysłana przez artekk »
Analogowa Grupa Wywrotowa. Arturo

Wojciech7

• 2290 / 1722
  • Ekspert
11-01-2026, 14:01
Sie jeszcze wtrące, z dbx miałem kłopot podobnie jak i w Techniksie, działał nierówno i zaniżał poziom, a kalibracja decka była poprawna.....albo ja gupi jestem i nic nie umiem........ albo sie mi trafił felerny egzemplarz.

Mam nadzieje że u Ciebie chodzi jak żyleta.

Może nagrywanie na magnetofonie z dbx było z niskim poziomem-?
Przykładowe zalecenia z instrukcji obsługi magnetofonu Technics RS-B605

Destroyer

• 401 / 1939
  • Zaawansowany użytkownik
11-01-2026, 14:12
Sie jeszcze wtrące, z dbx miałem kłopot podobnie jak i w Techniksie, działał nierówno i zaniżał poziom, a kalibracja decka była poprawna.....albo ja gupi jestem i nic nie umiem........ albo sie mi trafił felerny egzemplarz.

Jeszcze nie dotarł. Jak będzie to się pochwalę.
Ja nie korzystam przy nagrywaniu z żadnych NR-ów.
Stach

Hammer

• 5478 / 2920
  • Ekspert
11-01-2026, 15:06

Może nagrywanie na magnetofonie z dbx było z niskim poziomem-?
Przykładowe zalecenia z instrukcji obsługi magnetofonu Technics RS-B605

poziom nagrania w stosunku do żródła był niższy i krzywy, Technics mi to samo robił.......po wielu próbach wszystkiego postawiłem na wade scalaka i jego degradacje, może warunki przechowywania były złe.
Bez żadnych db był ok.

Tmarecki

• 182 / 1750
  • Aktywny użytkownik
Dzisiaj o 14:09
Nie wiem czy dobrze to odczytuję, ale ostatnio obserwuję na naszych portalach spadek cen magnetofonów. Myślicie, że osiągnęły już maximum i teraz wracają do rozsądnych granic? Widziałem kilka Dragonów w cenach po 12-15tys gdzie niedawno wszystkie były w okolicach 20tyś. ZX-9 stoi za 9,5tys i nie ma chętnych, a ostatnie jakie widziałem były za 16 i 20 tys. Kenwood KX-9010 można znaleźć za 1,4tys gdzie ceny już przekraczały 2 tys. To takie modele na które zwróciłem uwagę.
Marek

chorazy3

• 2218 / 2223
  • Ekspert
Dzisiaj o 16:49
Ceny już dawno osiągnęły szczyt szczytów. Często były życzeniowe, nierealistyczne. Decki przez wiele miesięcy wisiały na portalach niesprzedane to musieli w końcu obniżyć. Do tego mam wrażenie że po pandemicznym boomie na retro, w tym na magnetofony, zapał i zainteresowanie spadło. Widać to też na naszym forum. Też pewnie z powodu zbyt wysokich cen. I tak koło się zamyka.
A te Dragony (i podobnie Pioneery z serii Blue line z głowicami ferrytowym ale także wiele innych) z głowicami na granicy zużycia lub już zużytymi przy braku zapasowych niedługo zostaną jedynie ładnymi mebelkami.
Paweł