Witam. Piszę w dziale ogólnym, bo nie wiem gdzie umieścić zapytanie. Dotyczy kilku wątków. Chodzi o ustawianie wysokości głowicy odtwarzającej za pomocą kasety 1kHz od HPR. Problem dotyczy Nakamichi LX-5 i BX-300. Czytałem wątek dotyczący kaset serwisowych i ustawiania wysokości głowicy, ale dokładnej odpowiedzi na swoje pytanie nie znalazłem. Na kasecie jest nagrana wąska ścieżka między kanałami i powinno być tak, że przy dobrym ustawieniu wysokości sygnał będzie minimalny i równy w obu kanałach. Nie wiem czy moje decki były grzebane, ale mam jeden kanał prawie na zero a drugi kilkanaście dB więcej. Ktoś u nas na Forum pisał, że dostał wiadomość od HPR, że możliwe i dopuszczalne jest wystąpienie różnicy w kanałach do chyba 6dB i nie trzeba tego regulować. U mnie jest więcej. Moje pytanie dotyczy tego czy, ktoś ustawiał wysokość przy pomocy tej kasety? Czy ustawić wysokość tak aby wartości były jak najmniejsze w obu kanałach, ale równe? (Skłaniam się ku tej opcji, bo wydaje mi się, że wtedy ta nagrana ścieżka jest dokładnie na środku między kanałami ) Czy tak aby jeden miał wartość jak najniższą, a drugi mieścił się w podanej tolerancji? (Tak mam w LX-5)